חברות האנרגיה הסולארית הסובלות מתקופה ארוכה של מכסות מוגבלות ותקופות המתנה ממושכות בין מכסה ומכסה יוצאות להפגנה על עתידן.
פרסום ראשון: ארגוני הסביבה והחברות הסולאריות יוצאים להפגנת מחאה ביום ראשון הקרוב
הפגנת מחאה של הענף הסולארי בקלינטק 2011 צילום: גונן גלין
חברות האנרגיה הסולארית הסובלות מתקופה ארוכה של מכסות מוגבלות ותקופות המתנה ממושכות בין מכסה ומכסה יוצאות להפגנה על עתידן. לאחר סגירת המכסה האחרונה למערכות סולאריות ביתיות תוך פחות משעתיים באמצעות האתר האינטרנטי, וההבנה המדאיגה שבצורת החשמל היא עניין ממשי, אולם האנרגיה הסולארית אינה חלק מהפתרונות המוצעים לפתרון אפשרי, יוצאות חברות איגוד חברות האנרגיה המתחדשת בישראל להפגנה ביום ראשון מול הכנסת בזמן ישיבת הממשלה בקריאה לפתיחת מכסה נוספת ולאפשר לתעשיית האנרגיות המתחדשות לסייע בפתרון משבר האנרגיה בפניו עומדת ישראל.
איגוד החברות בראשות עו"ד איתן פרנס פרסם הודעה בנושא וטוען שהצעת ההחלטה של השר לנדאו מתעלמת התעלמות מוחלטת מפוטנציאל קיים וזמין של ייצור חשמל בגגות סולאריים פוטו-וולטאים אשר יכולים לתת מענה ממשי בשיאי צריכת החשמל בקיץ הקרוב. "ממשלת ישראל מקדמת את תחום האנרגיה הסולארית באיטיות רבה ומאז שנת 2008, אז החלו להתקין גגות סולאריים בישראל ועד היום הוקמה כמות של כMW250 בלבד. מדובר בכמות קטנה אשר מותקנת במדינות מפותחות, כגון גרמניה ואיטליה, בתקופה של שבועיים (לשם המחשה בשנת 2010 הוקמו בגרמני 9000 MW של מתקנים סולאריים). יעדי הממשלה שונים לגמרי מנתוני הביצוע והם נקבעו בהחלטת ממשלה משנת 2009 וקבעו כי בשנת 2014 %4 מייצור החשמל יגיע ממקורות מתחדשים ובשנת 2010 % 10 (1,500 MW וכ- 3000MW בהתאמה) (החלטת ממשלה משנת 2011 מס' 3484 אשררה היעדים). מדיניות הממשלה שלא לקדם את התחום הסולארי נובעת מעלויות התחום, יקר יותר לייצר חשמל סולארי מייצור חשמל בשריפת דלקים כגון גז ופחם."
בהודעתו הארגון מזכיר כי "בשנת 2008 פורסמו המכסות הראשונות לתחום בתעריף של 2.01 לקווט"ש, נתון ששיקף מחיר כפול ארבע מעלות ייצור החשמל. נוכח ירידה דרסטית ומתמשכת בעלויות הציוד למתקנים הסולאריים המכסה האחרונה שפורסמה השנה קבעה תעריף דרמטי ונמוך של 90 אג' לקווט"ש. העולם הסולארי הופך זול יותר ויותר ובמדינה כמו ישראל אשר נהנית מיתרון יחסי של משאב טבעי של קרינת שמש (כפולה מזו שקיימת באירופה) חובה על הממשלה לשלב מקורות אנרגיה סולארית. התקנת גג סולארית היא כדאית כלכלית, כדאית לסביבה ומאפשר הנתקות חלקית אך ממשית מכבלי התלות בחברות החשמל."
הדו"ח הכלכלי של ירום אריאב: אנרגיה סולארית כלכלית כבר היום
האיגוד מצטט את הדו"ח הכלכלי של ירום אריאב, שהוגש השבוע לצוות במשרד רוה"מ בראשות פרופ' יוג'ין קנדל אשר בוחן קביעת תעריפים לתחום לשנים 2013 ואילך. וקובע כי "בהתאם לדו"ח כלכלי נרחב אשר הוכן ע"י הכלכלים ירום אריאב, מנכ"ל האוצר לשעבר, ומאיר אמיר, ייצור חשמל סולארי בישראל כדאי כבר עכשיו. הדו"ח קובע כי קוט"ש סולארי המסופק לרשת שווה למדינה 79.3 אג', דהיינו כי אם יאושרו מכסות בעלות זו לקווט"ש כבר עכשיו הן לא ישקפו סובסדיה אלא עלות אמיתי וכלכלית עם תועלות למשק החשמל. מסקנה זו פירושה כי ממשלת ישראל יכולה וצריכה לאשר מכסות סולאריות כחלק מהמאמץ להתמודד עם המשבר הצפוי בקיץ הקרוב אך במקום זאת מתעלמת מהאופציה הסולארית, הירוקה והכלכלית ומקדמת רכישה והפעלה של גנרטורים מזהמים אשר מלבד הנזקים לסביבה עלות הייצור בהם גבוהה מעלות הייצור הסולארי."
תגובת משרד האנרגיה והמים: "הבקשה לשלב את המכסות הסולאריות בהצעת המחליטים התקבלה היום והיא תיבחן"
ביום ראשון מארגן איגוד החברות הפגנה שתתקיים מול משרד רה"מ בבוקר יום א' יחד עם ארגוני הסביבה. פרטים נוספים יתפרסמו בפורטל תשתיות.
באיזה שעה בירושלים ואיפה