שבוע לאחר ביקורו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין בישראל עולה כי "גזפרום", חברת הגז הלאומית של רוסיה תקים חברת בת ייעודית לישראל במטרה להשתתף בפיתוח שדות הגז הימיים ובראשם "לויתן". ההודעות שצצו באתרי חדשות רשמיים ברוסיה טוענות כי בפגישותיהם הדיפלומטיות של פוטין ונתניהו נסגר שיתוף הפעולה המדובר.
גזפרום הרוסית במגעים לפיתוח מאגר הגז הטבעי "לוויתן"
שבוע לאחר ביקורו של נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין בישראל עולה כי "גזפרום", חברת הגז הלאומית של רוסיה, תקים חברת בת ייעודית לישראל במטרה להשתתף בפיתוח שדות הגז הימיים ובראשם "לויתן". ההודעות שצצו באתרי חדשות רשמיים ברוסיה טוענות כי בפגישותיהם הדיפלומטיות של פוטין ונתניהו נסגר שיתוף הפעולה המדובר.
גזפרום, ספקית הגז הגדולה ברוסיה והחזקה שבהן, מתעניינת בנוסף לקידוחי הגז גם בהפצתו והולכתו. עם זאת, גורמים ישראליים ובהם מקורבים לנתניהו הביעו חשש משיתוף הפעולה עם הרוסים שכן הם עלולים למנוע ייצוא של עתודות גז לאירופה, שם שולטת רוסיה ביד רמה על השוק כספק מרכזי. כמו כן, עלה חשש להשתלטות של גורמי ממשל רוסיים על התעשייה המקומית. עד כה פורסם כי "גזפרום" מתמודדת על נתח בבעלות של מאגר "לוויתן" מול חברות בינלאומיות אחרות. כמו כן צוין בעיתונות הרוסית כי החברה מעוניינת ביצירת קשרים עסקיים עם תעשיית הגז בישראל אך טרם קיבלה הצעות קונקרטיות.
עם זאת, "גזפרום" כבר קשרה קשרים עם תעשיית הגז המקומית כאשר חתמה במרץ האחרון על מזכר הבנות לרכישת גז במאגר "תמר" על ידי מתקן הנזלה צף. גזפרום הסכימה לרכוש כמות של 2 עד 3 מיליון טון LNG שהם 2.8 עד 3.2 מיליארד מ"ק (BCM) לשנה. החברה הנמצאת בשליטת ממשלת רוסיה (50.1%) הפיקה ב-2008 כ-550 BCM, אך היא נחשבת לבעלת ניסיון מועט יחסית בתחום הנזלת הגז לייצוא. מנכ"ל חטיבת ה-LNG של גזפרום פרדריק בארנו ביקר בישראל לאחרונה מספר פעמים.