בשבועות הקרובים יוזמת הסאנשוט של מחלקת האנרגיה בממשל האמריקאי (DOE) תודיע על הזכאים לגיבוי מימוני חלקי מטעם היוזמה (tranche). נכון להיום, סאנשוט מממנת קרוב ל-50-60 מיליון דולר במימון תחרותי לקרוב ל-40 חברות ואוניברסיטאות המעורבים באספקטים שונים של מחקר הקשור לאנרגיה סולארית מרוכזת (CSP) או יזמויות בתחום.
יוזמת סאנשוט: שישה סנט לקוט"ש חשמל סולארי עד 2020
מתקן תרמו סולארי של חברת ברייטסורס – צילום: ברייטסורס
הממשל הפדראלי האמריקאי מאמין כבר זמן רב שהיעד של שישה סנט לקוט"ש חשמל סולארי, הגריד פאריטי האמריקאי, צריך להיות היעד הכלכלי של מדיניות האנרגיה המתחדשת. כתוצאה מכך, מחלקת האנרגיה בממשל האמריקאי (DOE) הקימה את יוזמת סאנשוט לפני שנתיים על מנת לתמרץ ולהגביר את קצב הפעילות של מתקני CSP (מערכות סולאריות מרכזות) ולהפוך את היעד למציאות.
היוזמה בחרה בגישה המדעית על מנת להגיעה ליעדיה. אחרי שבנתה את המודל הכלכלי שיאפשר לעמוד ביעד, סאנשוט עכשיו מתמקדת במטרות טכנולוגיות ספציפיות לכל מרכיב, כדי כשישולבו, היעד הכלכלי – 0.06$ לקוט"ש – יושג. "תפקידנו למקד טווח רחב של תוכניות" מסביר ראמאמורת'י ראמש, דירקטור יוזמת סאנשוט. ודר. פיצ'ומאני מחזק את דבריו "כל הזדמנויות המימון שלנו הן למעשה אתגרים אדירים המעודדים חדשנות בטכנולוגיות של מרכיבים מסויימים במערכות הסולאריות על מנת להגיע ליעדנו".
כדוגמא, מצביע דר. פוצ'ימאני על אתגר הקשור לסבב המימון הקרוב הקשורים לטכנולוגית הקולט. "היעד שלנו הוא עלות ייצור של 75$ למטר מרובע. זוהי ירידה משמעותית מהערכים הנקובים היום העומדים על 180-200$ למטר מרובע". בכך ממחיש הדר. את היעדים הקיצוניים אותם הציב הממשל.
בטכנולוגיות הקולט המרכזי – הרסיבר – המטרה לפתח קולטים היכולים לעמוד בטמפרטורות מאוד גבוהות, בין 800-1000 מעלות. אתגר מפתח הוא שימור החום ההולך לאיבוד. כתוצאה מכך, סאנשוט חיפשה מועמדים שיעצבו וידגימו קולטים המסוגלים לפעול בטמפרטורות הללו "ביעילות קליטה יוצאת דופן". במקביל, היוזמה מבקשת מחוקרים ומהנדסים מתחום הפאוור בלוק לכוון ליעילות המרה של 50% ויותר, ולעשות כן באמצעות טכנולוגיות קירור יבשות, המתאימות למאפיינים הסביבתיים שמתקני CSP עומדים בהם ברחבי ארה"ב.
המימון באמצעות סאנשוט הוא לשלוש שנים, במהלכו הזכאים נמצאים בקשר מתמיד עם מנהלי הפרויקטים של היוזמה. " אידיאלית, הרעיון הוא להתחיל למזג בין טכנולוגיות פורצות דרך ומערכות CSP ולהדגים כיצד אנחנו מתקדים לקראת יעדנו" אומר דר. פיצומאני. בשבועות הקרובים יודיעו האחראים על יוזמת הסאנשוט על הזכאים לגיבוי מימוני חלקי מטעם היוזמה (tranche). נכון להיום, סאנשוט מממנת קרוב ל-50-60 מיליון דולר במימון תחרותי בקרוב ל-40 פרויקטים של חברות ואוניברסיטאות המעורבים באספקטים שונים של מחקר הקשורים למערכות CSP או יזמויות בתחום.
התגמולים החדשים עשויים להרחיב את פורטפוליו מקבלי המימון בקרוב ל-20 גופים חדשים. כולם מעורבים במחקר העוסק ב"טכנולוגיות קומפוננטים" כמו קולטים, פאוור בלוקים, נוזלים להעברת חום ועוד. "בתוך כמה חודשים, עשויים להיות לנו קרוב ל-65 פרויקטים בתחום ה-CSP בפורטפוליו הניהול שלנו" אומר דר. רנגה פיצ'ומאני, מנהל תחום CSP עבור יוזמת סאנשוט.
מימון נפרד מוצע באמצעות קרן אחות של סאנשוט, "הסוכנות לפרויקטי מחקר מתקדם – אנרגיה", תומכת בגופים המעורבים במחקר ופיתוח של אחסון אנרגיה תרמית לקראת יעדי סאנשוט. "כל הפעילות נעשית במטרה להגיע ליעדים האגרסיביים והמאתגרים של משרד האנרגיה האמריקאי – להביא את עלות הקוט"ש המיוצר מאנרגיה סולארית – ללא סובסידיות – לשישה סנט עד 2020" מסביר פיצ'ומאני.