לראשונה, אחרי שנים בהם ים המלח שימש רק כמקור לניצול משאבים המדינה מבינה שמשאבי הטבע הם נכס ציבורי לדורות ומשקיעה מאות מיליוני שקלים בשיקום הנזקים הסביבתיים שנגרמו מפעילות תעשייתית במקום.
הממשלה תקצה 830 מיליון ש"ח לפיתוח תיירותי ושיקום סביבתי של ים המלח
לראשונה, אחרי שנים בהם ים המלח שימש רק כמקור לניצול משאבים המדינה מבינה שמשאבי הטבע הם נכס ציבורי לדורות ומשקיעה מאות מיליוני שקלים בשיקום הנזקים הסביבתיים שנגרמו מפעילות תעשייתית במקום. 830 מיליון שקלים יוקצו לשיקום ים המלח ב-5 השנים הבאות, כך צפויים להחליט מחר שרי הממשלה בישיבתם השבועית ע"פ הצעת שרי התיירות והגנת הסביבה בשיתוף משרד ראש הממשלה ומשרד האוצר. על פי ההחלטה, משרד התיירות ישקיע כ- 700 מיליון שקלים והמשרד להגנת הסביבה ישקיע כ- 130 מיליון שקלים נוספים. בעקבות כך, שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב, יפעל לצרף את ים המלח למפת אזורי העדיפות הלאומית לתיירות.
התוכנית כוללת את פיתוח אזורי התיירות חמי זוהר ועין בוקק האזור שביניהם, וכן שיקום וטיפול באזורים ובתשתיות קיימות שנפגעו או מצויים בסיכון. כמו כן, יתבצע טיפול בנזקים הסביבתיים באגן ים המלח באמצעות שיקום האגן הצפוני ופיתוח שמורות טבע שניזוקו כתוצאה מירידת המפלס.
שר התיירות, סטס מיסז'ניקוב: "מימוש החלטת הממשלה יעצב מחדש את אזור ים המלח ויהווה מנוף אדיר לפיתוח הכלכלי, התעסוקתי ושיקום סביבתי של אתר ייחודי זה שאומות רבות רואות בו פלא העולם ועתה הוא יקבל את הכבוד הראוי ע״י ממשלת ישראל״.
לדברי השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן: ״ממשלת ישראל הנוכחית מתקנת בהחלטה זו עוולות של שנים רבות ביחסה לים המלח שעד כה ראו בו מקור לחומרי גלם לתעשייה בלבד וכעת מפנימים כי מדובר במשאב טבע ייחודי שאנחנו חייבים לוודא שלצד פעילות תעשייתית בו אנו משקמים את הנזקים שנגרמו בו ומפתחים להנאת הציבור.״ השר ארדן גם קרא שוב לממשלה אגב החלטה זו לבחון הסדרה רוחבית של חלקו של הציבור מניצול כל משאבי הטבע.
בהתאם להחלטה, הסכומים אשר יושקעו בשיקום האגן הצפוני והדרומי בים המלח יוקצו על פי החלוקה הבאה: 434 מיליון שקלים יופרשו למענקים למיזמי מלונות ואטרקציות, יחד עם תוספת תקציב ממשרד התיירות ייבנו החל משנת 2012 כ- 2700 חדרים נוספים להיצע המלונאי בישראל. 265 מיליון שקלים יופרשו לפיתוח תשתיות תיירותיות, כאשר 131 מיליון שקלים יושקעו בשיקום סביבתי אשר יכלול ביצוע הגנות סביבתיות וכן טיפול בירידת מפלס האגן הצפוני המתבטאת בהיווצרות בולענים לאורך חופי ים המלח.
וועדת היגוי בראשות מנכ"ל משרד התיירות, נועז בר ניר ובה חברים נציגים ממשרד להגנת הסביבה ואגף התקציבים במשרד האוצר, תפקח ותעקוב אחר ביצוע התוכנית וכן תקדם את האמצעים הנדרשים לשיקום ופיתוח ים המלח לצד הסרת החסמים הביורוקראטיים אשר יעלו במהלך מימושה.
בעקבות אישור הממשלה היום את התוכנית לשיקום ים המלח, אמר גדעון ברומברג, מנכ"ל ישראלי בארגון ידידי כדור הארץ – המזרח התיכון: "התוכנית לא תציל את ים המלח, והיא שקולה למתן אקמול לחולה סרטן. ההשקעות בתיירות הן פופוליסטיות, ולא יפתרו את בעיותיו האמיתיות של ים המלח. במקום להשקיע בתעשיות של האתמול, יש להשקיע בפיתוח פתרונות טכנולוגיים כגון ממברנות, שיחליפו את בריכות האידוי, האחראיות לכ- 40% מירידת המפלס של האגן הצפוני ופוגעות הן בערכים הסביבתיים והן בתיירות לאזור."