בכנס המומחים הבינלאומי השני של חברת אנרפוינט בנושא הגריד פאריטי שהתקיים היום בהרצליה, הרצה בן לינצ', מנכ"ל קלינטק קפיטל אדוויזורז בנושא הצד הפיננסי של הענף הסולארי. די מהר מתברר לבכירי התעשייה הסולארית המקומית כי הוא אינו אופטימי בנוגע לתעשיית ה-PV בשנה שנתיים הקרובות.
הרצאתו של בן לינצ', מנכ"ל קלינטק קפיטל בנושא הפן הפיננסי של המגזר הפוטו וולטאי
צילום: גונן גלין
בכנס המומחים הבינלאומי השני של חברת אנרפוינט בנושא הגריד פאריטי שהתקיים היום בהרצליה, הרצה בן לינצ', מנכ"ל קלינטק קפיטל אדוויזורז בנושא הצד הפיננסי של הענף הסולארי. די מהר מתברר לבכירי התעשייה הסולארית המקומית כי הוא אינו אופטימי בנוגע לתעשיית ה-PV בשנה שנתיים הקרובות. הרצאתו נפתחת בדברים שהוא מצהיר מראש שהם דעתו האישית. ראשית, הוא מצהיר שאינו משוכנע לגמרי שהגביע הקדוש של עולם האנרגיה – אחסון אנרגיה בהיקפים גדולים ובמחיר כלכלי סביר יימצא בעתיד הקרוב אך עדיין צופה את הבלתי צפוי האופטימי "אולי אני אופתע". בתחום המימון והפיננסים הוא אומר "הפיננסים ירדו בשנה שעברה וזה נושא מאתגר, בעיקר בתחום המתחדשות, בגלל צניחה במחירי הגז, רגולציה ובעיות מימון. למרות מה שמראות הטבלאות הכלכליות והעקומות – כל שרשרת האספקה במצב לא טוב", את הפתיח הלא מעודד הוא מסיים בנימה אופטימית באומרו "יש מודלים חדשים שמתפתחים היום, כמו קבוצות השקעה, אך למודלים אלה יקח זמן להיטמע בשוק."
"תעשיית ה-PV נמצאת בצמיחה מתמדת כבר 40 שנה."אומר לינץ', "אם תהיה עוד ירידה השנה – זו תהיה השנה הראשונה מאז ומעולם שהתעשייה הפסיקה לצמוח ומדובר בצמיחה שנתית של 40% לשנה.". אך ממבט בוחן, מניות של חברות רבות זולות מאוד אך גם יקרות מאוד מבחינת החזרי השקעה בגלל מתח רווחים נמוך, לינץ' כמו רבים אחרים צופה תהליך קונסולדציה בו החברות הקטנות ייפלו או יתמזגו ופשיטות רגל מכיוון שחוסר היכולת לגייס פיננסים תימשך. לינץ' מציין שמבט על סין מראה, שאמנם החברות המערביות קורסות, אך יש מעבר לשבע חברות שממשלת סין הגדירה כאסטרטגיות, קיימות חברות שבנקים ומנהלי בנקים מחוזיים עדיין מנשימים ומחזיקים בחיים "למרות שהן צריכות להיעלם" ומאמין שבשנה הקרובה יצרניות סיניות רבות יצאו מהמשחק הסולארי.
לדבריו ענף ה-PV נדון למעגל של boom and bust. בין אם בגלל התעריפים והשחיקה שלהם, אחר כך בגלל אי יציבות מחירי הקומפוננטים, ושלבי הגריד פאריטי השונים. לדעתו, בגרמניה כבר ב-2013 נגיע לגריד פריטי "אך גישת הנט מיטרינג תהיה הבשורה כדי שנדע כמה אנחנו צורכים ונוכל למכור אנרגיה שאנחנו לא צורכים". ל-PV יש גידול עצום, התעריף גבוה, והמחיר גמיש. המחירים צונחים וכולם מחכים לרכוש. כאשר המחירים מתייצבים השוק מתקבע על מחיר מסויים ושוב יש ביקוש, ושוב יש גידול. השינוי העיקרי שיביא ליציבות הוא שככל שיפתחו יותר שווקים ואז החלטות של ממשלה כזו אחרת לא תהרוגנה שוק שלם, דוגמאת ספרד שהשוק הסולארי שם ערער את התעשייה העולמית – יהיו עוד שווקים להגיע אליהם.
שוק האנרגיה אכן מאוד מסובך, אך למתחדשות יש אימפקט גדול, חלקית בגלל שהשוק מושפע מאוד מהחלטות ממשלה ורגולטורים ואינו פרוץ או אטום. בנוסף, כאמור, מתפתחים מודלים כלכליים חדשים שמשנים את חוקי המשחק בתחום ייצור וצריכת האנרגיה. אנרגיות מתחדשות חדשות (לא הידרו ושריפת עץ) הם 3% מייצור האנרגיה. זה אמנם אחוז קטן, ו-PV הוא חלק לא קטן בזה, אך החלק החיובי הוא שיש הרבה מקום להתרחב. PV הוא סוג המתחדשות השלישי בקיבולת ההתקנה בעולם. על פי דו"חות אחרונים – על מנת לעמוד ביעדי פליטות עד 2040, תרומת המתחדשות תהיה 20% – יעד שבריטניה (22.1%) וגרמניה (21.4%) כבר עומדות בו.
"אך דינמיקת המחירים יכולה לשנות את התמונה." מזהיר לינץ'. בשנתיים הקרובות נראה פחות קיבולת (מוצרי מדף מאוחסנים) ולכן – פחות לחץ על המחירי הקומפוננטים. כשלינץ' מונה את מניעי מחירי ה-LCOE (נורמליזציה של אנרגיה. תוך התחשבות בעלויות הראשונות והתחזוקה ותפעול ופליטות לאורך תקופת החיים של המערכת) פוליסיליקון הוא הבסיס להכל, כיוון שממנו מייוצר התא הפוטוולטאי, מה שמשנה את מחירי כל שרשרת האספקה "באופן טיפוסי שלב אחד הוא מכפלה של השלב הקודם" לינץ' מסביר. עם זאת, מחירי הסיליקון ב-2006 עמדו על 400 דולר לקילו והיום נמכרים על 20 דולר לקילו. בתחום התאים, כיום התאים הם 160-180 מיקרון והעתיד של הוואפר הוא 40 מיקרון. מבחינת יעילות – היעילות הממוצעת היום היא בין 16-22%, אך יש כבר תאים שבתנאי מעבדה מציגים יעילות של עד 43%. אלמנט אחרון שמשנה את חישובי הLCOE, הוא תוכלת חיי המוצר. "רוב החברות נותנות אחריות ל-20 שנה, מה שהיווה בסיס לחישובים כלכליים. כיום מחשבים 25 שנה, ויש אפשרות גם ליותר, למרות שחיקה בייעילות. חישוב השקעה ל50 שנה שונה לגמרי מחישוב של 20 שנה." פירט לינץ'.