במסיבת עיתונאים שקיים הבוקר שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, הזהיר השר מפני מה שהגדיר "בצורת חשמל" וחשש מפני הפסקות חשמל בקיץ הקרוב. לדברי השר, עקב התערבות גורמים בממשלה, ארגונים חוץ פרלמנטריים ואף התקשורת, נכנסו מניעים פופוליסטיים לתחום האנרגיה
שר האנרגיה והמים: פופוליזם סביבתי יביא אותנו לבצורת חשמל בקיץ הקרוב
במסיבת עיתונאים שקיים הבוקר שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו, הזהיר השר מפני מה שהגדיר "בצורת חשמל" וחשש מפני הפסקות חשמל בקיץ הקרוב. לדברי השר, עקב התערבות גורמים בממשלה, ארגונים חוץ פרלמנטריים ואף התקשורת, נכנסו מניעים פופוליסטיים לתחום האנרגיה.
הפתרונות שהמשרד מציע כרגע קשורים לחיסכון באנרגיה, במטרה לעודד את הצרכן הביתי והמשרדי לחסוך באנרגיה בכל מקום שניתן. בדצמבר התקיים מבצע המקררים שנחל הצלחה גדולה והסתיים כעבור עשרה ימים (ולא כמה חודשים כפי שחזה המשרד). כעת משיק המשרד מבצע החלפת נורות בזבזניות ומעמיד לרשות הציבור כמיליון וחצי מנורות חסכוניות באנרגיה שיוצעו לציבור במבצע של שלוש נורות בעלות של 20 ש"ח. הנורות הן של חברת ניסקו שזכתה במכרז, ועלות המבצע למשרד האנרגיה והמים הוא 4.5 מיליון שקלים.
בנוסף, מתמרץ המשרד לחסוך בחשמל בעזרת השוואת חשבונות בין חשבון החשמל בשנה הנוכחית לחשבון בשנה הקודמת. המטרה, לתת 10% הנחה נוספת לחוסכים 20% בצריכת החשמל, ובכך לעודד חיסכון נוסף במגזר הביתי. המבצע יועיל אך ורק לבעלי דירות או שוכרים הנמצאים באותה דירה מעל לשנה.
גנרטורים ניידים יספקו חשמל בזמני ביקוש שיא
השר לנדאו תקף במסיבת העיתונאים גורמים אחרים המעורים במשק החשמל כמו המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר, ארגוני הסביבה ואת העיתונות ואמר: "יש משרד שעוסק בנושאים פופוליסטיים, כמו אוויר נקי, ואילו אני צריך להיות אחראי וצריך לתת פתרונות. ההבדל בין המשרד שלי לאחרים הוא לעשות דברים לא פופלאריים. זה שלא קמה תחנה פחמית זה כשלון שלי? את תחנת אלון תבור ואשקלון עצרו, ועכשיו אנחנו עומדים בפני בצורת חשמל ואנחנו אמונים על מציאת פתרונות. לצערנו, שיקולים חסרי אחריות של גורמים מחוץ למשק האנרגיה הביאו לכך שתחנת הכוח באשקלון, (תחנה D), שהייתה לבדה מונעת את המצב הנוכחי, עוכבה במשך שנים. שיקולים חסרי אחריות הם גם אלה שמנעו חיבור קרוב ומהיר של מאגר הגז "תמר" לצנרת הגז הטבעי בצפון הארץ, שאפשר והיה יכול כבר להיות פעיל, וגרמו לעיכוב, כי הביאו להסבת חיבור תמר – בעלויות גבוהות – לדרום הארץ".
השר התמקד בתכנית החירום הממשלתית למשק האנרגיה ואמר "ב-2008 נחזה תחזית קשה למשק האנרגיה והוחלט על פיתוח ארבע תחנות כוח חדשות. מנכ"ל משרד האוצר חיווה את דעתו וקבע שלא צריך את תחנת אלון תבור. הממשלה החליטה על תכנית חרום – כשיש המלצה נגד תכנית חרום, מי שממליץ – לוקח אחריות". על תפקיד העיתונות אמר השר "העיתונות צריכה לבחון כיצד סוקר כל אירוע בתחום האנרגיה והאם היה סיקור מאוזן". גורמים במשרד טענו שלא לייחוס כי כותרות כגון "הירוקים ניצחו" הינן חד צדדיות וטענו "הכותרת הייתה צריכה להיות 'הירוקים ניצחו – המדינה הפסידה'".
