כנס תשתיות השנתי ה-3 "מקסימום אנרגיה מתחדשת" לחדשנות טכנולוגית ואנרגיה סולארית
כנס תשתיות השנתי ה-3 לענף הסולארי: הרצאתו של אילן רון, אדוויס אלקטרוניקה "ניטור מתקן סולארי לתפוקה מקסימלית"
"כל מה שרצית לדעת על ניטור מתקן סולארי לתפוקה מקסימלית" הרצאתו של אילן רון, מנהל תחום סולארי, אדוויס מערכות, בכנס השנתי ה-3 לענף הסולארי "מקסימום אנרגיה מתחדשת" שהתקיים בחמישי האחרון בסינמטק ת"א ועסק בחדשנות טכנולוגית ואנרגיה סולארית.
מערכת סולארית היא השקעה, וכמו על כל השקעה, יש להשגיח עליה על מנת לוודא מקסימום תפוקה על מנת לקבל החזר מהיר של ההשקעה ורווח אופטימאלי ממנה. במערכת סולארית ההשקעה מוחזרת על פי הקילו וואטים אותם היא מייצרת אשר מתרגמים למוצר הנמכר לגורם המוסמך לכך – בישראל מדובר על חברת החשמל.
רון ציין חמיש סיבות עיקריות לניטור מערכות ייצור חשמל סולאריות כשהראשונה שבהן היא תיעוד. כמה המערכת ייצרה ומתי, אילו מגמות ישנן ואילו התנהגויות מקובלות ומתאימות למערכת ולשקלול החישובים הכלכליים והתפעוליים של הפרויקט ואילו אינן. נתונים הם המפתח לכל ייעול ושיפור. תיעדו המערכת נותן לנו את הכלים ללמוד את אופי המערכת מתחילתה ולהבחין בשינויים. את הנתונים (ומכאן השינויים שמתרחשים בהם) ניתן לפענח ולפרוט לסיבות אשר חלקן בשליטתינו וחלקם אינם. חוסר תיעוד מוחלט עשוי להביא למצב שבו המתקן הסולארי מייצר בצורה לקויה והמפעיל לא יידע על כך אלא כשיראה את השורה התחתונה – כמה המערכת ייצרה וכמה רווח היא הפיקה.
בשלב אתחול המערכת דרוש ניטור על מנת לייצר בנצ'מרק – נתוני ייצור בסיס אשר עשויים להתאים או שלא להתאים לנתונים להם אנחנו מצפים בהתאם לכושר המערכת כפי שהיו מוצגים "על הנייר". כמו כן, ניטור מאפשר למצוא ולפתור זמני תקלה סמויים. כלומר זמנים בהם המערכת מתפקדת בתפוקה נמוכה או שאינה מתפקדת כלל. זמנים אלה עשויים להשתנות ואם המערכת חוזרת לפעילות תקינה אחרי זמן קצר, ללא ניטור ייתכן ולא נשים לב כלל לעובדה שהמערכת לא תיפקדה כראוי במשך פרק זמן מסויים – בין אם בגלל כשלים במערכת או כשלים ותקלות ברשת ההולכה. אם תקלות אלה הן שורשיות ומולדות בתוך המתקן – בניטור לא מלא היזם והמפעיל עשוי לקבל מצב זה כמצב "נורמאלי" בעוד בפועל זהו מצב לא תקין הניתן לשיפור. כמובן, ניטור נכון ומלא, כולל איסוף ועיבוד נתונים מקצר בסופו של דבר את זמן התגובה שלנו לכשלים של המערכת ומקטין את שלב התגובה של המפעיל ואת המהירות בה המערכת תחזור לתפקוד אופטימאלי.
מתוך שלל היתרונות של מערכת הניטור אותה הציג רון בהרצאתו, היתרון הגדול ביותר הוא הקלות בה המערכת מאפשרת חישובי טווח ייצור (PR). ה-PR מחשב את היחסים בין התפוקה שהמערכת מייצרת ביחס לכמות האנרגיה הנכנסת למערכת. במילים פשוטות – כמה קרינה אליה נחשפת המערכת הופכת בסופו של דבר לחשמל אותו המערכת מייצרת (והתרגום של החשמל לכסף). החישוב מתייחס לגורמים כמו השפעת הטמפרטורה באיזור המערכת על התפוקה, ומבוסס על חישוב בקבועי זמן, כדי להימנע מהשוואת תפוחים לאגסים. חישוב PR מדוייק מחייב התקנת חיישני סביבה על מנת לקבל את מלוא הנתונים בסביבת המערכת.
כוחו של חישוב הPR הוא בכך שהאצבע של המפעיל תמיד נמצאת על הדופק והוא מעורה ומעודכן בפעילות המערכת מה שמאפשר זיהוי של בעיות או תקלות במערכת. כמו כן, הוא מאפשר חישובי שחיקה של המערכת, האם הם עומדים בתקן שקבע היצרן, האם הם מתאימים לחישובי השחיקה התיאורטיים שנבנו בשלב התכנון וכן בניית מודל פעילות של המערכת לכל אורך שנות פעילותה, מתחילת הפרויקט ועד תום חיי המתקן.
היתרונות העיקריים אותם מנה רון בביצוע ניטור הם העובדה שהמערכת מספקת עושר של נתונים ומידע הניתן לניתוח והפקת לקחים ומסקנות כיצד לשפר את ביצועי המערכת. כמובן שנתונים אלה מספקים גם אינפורמציה המאפשרים איתור אירועים ותפעול תקלות כמעט בזמן אמת. יתרונות הסולאר לוג על פני מערכות אחרות כוללות את האפשרות לנטר כמה וכמה מתקנים במקביל וכן ניהול פן ה-AC בממירים.