מליאת רשות החשמל התכנסה היום לדיון בשימוע אודות המכסות והתעריפים למערכות סולאריות פוטו וולטאיות, בתום ישיבה ממושכת התקבלה החלטה על הפחתה משמעותית בהיקף המכסות והתעריפים.
לפני כולם: רשות החשמל אישרה מכסות לענף הסולארי, גזירת השעונים יוצאת לדרך
מליאת רשות החשמל התכנסה היום לדיון בשימוע אודות המכסות והתעריפים למערכות סולאריות פוטו וולטאיות, בתום ישיבה ממושכת התקבלה החלטה על הפחתה משמעותית בהיקף המכסות והתעריפים. בתחום המערכות הסולאריות העסקיות (15-50 קילווואט) אושרה מכסה של 30 מגהוואט בלבד בתעריף של 90 אג', בתחום המערכות הסולאריות הביתיות (עד 15 קילווואט) אושרה מכסה של 20 מגהוואט בתעריף של 1.22 אג'.
אך הגזירה הקשה ביותר מבחינת היזמים היא נושא שעון הצריכה, רשות החשמל קיבלה החלטה כי יזמים שאין ברשותם שעון צריכה תלת פאזי בן שנה לפחות לא יוכלו להגיש בקשה עבור מערכת סולארית עסקית, בסיס ההחלטה שהתקבלה ברגע האחרון הוא בטענה כי יש להתאים את הייצור לצריכת החשמל המקומית כך שרק על גג מבנה בו הייתה צריכה מוגברת של חשמל ניתן יהיה להקים מערכת סולארית. החלטה זו התקבלה בתחושות קשות בענף הסולארי היות ויזמים רבים השקיעו עשרות אלפי שקלים בהשבחת גגות ובהסדרת שעוני החשמל וכעת רואים איך כספם יורד לטמיון. על פי הערכות, החלטה זו מוציאה מהמשחק עשרות מגהוואט של מערכות על גגות.
מנכ"ל איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל, איתן פרנס "עושים עוול עם צרכנים רבים שנכנסו להסדרה ציבורית והשקיעו כספים רבים מתוך אמון ברגולציה הישראלית, איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל מתכוון לפנות לועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת כדי להעלות את הנושא לסדר היום הציבורי"
מרשות החשמל נמסר: "החלטה זו היא האחרונה בשורה של הסדרות כלכליות שנקבעו בשנה האחרונה עבור יזמות להקמת מתקנים סולארים. בהחלטה זו השלימה למעשה רשות החשמל את עמידתה ביעדי ממשלת ישראל להסדיר רגולציה כלכלית לקידום יצור חשמל באנרגיה סולארית עד לשנת 2020." עוד נמסר מרשות החשמל כי: "הרשות שמה במכוון דגש רב במסגרת החלטה זו, על שמירת האינטרס של צרכני החשמל אשר מממנים בתעריף החשמל שלהם את קידום האנרגיה הירוקה והסולרית בפרט. בהתאם, החלטת רשות זו הפנימה את הנתונים העדכניים הנוספים שהצטברו בפניה ביחס להוזלות משמעותיות שחלו גם לאחרונה בעלויות הפנלים ליצור סולרי ואף את המגמה להמשך הוזלות בתחום זה."
בנוסף, ולפי החלטת הממשלה קבעה הרשות בהחלטה זו כי החל משנת 2013, אנרגיות מתחדשות ישולבו במשק האנרגיה על בסיס של תעריף במתכונת חדשה שתקבע הרשות (תעריף שיכונה "תמ"ר מתחדשות ברשת), שהוא תעריף שיתבסס על מנגנוני grid parity המצויים כיום בבחינה ממשלתית."
הודעת רשות החשמל
רשות החשמל קבעה הסדרת המשך המאפשרת לעוד אלפי בתי אב להצטרף להסדר לייצור חשמל ירוק וליהנות מתעריף מתמרץ. מליאת הרשות אישרה מכסה נוספת של 50 MW לטובת ייצור חשמל בטכנולוגיה פוטו וולטאית לצריכה עצמית, ההסדר מאפשר שמירה על אינטרס הצרכנים והמשך פיתוח יזמות הסדרה זו תאפשר לכ-5,000 צרכנים להצטרף להסדר ולהתקין מערכות פוטו וולטאית לצריכה עצמית תוך מתן תעריף מתמרץ לחשמל המיוצר במתקן.
