בחודש פברואר האחרון עתרה 'אדם טבע ודין' לבג"צ במטרה לחייב את הממשלה לקיים את החוק ולאשר לאלתר את התוכנית הלאומית למניעת זיהום אוויר. על פי חוק אוויר נקי שנוסח על ידי 'אדם טבע ודין' ואושר בכנסת ב-2008
בג"צ קבע כי הממשלה אינה מיישמת את חוק אוויר נקי
בחודש פברואר האחרון עתרה 'אדם טבע ודין' לבג"צ במטרה לחייב את הממשלה לקיים את החוק ולאשר לאלתר את התוכנית הלאומית למניעת זיהום אוויר. על פי חוק אוויר נקי שנוסח על ידי 'אדם טבע ודין' ואושר בכנסת ב-2008, הממשלה מחויבת לאשר עד ה-1 בינואר 2011 את התוכנית הלאומית שתיתן פתרון מערכתי לפתרון בעיית זיהום האוויר בישראל. אתמול (א') החליט בג"צ כי על הממשלה להתכנס ולהכריע בעניין אישור התוכנית הלאומית למניעת זיהום אוויר. בהחלטתו קיבל בג"צ את עמדת אט"ד לפיה הממשלה מפרה את החוק: "יש להצטער על אי השלמת המהלך, באופן החורג מהוראת החקיקה הראשית. כלל ידוע הוא כי בהעדר הסכמה בין גורמי הממשלה השונים, יש להביא את המחלוקת להכרעת הממשלה". בג"צ קבע כי על המדינה להודיע לבית המשפט עד ליום ה- 1.8.12 , מהו לוח הזמנים להכרעת הממשלה.
בעתירה ציינה 'אדם טבע ודין' כי המשרד להגנת הסביבה השלים בזמן את הכנת התוכנית הלאומית, אך מסיבות לא ברורות היא לא הועלתה לאישור הממשלה. על פי 'אדם טבע ודין', ללא התכנית הלאומית, לא ניתן לממש את מטרות חוק אוויר נקי והוא למעשה מרוקן מתוכן. בעתירה נכתב: "מחדל הממשלה בדבר אי אישור התכנית הלאומית להפחתת זיהום האוויר הינו בלתי סביר ומהווה פגיעה בשלטון החוק, שכן המדובר בהפרת חוק אוויר נקי". עוד נכתב כי אי אישור התכנית הלאומית פוגע בזכויות יסוד של תושבי המדינה, הזכות לבריאות והזכות לחיים: ""חיי אדם, כמו גם בריאותם עלולים להיפגע עקב זיהום אוויר. ידוע כי לאיכות הסביבה יש השפעה ישירה על זכות האדם לחיים ושלמות הגוף. שכן, הגשמת הצרכים הבסיסיים של האדם תלויה בגורמים סביבתיים כגון: אוויר לנשימה, מים לשתיה, אוכל ומחסה".
כמו כן מודגשת בעתירה התועלת הכלכלית באישור התוכנית: "התכנית הלאומית, אשר תפחית את זיהום האוויר בישראל ואת השפעותיו השליליות על בריאות הציבור, המערכת האקולוגית והסביבה, תועיל אף לכלכה הישראלית ותחסוך למשק כמיליארד וחצי שקלים וכל זאת בהשקעה של פחות ממחצית מהסכום – 690 מיליון ₪ בלבד", נכתב בעתירה.
בחוות הדעת המקצועית שצורפה לעתירה על ידי ד"ר אריה ונגר, ראש תחום אוויר ב'אדם טבע ודין נכתב כי כל עיכוב באישור התכנית הלאומית ובהפחתת רמת זיהום האוויר יתבטא בהמשך התחלואה העודפת והתמותה המוקדמת ברמה בלתי סבירה בקרב הציבור הנחשף לזיהום זה, וכן לנזק כלכלי למשק המוערך במיליארדי שקלים בשנה.
עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' התייחס להחלטת בג"צ: "בגלל אזלת ידה של הממשלה, אשר אינה מאשרת את התוכנית הלאומית למניעת זיהום אוויר, הציבור חשוף למחלות ואף למוות כתוצאה מזיהום אוויר. כעת, כשבג"צ כפה על הממשלה להתערב ולהכריע, על רה"מ לגלות אחריות לבריאותם של תושבי מדינת ישראל ולקיים דיון דחוף בממשלה במטרה ליישם את החוק".