בכנס מומחים בינלאומי בנושא הגריד פאריטי של חברת אנרפוינט שהתקיים היום בהרצליה הרצתה דניאלה שרייבר, מנהלת אסטרטגית בחברת המחקר הונר, חברת מודיעין כלכלה וחקר שווקי PV.
הרצאת דניאלה שרייבר, מנהלת אסטרטגית בחברת המחקר הונר
בכנס מומחים בינלאומי בנושא הגריד פאריטי של חברת אנרפוינט שהתקיים היום בהרצליה הרצתה דניאלה שרייבר, מנהלת אסטרטגית בחברת המחקר הונר, חברת מודיעין כלכלה וחקר שווקי PV. מטה החברה יושב בבון (גרמניה) ויש לה סניפים בלוס אנג'לס, ברלין, סין וטיוואן. "כשהתחלתי לעסוק בתחום הסולארי ב-2005 לא ציפו לגידול עולמי שכזה בתחום ה-PV." אומרת שרייבר בפתח דבריה ומיד מוסיפה "לישראל יש פוטנציאל אדיר שהגיע הזמן לממש".
לדברי שרייבר, תעשיית ה-PV התחילה למעשה ב-2004 עם חקיקת חוק האנרגיות המתחדשת בגרמניה (EEG) שכלל בתוכו את תעריף ההזנה (FiT). על פי הנתונים שהציגה שרייבר, למעט שנת 2009, עת משבר האשראי בארה"ב, מאז נחקק ה-EEG תעשיית ה-PV הכפילה עצמה כל שנה, ואף בשנת 2009, עלתה קיבולת ההתקנה של התעשייה ב-50% לעומת 2008. כיום אנחנו נמצאים בתחילתו של המעגל השלישי של תעשיית ה-PV. הסיבוב הראשון התחיל בשנות ה-90 של המאה הקודמת עם תחילת התנועות הירוקות שדרשו לשמור על כדור הארץ. המעגל השני החל כאמור בשנת 2004.
שרייבר מציינת שעיקר פעילות השוק הסולארי היא באירופה בגלל תקנות ה-FIT, "אולם זהו שוק בעל סיכון." היא מבהירה, "כל חוקי ה-FIT יעברו שחיקה רצינית ויש הישענות של חברות על אירופה. שווקים מתפתחים כמו ארה"ב, סין ואוקיאניה אינם מהווים עדיין תחליף לשוק האירופאי". לטענתה, אחת השאלות הקריטיות לתעשייה בתקופה הקרובה היא – האם הם יוכלו להשלים את הפער שיווצר באירופה.לכל מספידי ה-FIT בתעשיות השונות עונה שרייבר "ה-FIT איפשר בטחונות להשקעות ליישום PV בתחילת הדרך, עם ה-FIT הפך ענף ה-PV להשקעה עם צפי להחזר ROI מבוקר." אלא שאפילו שרייבר מודה שתהיה השנה שחיקה קיצונית ב-FIT באירופה ל-13-19 יורו סנט לקילו וואט – תלוי בגודל המתקן. עכשיו אנחנו בפתחו של המעגל השלישי".
אז אם אנחנו בתום עידן ה-FIT, למה מדברים על הפוטנציאל באירופה עדיין אם תהיה שחיקה? "חשוב לזכור ש-72% מההתקנות הן באירופה" מזכירה שרייבר. "למרות שיש ירידה בביקוש וישנם שווקים חדשים שקמים כמו דרום אמריקה, אוקיאניה, ודרום אפריקה, לשוק באירופה יש נסיון, שהוא מרכיב קריטי למימוש הזדמנויות."סיבה נוספת היא התפתחות של שוק משני "כיום באירופה ישנה נטייה למכור מתקנים פוטוולטאיים בני שנתיים כשהם כבר בשלב ה-O&M" אומרת שרייבר. מתקנים נמכרים לחברות גידור ולקרנות פנסיה (10-12% רווח). היתרון עבור קרנות אלה היא העובדה שאין סיכונים נראים לעין, כיוון שתהליך הפיתוח של הפרויקט הסתיים והמערכת עובדת.
קונספטים בגריד פאריטי
על פי שרייבר, יש שלוש אבני דרך בדרך אל גריד פאריטי – הראשונה – רמת הFIT שווה למחיר החשמל. האבן השניה – גריד פאריטי עלות ייצור יחידה אחת מ-PV שווה למחיר החשמל. אבן שלישית – פאריטי ייצור – עניין ליצרניות. ייצור יחידת חשמל מPV שווה לייצור ממקורות ותיקים.
זוהי התיאוריה, היעד המוניטרי הוא – ייצור קוט"ש PV ב-8 יורו סנט. בגרמניה, המטרה היא להגיע לעלות של מערכת ביתי צריכה לעלות 1000 יורו. אנחנו כמעט שם, תלוי בגודל המערכת ומיקומה. בשווקים אחרים הפערים גדולים יותר. "ככל שמחירי ה-PV יורדים יורד ה-LCOE וזה הכיון אליו אנחנו צועדים. יש תלות הדדית בין מחיר עלות ייצור יחידת חשמל ועלות המערכת. "עלות ייצור היחידה הוא מרכיב קריטי בעלות המערכת" אומרת שרייבר. "ככל שמפחיתים את מחירי המתקן, יורד מחיר הייצור וזה עניין שמעניין את חברות הייצור וההולכה." עם זאת, מתחילה סוגיה חדשה – ככל שהייצור נמוך מעלות החשמל – העניין ב-FIT יורד. אך השאלה היא איך אני מוכר את החשמל שאני מייצר ולאן?" לדברי שרייבר, כיום מתפתחים – דווקא בארה"ב מודלים שאינם מודלים של FIT. "זה עניין של חינוך ויצירת מודעות ציבורית." אומרת שרייבר ומעידה על עצמה שהחינוך אותו ספגה בגרמניה עודד אותה לשמור על הסביבה. בארה"ב ה-FIT לא עובד, כיוון שהמבנה התקציבי מבוסס על תשלום לחברת התשתית/ חשמל שבתוכו מגולם עידוד האנרגיות המתחדשות. בארה"ב, האזרח לא מבין למה עליו לממן את המתקן הסולארי של השכן, ואין הבנה שזהו תשלום עבור בטחון אנרגטי."
כל זה הוביל למודלים חדשים כמו תמריצים במיסוי – 30% מההשקעה שווה החזר ממס הכנסה. אך שרייבר מציינת שזהו מימון בעייתי "יש בעיה בגביית המיסים, אך מעבר לכך, זה אינו חוק כמו ה-EEG, אלא תקנה של הממשלה הניתנת לביטול." מודל נוסף הוא מודל התעודות הירוקות. "אך ככל שיש יותר תעודות, מחירן יורד. אם חושבים על PV בתתחלת דרכו, במודל כזה התעשייה הייתה נכשלת. זהו מודל מורכב כי חייבים למכור את האנרגיה או את הזכאות לתעודה הירוקה שחלקן נמכרות במכירה פומבית של הממשלה.
צפי לעתיד
כאמור אנחנו כיום במעגל השלישי של התעשייה. להערכת שרייבר, כעת יתחיל ייצור PV למטרות מכירה, בין אם בבורסה או באמצעות power purchase agreement. "אנחנו מצפים כיום להמשך הקונסולדיציה ופשיטות רגל. ייתכן שמחירי חברות שתתפרקנה תמכרנה במחירי עלות ייצור בשביל ההחזר, מה שילחץ על המחירים. כך שהמחירים ירדו קריטית ב2012, אך שם ייעצרו וכנראה תתחיל להיווצר יציבות."