עיקרי ההסדרה לצרכנים ביתיים:
על מנת לעודד את הצרכנים הביתיים לייצר חשמל מאנרגיות מתחדשות עדכנה רשות החשמל את ההסדרה וקבעה כי בחצרים אחד ניתן יהיה להתקין מערכת אחת ובלבד שבשנים עשר חודשים שקדמו לבקשה גודל החיבור במקום הצרכנות התאים לשילוב המתקן. התעריף לצרכן הביתי עבור החשמל שיוצר במתקנו יהיה 122 אגורות לקילווט שעה. הכמות המצטברת למתן אישורים לחיבור בהסדרה זו הינה 15 MW. אם תמוצה הכמות לפני ה- 31.12.2012, תוקצה כמות נוספת של 5 MW בשנת 2013 וככל שזו תסתיים, תוקצה כמות נוספת של 5 MW בשנת 2014 עבור מתקנים ביתיים. לכמויות אלו ייקבע תעריף הזנה מתאים בכל שנה רלוונטית. התעריף שיקבל צרכן עבור כל החשמל שייוצר במתקן ה-PV יובטח למשך תקופה של 20 שנה ויוצמד למדד המחירים לצרכן.
עיקרי ההסדרה למתקנים שאינם ביתיים וגודלם עד 50 KW:
עבור מתקנים פוטו וולטאים שאינם ביתיים יעודכן המנגנון לקביעת תעריף עבור השנים 2013-14 ויבוצע הליך לקביעת התעריף בדרך של קביעת מחיר בסיס וקצב שילוב המתקנים והכול כמפורט להלן. עבור שנת 2012, ייקבע תעריף הזנה.
קביעת התעריף לשנת 2012: צרכן יגיש בקשה למחלק כל עוד עמד בתנאי הסף כולל שניים עשר חודשים של גודל חיבור התואם לגודל המערכת ויקבל אישור לחיבור לרשת לאחר שתיבדק עמידתו בתנאי הסף על ידי המחלק וקיומה של כמות פנויה. התעריף יהיה 90 אגורות לקוט"ש. הכמות המצטברת למתן אישורים בהסדרה זו הינה – 35 MW.
קביעת התעריף לשנים 2013-14: במהלך השנים 2013 -2014 יתבצע הליך של קביעת התעריף על בסיס תועלת למשק (תמ"ר – תעריף מתדשות ברשת). תעריף זה יתעדכן במתווה עולה בהתאם לקצב ההתקנות ולא יעלה על תעריף ההזנה שייקבע. מדי שנה, בשנים 2013-2014, תוקצה כמות של 30MW לטובת שילוב מתקנים פוטו וולטאים בגודל שאינו עולה על 50 KW למתקן. ככל שתוקצה כמות מצטברת בשנים אלו לטובת המגזר הביתי, תופחת הכמות מהכמות הקבועה בתת סעיף זה לטובת מתקנים שאינם ביתיים. במסגרת הליך זה יתאפשר שילוב של עד 60 MW בשנים 2013-2014 בהפחתת הכמות שתוקצה למגזר הביתי.
החלטה זו ניתנת במסגרת מדיניות הרשות לקידום ועידוד השימוש באנרגיות מתחדשות במסגרת השגת יעדי הממשלה, ובהתאם להחלטת הממשלה מיום 17-7-2011 בה הוגדרו הכמויות שיש לשלב לרשת החשמל במסגרת הסדרה של צריכה עצמית והעברת עודפים לרשת. החלטה זו קבעה כי בשנת 2011 ישולבו 20 MW וכל שנה לאחר מכן ועד שנת 2014 ישולבו 30 MW כך שבמצטבר יתווספו 110 MW למתקנים פוטו וולטאים במתכונת זו.
מתוך כמות נתונה של 50 MW לשנים 2011-2012 הוחלט להקצות 15 MW במצטבר לטובת מערכות ביתיות בגודל של עד 15 KW ובלבד שמקום הצרכנות משמש למגורים בלבד. הקצאה זו תאפשר למשקים ביתיים להצטרף להסדרה ללא חשש כי המכסה תמולא ע"י הסקטור העסקי. לטובת הסקטור העסקי המכסה תהייה 35 MW לשנים 2011-2012.
טוב תעשה רשות החשמל אם במקביל להורדת התעריף המסחרי בצורה דרסטית וגזירת גזרת השעונים, תבטל לפחות את מגבלת הכמות ותאפשר התקנת מערכות מסחריות בכמות בלתי מוגבלת עד סוף שנת 2014.
רשות החשמל זבלים התעריף החדש שווא לתחת שלכם