ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ אמנון כהן, המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הגנת הסביבה (מרשם פליטות והעברות לסביבה), התשע"א 2011
הצעת חוק של ועדת הפנים והגנת הסביבה: עד שנתיים מאסר לדיווח מוטעה של פליטות גזי חממה
ועדת הפנים והגנת הסביבה, בראשות ח"כ אמנון כהן, המשיכה היום להכין לקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הגנת הסביבה (מרשם פליטות והעברות לסביבה), התשע"א 2011. מטרת הצעת החוק היא "להגביר את שקיפות המידע הסביבתי בישראל, לעודד מפעלים להפחית פליטות והעברות של חומרים מזהמים ופסולת לסביבה וכן ליצור כלי מסייע לקבלת החלטות, למחקר ולקביעת מדיניות מקיימת המבוססת על צדק סביבתי, בין השאר באמצעות הטלת חובות דיווח על מפעלים לעניין פליטה והעברה של חומרים מזהמים ושל פסולת מהמפעלים לסביבה, הקמת מרשם פומבי ונגיש לציבור בכל עת, הכולל מידע על פליטות והעברות של חומרים מזהמים ושל פסולת, עריכת רשימת מצאי של כמויות חומרים מזהמים שנפלטו או הועברו לסביבה.
הרקע להצעת החוק הוא חתימת אמנת ארהוס (ע"ש העיר ארהוס בדנמרק, בה נחתמה האמנה) בשנת 1998, המחייבת נגישות למידע, שיתוף ציבור בקבלת החלטות ונגישות לצדק בנושאים סביבתיים. מכוח אמנה זו נחתם בשנת 2003 פרוטוקול קייב שעניינו יצירת מרשם של פליטות והעברות של חומרים מזהמים לסביבה (Pollutant Release and Transfer Register PRTR ). מנגנון זה אומץ על ידי האיחוד האירופי והמדינות החברות בו וכן על ידי הארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי OECD.
חלקו המרכזי של הדיון היום, התמקד בפרק העונשין של החוק. בפרק זה קבועים עונשים שונים, משישה חודשי מאסר למי (אדם או תאגיד) שאינו מעביר מידע כמוגדר בחוק ובמועדים הנדרשים ועד למי שעבר עבירות כאלו מתוך כוונה להטעות, שדינו יכול להגיע עד שנתיים מאסר או קנס הגבוה פי 3 מהקנס הקבוע לאותו סעיף בחוק אך ללא כוונת הטעייה. נציג התאחדות התעשיינים, עו"ד קובי בר לב, טען שהענישה אינה פרופורציונית לעבירות. כנגדו טען ח"כ דב חנין כי בעבירות דומות, שאינן סביבתיות, קיים עונש גבוה יותר. סעיף נוסף, המפנים את עקרון "המזהם משלם", קובע כי מי שהשיג טובת הנאה או רווח בגין אי העברת מידע כנדרש בחוק, רשאי בית המשפט להטיל עליו קנס נוסף בשיעור טובת ההנאה או הרווח.
נציגת המשטרה טענה כי המשרד להגנת הסביבה אינו מורגל לאכוף עבירות העוסקות בכוונת הטעייה וכי ראוי שהמשטרה תאכוף עבירות אלו. יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן, הגיב ואמר כי למשטרה יש ריבוי משימות ולכן אכיפת העבירות הסביבתיות הללו על ידי המשטרה עלולה "ליפול בין הכיסאות". הוא סיכם ואמר כי ראוי שהמשטרה תבצע את האכיפה ורק אם המפכ"ל או השר לביטחון פנים יכתבו לו כי ריבוי משימות המשטרה אינו מאפשר את הטלת אכיפת החוק על המשטרה, ישקול להעביר את האכיפה הזו אל המשרד להגנת הסביבה.