רני עמיר, ראש אגף חופים במשרד להגנת הסביבה הסביר כי הם עושים את מירב המאמצים כדי שהפעיל את החוק הסביבתי גם על המים הכלכליים של המדינה ובכך למנוע אסון אקולוגי
ראש אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה "נצטרף לפרוטוקול מדף היבשת בעתיד הקרוב" – צפו בוידאו
צילום: אביחי ברוך
רני עמיר, ראש אגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה, הסביר בכנס שנערך בנושא השפעות אקולוגיות בעקבות קידוחי גז ונפט כי מדובר ב"נושא מאד מורכב, לוגיסטית ומקצועית. המידע שלנו בעניינים האלו עדיין קטן מאד. אנחנו יודעים שהסכנות בקידוחי נפט במיוחד יכולות להיגמר בתקלות כפי שקרה באסון מונטרה וגם באסון במקסיקו, אלו אסונות קריטיים לסביבה הימית. צריכים להיערך לזה. כרגע אנחנו לא ערוכים עדיין ואנחנו עובדים תוך כדי תנועה".
מהי מדיניות המשרד להגנת הסביבה בכל הקשור לאקספלורציה במים הטריטוריאליים?
"אנחנו נוודא שכל חברה שעובדת בתוך המים הטריטוריאליים תעשה את כל מה שהיא נדרשת בכדי להגן על הסביבה. כולל תסקירי השפעה על הסביבה , ניטור ימי ועוד. לא נוותר לאף חברה שעוסקת בקידוחים ונשים דגש מיוחד על קידוחי נפט".
בהמשך נשאל עמיר האם במשרד להגנת הסביבה עומד בקריטריונים של פרוטוקול מדף היבשת. הפרוטוקול, שנוצר במטרה לשמור על הסביבה הימית של הים התיכון, מבקש להגן על האזור הימי תוך כדי שימת דגש על שימור הסביבה, ניהול בר קיימא ועוד. "אנחנו נמצאים היום בעיצומו של מסמך ניתוח פערים בין מה שנדרש באמנה הלאומית למה שנדרש בפרוטוקול" הסביר עמיר "אם נגיע למסקנה שיש שינויים שצריכים להיעשות ברמת החקיקה הלאומית, וככל הנראה יהיו כאלו, נעבוד על השינויים הללו ונאשרר גם את פרוטוקול היבשת".
מדוע עד היום לא אומץ פרוטוקול מדף היבשת על ידי ישראל?
"ראשית כל צריך לזכור שהפרוטוקול נכנס לתוקף רק לפני כ-11 חודשים. אישררו את הפרוטוקול הזה עד היום רק 6 מדינות ואנחנו מתכוונים להיות המדינה הבאה אבל כל זה רק אחרי שנוודא שהחקיקה הלאומית תואמת".
האם הנחת צנרת להולכת גז טבעי תפגע בסביבה החופית?
"כל דבר שקורה בים מורכב פי עשר ממה שקורה ביבשה. כל דבר פוגע, זו נקודת המוצא. אנחנו רוצים להביא את הפגיעה הזו בכדי שנוכל לקדם את הרגולציה. יש היום מספר פרטי חקיקה הנדרשים כדי להגדיל את הסמכויות. בין השאר אנחנו עובדים על חוק אזורים ימיים, שזו המעטפת העיקרית של הסמכות במים הכלכליים כמו שיש לנו במים הטריטוריאליים. יש עוד חוקים כמו חוק המוכנות והתגובה שייתן לנו את האפשרות לוודא שיש תוכנית חירום לתגובה ואת היכולת להפעיל אותה כשצריך".
כשעמיר נשאל אודות נזקים אופציונליים בעקבות כלי השיט ופעילות האסדות הקשורות בקידוחי הגז והנפט, הסביר כי "שיט וספנות זה עוד גורם עומס שמהווה זיהום אבל אני נזהר בדבריי כי אני לא חושב שפעילות האסדות זו הבעיה המרכזית. זה עוד גורם שולי אבל זה עוד תוספת שלא מועילה לסביבה".
נקווה לטוב! וע"י כנסים בינלאומיים,לימוד הנושא מניסיונם של המנוסים בעולם, מודעות הציבור ואמצעי מניעה מחמירים, כבר בשלבים הראשוניים, יעזרו בשמירה על הסביבה הימית.
בהצלחה לאגף ים וחופים במשרד להגנת הסביבה! כי זה נושא חשוב ומורכב מאין כמוהו.