לקראת ועדת השרים לאנרגיה מתחדשת שצפויה להתכנס מחר (09.07.2012) איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל העביר דו"ח מיוחד לכלל משרדי הממשלה והרשויות הנוגעים בדבר ובו התריע כי במצב הנוכחי לא ניתן יהיה לעמוד ביעד שהציבה הממשלה – % 5 ייצור חשמל ממקורות מתחדשים בשנת 2014
דו"ח איגוד חברות אנרגיה מתחדשת: לא נעמוד ביעדי הממשלה ל-2014
איתן פרנס – צילום: גונן גלין
לקראת ועדת השרים לאנרגיה מתחדשת שצפויה להתכנס מחר (9.7.12) העביר איגוד חברות אנרגיה מתחדשת בישראל דו"ח מיוחד לכלל משרדי הממשלה והרשויות הנוגעים בדבר ובו התריע כי במצב הנוכחי לא ניתן יהיה לעמוד ביעד שהציבה הממשלה בהחלטה 4450 בדבר ייצור חשמל ממקורות מתחדשים – % 5 בשנת 2014 ו-10% עד לשנת 2020. במסמך הוצגו נתונים לפיהם לאחר ארבע שנות פעילות בתחום הגיעה ישראל ל 1% בלבד של חשמל ממקורות מתחדשים.
הדו"ח מפרט גם את החסמים המבניים והיסודיים להתפתחות התחום, בניהם המחסור בעיגון חקיקתי של יעדי הממשלה, חוסר תיאום בין הרגולטורים ומשרדי הממשלה השונים, מחסור באופק הסדרתי לתחום האנרגיה ועוד. על פי הדו"ח, בסוף שנת 2105 צפויה צריכה חזויה של חשמל של 33.TWH 3. לפי תסריט עסקים כרגיל ו- 2.89 TWH לפי תסריט התייעלות אנרגטית. לפי נתונים אלו 3% מצרכי החשמל בשנים אלו מסתכם ליעד באנרגיה מתחדשת לשנת 2105 של 5.5 TWH 4.. לפי תסריט עסקים כרגיל ו- 0 TWH לפי תסריט התייעלות אנרגטית.
איתן פרנס, יו"ר איגוד חברות האנרגיה המתחדשת בישראל: "אנו קוראים לחברי ועדת השרים לפעול על מנת להסיר את החסמים ולקבל החלטות אמיצות והיסטוריות לקידום התחום וזאת על מנת לאפשר לממשלה לעמוד בהחלטה שהיא קיבלה לייצור חשמל מאנרגיה מתחדשת בהיקף של 10% מצרכי האנרגיה מחשמל של המדינה בשנת 2020 ו- % 5 כבר בשנת 2014 ולהצעיד את ישראל לעבר עצמאות אנרגיה."
החסמים אותם מפרט הדו"ח:
מיסוד התחום לא כלל שינויי חקיקה
אי הסדרה בחקיקה של התחום שיש לו השלכות רוחב במשק האנרגיה, לצד השלכות תקציביות במליארדי ש"ח, יצרה פקעת בירוקרטית שתוצאתה אי אחידות במדיניות משרדי הממשלה השונים וחוסר ודאות לעוסקים בתחום, דבר שגרם בסופו של יום להגברת סיכוני היזמות ולייקור התחום בהתאמה.
קביעת עלויות התחום באופן מעוות תוך שימוש בנתונים מגמתיים
העלות העודפת של ייצור חשמל במקורות מתחדשים, אשר מושתת על ציבור צרכני החשמל כתוצאה ממימוש הסדרות שמפרסמת הרשות, נגזרת מהשוואה לעלויות ייצור החשמל
הקונבנציונאלי וזה נקבע בישראל באופן מעוות אשר אינו משקף עלויות יצור ריאליות, או את הנזק הסביביתי בייצור הקונבנציונאלי, או את חוב חברת החשמל.
חוסר תיאום בינמשרדי של משרדי הממשלה והרשויות
מעל 7 משרדי ממשלה ורשויות שונים מסדירים כיום את התחום. ריבוי הרגולטורים ללא גוף מתאם אחד אחראי לאנדרלמוסיה רבתי אשר שוררת כיום בתחום בכל הנוגע לתיאום מדיניות הגופים השונים.
עיכוב תהליכים ברשות החשמל
שימועים להסדרות מפורסמים ומאושרים לעיתים לאחר חודשים רבים וגם לאחר תקופה של יותר משנה.
התעלמות מעקרון מזעור עלויות התחום
על עלות הקווט"ש ממקורות מתחדשים מועמסות עלויות נוספות, כגון ארנונה, אגרות בניה, היטלי השבחה (חלק מן הרשויות החלו לדרוש תשלום היטלים), דמי חכירה (ממ"י עדיין לא קבע), מיסוי ועוד.
רשת חשמל לא מפותחת והעדר תמרוץ לשימוש ברשת הקיימת
עמידה ביעדי הייצור שנקבעו לשנת 2121 מחייבת את פיתוחה של רשת החשמל הקיימת, בייחוד מאזור דרום הארץ צפונה.