לא יושבים יותר על הספסל – הגיע הזמן לאמץ התנהלות פרואקטיבית בתחום הביו-דלקים בישראל
פורום אילת אילות למדיניות אנרגיה מתחדשת: דיוני סדנת "תמהיל דלקים רצוי לישראל"
משתתפי הסדנה – צילום: גונן גלין
לא יושבים יותר על הספסל
הגיע הזמן לאמץ התנהלות פרואקטיבית בתחום הביו-דלקים בישראל
מאת: אורלי סיגל, ארז צליק וצביה ברון
גישה פרואקטיבית, שאינה ממתינה לשינויים רגולטורים אלא שועטת קדימה במרץ, תוך שימוש במשאבים וטכנולוגיות קיימות, ישב צוות המומחים לתחום תמהיל הדלקים בכנס אילת אילות לתור אחר דרכים יצירתיות לשילוב דלקים נוספים בתמהיל הדלקים של ישראל בעתיד.
כאמירה מרכזית ומשמעותית הסכים צוות המומחים כי עידן ליקוט הנפט מגיע אל קיצו, וכי אנו עומדים בפתחו של עידן חדש של חקלאות ביו-דלקים ועל מדינת ישראל לפעול עכשיו, אחרת היא עלולה “לפספס את הרכבת”.
כדרכים מעשיות לטיפול בחסמים הקיימים היום עלו רעיונות כגון בניית קונסורציום אקדמי-תעשייתי שייתן פתרונות טכנולוגיים מולטי דיסיפלינרים, תוך השקעה במחקר יישומי, ויצירת פתרונות לתצרוכת מקומית של ביו-דלקים וביזור דרך מרכזים לוגיסטיים מקומיים. שיתופי פעולה מסוגים שונים יכולים לאפשר שילוב של ביו-דלקים במשק הדלק הנוכחי, ובכלל זה הובלה של ביו-דלקים במשאיות חשמליות או דרך תשתית דלקים חדשה שתשמש לדס”ל, בעוד התשתית הקיימות תשמש להזרמת דלקים מסוגים שונים.
פיילוטים בתחום התחבורה, באמצעות מודל WAIVER , יכולים לאפשר להעביר ארגונים, כמו משטרת ישראל ורפאל, לשימוש ברכבים המונעים בדלקים חדשניים. עידוד תחבורה חשמלית יוכל לבוא לידי ביטוי גם בהגבלת אזורים בערים לרכבים חשמלים בלבד, או עידוד עיריות להקים עמודי טעינה. גם תפיסת המשאבים יכולה להתרחב לרתימת חברת החשמל לשימוש ברשת כשדה ניסויים לרכבים חשמלים. ל”מאבק” הצמוד בין סוגי הדלקים השונים אין מנצחים ברורים. לכל אחד מהם יתרונות וחסרונות, ובהתאם על תמהיל הדלקים לכלול פתרונות שונים ומגוונים בכדי להניח בסיס רחב דיו להשיג לישראל יתרון יחסי בכל התחומים.
צוות המומחים הביע צפיה ותקווה כי התנהלות פרואקטיבית, שתכלול פיתוח פתרונות חלופיים, תעודד את הרגולטור להרחיב את תפקידו ותרומתו ליצירת תמהיל דלקים בר קיימא בישראל
שם הסדנה: תמהיל דלקים רצוי לישראל – יצירת ביקוש והיצע מבוסס מו”פ חדשני
מובילת תוכן: צביה ברון – מנהלת תחום אנרגיה חלופית, חברת פטרוקוונטום