שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו פתח הבוקר את כנס תעשיית העתיד של פורטל תשתיות וועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים. לדברי השר, אנחנו מייצרים מה שאנחנו צורכים בתחום החשמל, במדינות ה-OECD הדרישה היא ל-18-20% רזרבה לייצור החשמל בעוד בישראל הרזרבה היא 6%.
ועידת תעשיית העתיד: שר האנרגיה והמים "משק החשמל משלם כעת על דו"ח ששינסקי"
שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו פתח הבוקר את כנס תעשיית העתיד של פורטל תשתיות וועדת האנרגיה בהתאחדות התעשיינים. לדברי השר, אנחנו מייצרים מה שאנחנו צורכים בתחום החשמל, במדינות ה-OECD הדרישה היא ל-18-20% רזרבה לייצור החשמל בעוד בישראל הרזרבה היא 6%. לדברי השר, אין הפתעה בנתונים. השר השווה בין תחום האנרגיה והמים, ולדבריו, עלות המחסור שמשלמים גבוהה הרבה יותר מהשקעה במחשבה תחילה והביא כדוגמה הפסקת חשמל שהתרחשה ב-2006 וגרמה לנזק כלכלי לתעשייה של 3 מיליארד שקלים.
"צריך לעבוד קשה היום כדי שלא נסבול ממחסור בחשמל בעוד חמש עד עשר שנים" אמר השר וציין כמה תחנות כוח (דו דלקיות ופחמיות) שלא קמו אליהם נוספה בעיה של נצילות נמוכה יותר בתחנות ולכן בפועל בקיץ יש פחות חשמל מאשר בחורף. השר לא התייחס ליעדי 2020 בטענה שכרגע עלינו להתרכז בכאן ועכשיו."
"אנחנו מותחים את התשתית עד קצה גבול היכולת"
השר ציין את הקשר שיש למשרד עם הרשויות השונות כמו רשות החשמל, נתג"ז ותשן, משרד האוצר, משרד הגנת הסביבה ומשרד הפנים כדי להביא לגיוס גנרטורים מהגורן ומן היקב כדי להגדיל את כושר ייצור החשמל. בנושא מלאי חירום הדלקים אמר כי "אנחנו מותחים את התשתית עד קצה גבול היכולת". השר פירט את השיקולים הפנימיים של חברת החשמל וגופים אחרים כיצד למעשה משק החשמל מנוהל במצב חירום. "יש לנו יצרני חשמל פרטיים שעובדים רק על גז. אלא שחלק מהשיקולים הם להפעיל את היח"פים בגז ולהפנות לשם את מעט הגז שיש במערכת ואילו חח"י תפעיל את מתקני הייצור עם דלקים פוסליים כיוון שהיח"פים אינם דו דלקיים".
בנושא ההתייעלות האנרגטית דיבר השר על פרוייקט "חסכת, הרווחת" אותו הוא הגדיר כגישה של "אותו עמל בפחות חשמל". בהתייחס לפרוייקטים של המשרד בתחום מוצרי הצריכה טען השר לנדאו שזהו תהליך הדומה לכדור שלג. השוק מוריד מחירים, יש חסכון ויש אלמנט של חינוך והדרכה של הציבור. לדבריו הושקעו ב-2009 6 מיליון ש"ח בהתייעלות, שנה אחר כך הכפילו פי ארבע את התקציב. בשלוש השנים האחרונות הוקדשו לתחום 600 מיליון ש"ח. כאשר כל מפעל תעשייתי יכול להקל על עצמו באמצעות חסכון באנרגיה.
בנושא הסולארי השר ציין שיש כיום רשיונות של 250 מגה וואט סולארי, ושיבח את יו"ר רשות החשמל, אורית פרקש כהן שלדברי השר מקדמת את התחום הסולארי מהר יותר מבעבר. השר הזכיר את נושא הסמארט גריד וציין שישנן תוכניות המתחילות לצאת אל הפועל.
כמה רגולטורים צריך משק החשמל?
בהתייחסות להסכם הגז בין חברת החשמל לשותפות "תמר" אמר השר "לא לקחתי חלק בוויכוח הקולני שהתפתח סביב הסכמי הגז. כמה עוד רגולטורים קולניים צריך המשק לראות ולהתבלבל ביניהם? אבל שיהיה ברור – התקבלה החלטה ואני עומד מאחוריה. את תמיכתי זו הבעתי לאורך כל הדיונים וההתלבטויות בנושא. תחום משק הגז רואה רגולטורים רבים ואי וודאות במשך חודשם ארוכים. השיקולים המרכזיים שעמדו בפניי היו הענקת יציבות למשק ודאגה לכך שבמצב אליו נקלענו, הציבור ישלם מחיר סביר. רשות החשמל ידעה מהם המטרות והשיקולים שלי ובתחום הזה היה שיתוף פעולה מלא. ידענו את כיוון ההחלטה והוא היה מקובל עלינו. הייתה כאן עבודה משותפת של גורמי הממשלה, גם אם באיחור, שראו בראש ובראשונה את הדבר החשוב ביותר: הגעת הגז מ"תמר" לחופי הארץ במועד.
כל החלטה הייתה זוכה לביקורת, כיוון שההסכם לא נחתם בתנאים של תחרות. לפני ששינסקי, כאשר היה עוד ספק מצרי, הייתה גם תחרות. אבל, אצלנו החליטו לחלק את עור הדוב עוד לפני שצדו אותו. עד עכשיו לא היו סגירות פיננסיות, אבל את המס אנחנו רוצים עכשיו. לפני ששינסקי היו משאים ומתנים בין יזמים לחברות. מאז שקמה וועדת ששינסקי המשא ומתן נפסק. אינני מבין מה היה קורה אם היינו דוחים את ששינסקי בשנתיים ומביאים להרגעת המערכת. על כך אנו משלמים כיום".