הזינוק בתעריפים הוא פן אחד בלבד של המשבר במשק החשמל. היבט נוסף הוא המחסור בחשמל בקיץ הקרוב עליו מתריע משרד האנרגיה בכל הזדמנות ומעל כל במה
משק החשמל – האתגרים שעוד נכונו לנו
מאת: אורן הרמבם
החלטת רשות החשמל לייקר את תעריף החשמל בכ- 9% החל מחודש אפריל, מצטרפת לעליות חדות שחלו בתעריף בסוף שנת 2011 בשיעור של כ- 15%. במצטבר, מדובר בתוספת עלות שנתית של כ- 1 מיליארד ₪ על מפעלי התעשייה מהענפים השונים. עבור צרכני האנרגיה הגדולים מענפי המזון, הכימיה, המתכת הכבדה, הנייר והפלסטיק, המהווים יחד כ- 50% מצריכת החשמל בתעשייה, משמעות הדבר היא הרעה נוספת בכושר התחרות שלהם, שנפגע ממילא בעקבות עליות במחירי תשומות אחרות, שחלקן נשלטות ע"י הממשלה. כך למשל, עלו תעריפי המים לתעשייה בכ 25%- בתחילת 2012 , הארנונה ב- 3%, ומחירי הדלקים בכ-20% בחצי השנה האחרונה בלבד.
הזינוק בתעריפים הוא פן אחד בלבד של המשבר במשק החשמל. היבט נוסף הוא המחסור בחשמל בקיץ הקרוב עליו מתריע משרד האנרגיה בכל הזדמנות ומעל כל במה. רזרבת הייצור של חברת החשמל בשעות שיא הביקוש עמדה בשנים האחרונות ( 2005- 2010 ) על כ- 4% בלבד בממוצע, ובקיץ הקרוב קיים סיכון ממשי להגעה לרזרבה אפסית.
אמנם, ההתייעלות האנרגטית עלתה למקום גבוה בסדר היום (התעשייה למשל התייעלה ב- 5% בצריכות החשמל בין 2008 – 2011), אך עדיין קצב הגדלת יכולת הייצור מדביקה בקושי את הגידול המתמשך בביקוש לחשמל. משמעות רזרבה כה קטנה, הינה הפסקות חשמל בלתי מתוכננות, שאפילו אם יתרחשו לזמנים קצרים בלבד, הן תהיינה הרסנית עבור מפעלים רבים. הדבר יגרום לנזקים גדולים לציוד רגיש, מכונות יקרות ומוצרים בתהליך הייצור. ולאחר הקיץ הקרוב, הרי שתוך זמן שוב ימצא עצמו משק החשמל, וליתר דיוק, חברת החשמל בפני משבר חדש.
על אף כניסת יצרני חשמל פרטיים, חברת החשמל עדיין תהיה חייבת להמשיך ולהשקיע סכומים עצומים בתחנות כוח נוספות (לשם הגבלת הרזרבה), כמו גם בפרויקט הסולקנים בארובות בתחנות הפחמיות ובהקמת קווי הולכה חדשים. השקעה גדולה נדרשת גם במעבר הבלתי נמנע של משק החשמל ל- Smart Grid, אך במצב הנוכחי, זה נראה כמותרות. האם מצבה הפיננסי הרעוע של החברה (חוב של כ 65- מיליארד ₪) יאפשר לה לגייס את המימון הנדרש להשקעות אלה?
מגבלות לווה בודד של המפקח על הבנקים וכן ההחלטה על הגדלת שיעור הלימות ההון הנדרש בבנקים ל- 9% ו- 10% בשנים הקרובות יקשו מאוד על הבנקים לתת הלוואות נוספות לחברה. גם הגופים המוסדיים יבחנו בזהירות רבה רכש אג"ח נוסף של החברה, שכן הערבויות הממשלתית שהובטחו לאחרונה לחברה מוגבלות בסכומן, והחברה תצטרך בשלב מסוים להסתדר בלעדיהן. אפיק גיוס במימון בחו"ל, שאף הוא עלול להצטמצם עקב עומס החובות של החברה, הוכח בשנים האחרונות כיקר יחסית, דבר שבטווח הארוך יעמיס נטל נוסף על כתפי החברה וצרכני החשמל.
אנו מתקרבים לנקודת הזמן בה לא יהיה עוד מנוס מביצוע צעדים מרחיקי לכת, על מנת להבטיח את יציבות חברת החשמל ומשק החשמל, כשהעיקריות שבהן :
- יישום תוכנית התייעלות משמעותית ומחייבת בחברת החשמל, בניגוד לכל התוכניות והצעדים שהובטחו בשנים האחרונות, כולל בהחלטות של הרשות לחשמל, אך לא יושמו.
- לקיחת אחריות ממשלתית, כבעלי החברה, להזרמת הון בעלים לתוך חשבון מפוקח להשקעה בתשתיות החשמל, לצד הגדלת היקף הערבויות הממשלתיות לחברה או מיחזור עתידי של הערבויות שהוחלט כבר לתת.
- הקמת תחנות כוח נוספות באמצעות יצירת ישויות נפרדות, בבעלות חברת החשמל, שתבצענה איגוח ותוכלנה לגייס את החוב הנדרש, ללא הגיבנת של החברה האם.
הכותב הוא מנהל תחום האנרגיה בהתאחדות התעשיינים
התפרסם לראשונה במגזין תשתיות סביבה ואנרגיה גליון מגזין 11 מרץ – אפריל 2012
סוף סוף נשמע קול האומר את האמת: במשך שנים חברת החשמל כשלה בתכנון ובניית כושר ייצור בהתאם לדרישות השוק, מן הסתם תוך הבנה שהבעלים (המדינה) בסוף יצילו אותה. לחברת החשמל אין יכולת ייצור ולא רק זאת אלא הכשילה והפריעה לייצור אלטרנטיבות כמו אנרגיה חלופית.
כמו במקרה הנמלים גם כאן עם חברת החשמל הממשלה מתקרבת ליום בו תצטרך לפרק את המאובן ולבנות ארגון אחראי ויעיל תחתיו.