השר עדכן על כוונת המשרד להגביר את כושר הייצור על ידי יבוא גנרטורים ניידים (על גבי משאיות/אוניות) בהיקף של 25 מגאווט כל אחד, שישמשו את המדינה בימים של שיא הביקוש, ויעניקו גיבוי ורשת ביטחון למשק האנרגיה גם בעת חירום. (בהיקף כולל של בין 200 ל- 250 מגוואט ולבחון תעריף לעידוד חיסכון וצעדים נוספים במסגרת הצוות הבינמשרדי בראשות מנהל מינהל החשמל, לטיפול בבצורת החשמל הצפויה בקיץ 2012 שהוקמה בהנחייתו.
"כדי לעבור את הקיץ בשלום, צריך כל אחד מאתנו להירתם. לקחת חלק במאמץ, מסיבה זו אנו פותחים היום בקמפיין מסיבי וממושך בנושא, ואנחנו מאמינים שהוא ישכנע את הציבור לחסוך הקמתה של תחנת כוח. זה בידיים שלנו. יחד, בכוחות משותפים, אנחנו יכולים לעשות את זה" סיכם השר.
כיום משק החשמל בישראל עומד על קצה גבול היכולת וברשותו רק 5% רזרבה כולל גנרטורים ומתקני האנרגיה המתחדשת. בתאריך 22.01.2012 בשיא הצריכה האחרון, נותרו ברזרבה רק 200 מגה וואט, והחשש הוא שבקיץ, בעת שבארץ המזגנים עובדים ללא הפסקה הצריכה תחצה את השיא שוב והרזרבה לא תספיק ויווצר מחסור שיוביל להפסקות חשמל.
תגובת משרד הגנת הסביבה
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה "מזה שנים רבות, משרד האנרגיה והמים אינו מקדם תכנון מערכתי כולל של משק החשמל. המועצה הארצית לתכנון ובנייה התריעה כבר לפני מספר שנים על כך שקידום משק האנרגיה מתבצע בראיה נקודתית ובהתנהלות משברית, מתוכנית חירום אחת לאחרת, והורתה על הכנה של תוכנית מתאר ארצית לתשתיות אנרגיה שאף היא אינה מקודמת.
מחדליו רבי השנים של משרד האנרגיה בקידום פרויקטים של התייעלות אנרגטית,כדוגמת גריטת מזגנים ועוד ואי הכנסת משטר של תעריף דיפרנציאלי, שהיו יכולים להסיט ביקושים בשעות שיא ולהגדיל את הרזרבה, הם שגרמו למצב הקשה לקראת הקיץ הקרוב.
ניסיונות העבר לתכנן הקמת תחנות כוח במנותק מצורכי הסביבה והציבור הביאה לכישלון (כדוגמת פרויקט D). יתר על כן, למרות שלפני למעלה משנה הגיע המשרד להסכמה עם משרד האנרגיה והמים על קידום פרויקט D בגז ובגיבוי פחם לחירום, משרד האנרגיה עדיין מתעכב בהקמת התחנה".
אורי אלדובי, יו"ר איגוד תעשיות מחפשי הגז והנפט באיגוד לשכות המסחר: "המציאות הצפויה מחזקת את הצורך בפיתוח מאגרי הגז הקיימים ופיתוחם, תוך סיוע בהסרת חסמים בירוקרטיים ועידוד התעשייה. פיתוח המאגרים, ובעיקר פיתוח מספר מאגרים על ידי מספר חברות, יאפשר ויבטיח את העצמאות האנרגטית של ישראל, והתגברות על המחסור הצפוי בחשמל, ובמקביל, ימנע מצב של מונופול של ספק יחיד בשוק הגז הטבעי."