בראשון לינואר השנה הורחבה תכנית הסחר בפליטות גזי חממה של האיחוד האירופאי גם על חברות תעופה. התכנית מקציבה לכל חברה כמות פליטות המותרת לה ועבור עמידה ביעד היא אינה נקנסת או זוכה בהטבות (תלוי במדינה), אך אם היא חורגת מהיעד עליה לשלם קנס או לרכוש עודפי פליטה מחברות אחרות.
חברות התעופה בעולם נגד מדיניות הסחר בגזי חממה באירופה
בראשון לינואר השנה הורחבה תכנית הסחר בפליטות גזי חממה של האיחוד האירופאי גם על חברות התעופה. התכנית מקציבה לכל חברה כמות פליטות המותרת לה ועבור עמידה ביעד היא אינה נקנסת או זוכה בהטבות (תלוי במדינה), אך אם היא חורגת מהיעד עליה לשלם קנס או לרכוש עודפי פליטה מחברות אחרות. על פי התכנית, על חברות התעופה לשלם מס עבור 15% מהפליטות הממוצעות שלהן מ-1990 והן פתורות מיתר 85%. הקנסות מגיעים לסכומים של עד 100 יורו לטון פליטה וכן עד כדי סגירת המרחב האווירי לחברות שאינן עומדות בתקנים באופן קבוע או שאינן משתפות פעולה אם הרשויות האירופאיות. התכנית – לטענת האיחוד האירופאי הוא המשך החלת מדיניות אמנות קיוטו ועמידה ביעדי תוכנית 20/20/20 של האיחוד.
חברות תעופה בארה"ב הודו וסין הודיעו כי לא ישתפו פעולה אם התכנית האירופאית. לטענת החברות ממדינות אלו, זהו מיסוי והחלת חוק מקומי ולא בינלאומי על ישויות זרות. קרי – חברות התעופה מחוייבות לחוקים ולתקנות הבינלאומיות ולתקנות מדינות המוצא ותקנות מדינות אירופה אינן חלות עליהן. הנושא אף הגיע לפתחו של בית המשפט העליון של האיחוד האירופאי אשר קבע כי: בהתאם לנהוג בחוק הבינלאומי, לרגולטור האירופאי יש את הסמכות להתיר תנועה אווירית ברחבי אירופה בתנאי שהמפעילים עומדים בתקנות האיחוד.
על פי קביעת בית המשפט, אמנת קיוטו אכן לא מחייבת את אירופה להפחית פליטות דווקא בתחום התעופה, אולם הן גם אינן מגבילות את אירופה בנוגע לתחומים בהם היא מתמודדת עם הפחתת הפליטות. החברות האמריקאיות טענו שישנה הפרה של הסכם השמים הפתוחים שנחתם בין ארה"ב ואירופה בשנת 2007. אולם בית המשפט קבע כי כיוון שחברות תעופה אירופאיות מחוייבות לתקנות בצאתן ובבואן לאירופה תופלנה לרעה אם חברות אמריקאיות לא תעמודנה בתקנות.
כאמור, חברות ארגון התעופה הסיני (CATA) הודיעו כי לא ישתפו פעולה עם התכנית, בארה"ב כבר באוקטובר המליץ בית המחוקקים האמריקאי – הקונגרס לאשר את הצעת החוק הקובעת כי הדרישה לעמידה בתקנות האיחוד אינה חוקית. גם הודו רמזה כי חברות התעופה שלה לא יעבירו את הנתונים אותן דורש האיחוד. חברות רבות אחרות מאירופה ומהעולם מגלגלים את הקנס החדש על הנוסע – באמצעות ייקור כרטיס כרטיס הטיסה בשיעור של 10 עד 60 שקלים.
בינתיים גם באיגוד חברות המטענים העלו הצעה של ארגון האומות המאוחדות לנושאי תעופה (ICAO) שאישר מסמך הקורא לבטל את החלת התקנה על חברות תעופה בינלאומיות – מסמך שנתמך על ידי הודו, רוסיה, יפן ומדינות נוספות. המסמך קורא לתת לארגון לפתח תקן פליטות שיענה על מכלול בעיית הפליטות ברמה בינלאומית ולא רק של האיחוד האירופאי.