ביום חמישי העביר משרד האנרגיה והמים לחברת החשמל בקשה להביא את עמדתה ואת הצעותיה להסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז ממאגר תמר באמצאות מערכת ההולכה של חברת ים תטיס. בבקשה נכתב כי משרד האנרגיה והמים ורשות הגז הטבעי מקיימים הליך שמטרתו לאפשר לגורמים בעלי עניין בכך תוך זמן שנקבע במסמך להציג הצעתו או עמדתו בעניין הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז הטבעי מאסדת "תמר" ועד ליציאת הגז הטבעי מתחנת הקבלה באשדוד
צרכני הגז הטבעי נאבקים על הבטחת הספקת גז עתידית מקידוח תמר
ביום חמישי העביר משרד האנרגיה והמים לחברת החשמל בקשה להביא את עמדתה ואת הצעותיה להסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז ממאגר תמר באמצעות מערכת ההולכה של חברת ים תטיס. בבקשה נכתב כי משרד האנרגיה והמים ורשות הגז הטבעי מקיימים הליך שמטרתו לאפשר לגורמים בעלי עניין בכך להביע את דעתם בעניין הסדרת השימוש בקיבולת צינור הגז הטבעי מאסדת "תמר" ועד ליציאת הגז הטבעי מתחנת הקבלה באשדוד.
על פי עיקרי המסמך, ברבעון השני של 2013 אמורה להתחיל הזרמת הגז ממאגר "תמר" לארץ. כאשר תמר תהיה ספק יחיד בעל יכולת אספקת גז טבעי רציפה במשק הישראלי. המסמך מבהיר שקיבולת הצינור מאסדת תמר ועד ליציאת הגז מתחנת הקבלה באשדוד מוגבלת ואין ביכולתה לספק את כלל הביקושים השעתיים הצפויים של צרכני הגז הטבעי בשנים הקרובות, ומאחר שהקיבולת בצינור הגז הינה משאב ציבורי, נדרשת הסדרה של הקצאת הקיבולת. במסמך מובהר ונקבע כי "בעלי חזקת "תמר" לא יסרבו לחתום על חוזים למכירה או לשיווק גז טבעי עם צרכנים המבקשים להתקשר עימה בחוזים, רק בשל העובדה שמשמעות ההתקשרות עימם היא שסך כל כמות הגז הטבעי השעתית האמורה לעבור בצינור חורגת מהקיבולת המקסימלית הנאמדת בכ 40,000 MMBTU." (כך על פי הודעת חברת החשמל לרשות לניירות ערך).
עם זאת מבהיר מסמך משרד האנרגיה והמים ורשות הגז כי במצב "בו הביקוש השעתי המצטבר של כלל הצרכנים להזרמת גז טבעי בצינור צפויה לעבור את הקיבולת המקסימלית (אירוע המכונה "אירוע מיצוי קיבולת") חלוקת קיבולת הצינור לכל הצרכנים תבוצע על בסיס נוסחה שנקבעה במסמך, והמבוססת על עיקרון ה Pro Rata ביחס לכמות החוזית השעתית שנקבעה בהסכם של הצרכן המסוים". המסמך מחריג משווקים וצרכנים קטנים, אשר לגביהם נקבעו הוראות מיוחדות לגבי הקיבולת ותיעדופם במקרה של אירוע מיצוי קיבולת. עוד נקבע במסמך כי הביקוש העודף לגז טבעי יסופק, במידת הזמינות שתתאפשר, דרך החברה, באמצעות גז טבעי נוזלי ("LNG"). העלות העודפת כתוצאה מרכישת LNG תושת על כלל צרכני הגז הטבעי בהתאם לנוסחה שנקבעה במסמך, למעט על צרכנים קטנים. בעת אירוע מיצוי קיבולת, צרכן יהיה רשאי להפחית את צריכתו לכמות המקסימאלית המגיעה לו לפי עיקרון ה Pro Rata ולוותר בכך על העלות הנובעת מרכישת LNG.
פתיחת חוזה הגז בין חברת החשמל לשותפות תמר
על פי הודעת חברת החשמל, הובהר לה כי המסמך מהווה נייר עבודה, והחברה בוחנת את מקור הסמכות למתן ההוראות האמורות הן לעניין הסמכות להתערב בהסכמם מסחריים, הן לעניין הסמכות לחייב את החברה לרכוש גז טבעי עבור כל המשק והן לעניין המתווה העקרוני העולה מהמסמך. בהמשך תגובת חח"י נאמר "בכוונת החברה להתייחס למסמך ולהגיש למשרד האנרגיה את עמדתה בעניין העקרונות הכלולים במסמך, וכן לפעול בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותה במטרה למזער ככל האפשר את הפגיעה בה הצפויה כתוצאה מיישום העקרונות כמפורט לעיל, אם וככל שיתקבלו."
לשיטת חח"י, עם ניסוח נייר העבודה החברה מעריכה כי למימושו תהיה השפעה מהותית מאוד על החברה. "לאור האמור במסמך בדבר ההיתר שניתן לשותפות "תמר" לא לסרב לחתום על הסכמי מכירה ושיווק של גז טבעי רק בשל העובדה שמשמעות ההתקשרות עימם היא שסך כל כמות הגז הטבעי השעתית האמורה לעבור בצינור חורגת מהקיבולת המקסימאלית, החברה מעריכה כי תידרש לנהל מו"מ מחודש עם שותפות "תמר" לעניין תנאי ההסכם לרכישת גז טבעי שנחתם בין החברה לבין שותפות "תמר" ביום 14 במארס 2012 ("ההסכם הנוכחי"), לרבות לעניין כמויות מינימום שעתי לרבות מנגנון take or pay לפיו החברה מחויבת לשלם עבור כמות מינימאלית אף אם לא צרכה אותה, מקסימום שעתי, שיעור עליה שעתי ופרמטרים נוספים שיש בהם כדי להביא גם לשינוי במחיר הגז הטבעי ביחס למחיר הנקוב בהסכם הנוכחי."
העמקת חובות חברת החשמל
כמו כן, בעת אירוע מיצוי יכולת, חח"י חוששת שכמות גז טבעי נמוכה מהכמות החוזית השעתית המקסימאלית הנקובה בהסכם הנוכחי, ועקב כך תיאלץ לעשות שימוש בדלקים חלופיים, ירידה בניצולת של יחידות ייצור בעת אירוע מיצוי יכולת (בעקבות הסקת יחידות ייצור בדלקים חלופיים) ועלייה בעלויות האחזקה של יחידות אלה. חח"י מעריכה שהעלויות הנוספות הללו יוכרו על ידי רשות החשמל בחישוב התעריף, אולם יהיה פער בין מועד ההוצאה הכספית הנוספת לצורך רכישת הדלקים החלופיים (היקרים יותר) לבין קבלת הסכום במסגרת תעריף החשמל – מה שיעמיק עוד יותר את חוב החברה. בנוסף, חח"י מעריכה כי תדירות אירועי מיצוי קיבולת, וכן הביקוש המצרפי לגז טבעי במסגרתם, יגדלו במשך השנים ביחס למועד תחילת הזרמת הגז הטבעי ממאגר "תמר", עם כניסת יצרני חשמל פרטיים נוספים, וזאת עד הגדלת הקיבולת אותה ניתן יהיה להעביר ממאגרי הגז הטבעי בים למתקני קליטה ביבשה. כמו כן, לדברי חח"י "אין ודאות שניתן יהיה לרכוש גז טבעי מונזל בכמות שתהא מספקת כדי לתת מענה לכלל צרכי המשק."
למרות העובדה שבהתאם לעקרונות המותווים במסמך העלות הנוספת בגין רכישת LNG בעת אירועי מיצוי קיבולת תוטל באופן יחסי על כלל צרכני הגז, לרבות יצרני חשמל פרטיים ולמעט צרכנים קטנים, ולא תועמס באופן בלעדי על חח"י, מבדיקה ראשונית של חברת החשמל עולה כי תיתכן פגיעה בכושר התחרות של החברה מול יצרני החשמל הפרטיים.
ממשרד האנרגיה נמסר כי בימים אלה מתבצעת עבודת מטה פנים ממשלתית בנושא מול הגורמים השונים, וכאשר תסתיים תתעדכן עמדת המשרד בהתאם.
שר האנרגיה והמים, ד"ר עוזי לנדאו: "בכוונתנו לדאוג לכך שליצרני החשמל הפרטיים ולצרכני התעשייה יהיה פתרון מלא לאספקת גז טבעי סדירה בהתאם לכל צרכיהם. חובתנו להבטיח שכל צרכן, גדול כקטן, יוכל לסמוך על כך שיהיה לו גז שאם לא כן, המשמעות היא הפסדים של מאות מיליונים ש"ח לתעשייה עם השלכה על אלפי מקומות תעסוקה ועל איכות הסביבה".