למרות האופטימיות הרבה שהביא איתו, צמח הג'טורפה נתקל בבעיות קשות בבואו להפוך לביו דיזל של העולם. סיפורה של אוטופיה בנסיגה
סוף לחלום הג'טרופה?
צמח הג'טרופה שנחשב לאחד הגידולים המוכרים בכל הקשור לדלקים ביולוגיים הפך בשנים האחרונות לנושא חם. בעולם האנרגיה סימנו את הפוטנציאל של הג'טרופה בעיקר בשל העובדה כי הוא אינו גדל בשטחים חקלאיים, דבר שימנע ממנו להעלות את מחיר היבולים שנדרשים כיום לייצור אתנול דוגמת תירס ודקלים.
הג'טרופה נחשב בעיני רבים לנס של ממש בשדה האנרגיה. העובדה שהצליח לספק שטחי עבודה עבור חקלאים ממדינות העולם השלישי באפריקה, אסיה ודרום אמריקה, הפכו אותו ליקר ערך לא רק במובן הסביבתי- אקולוגי אלא גם במובן התעסוקתי- גלובלאלי. הצמח, שפירותיו דומים בצורתם לכדורגל קטן מכיל בתוכו זרעים שחורים הדומים לפולי קפה, מהם ניתן להפיק את השמן שיהפוך בבוא הזמן ובסיומו של התהליך לביודיזל.
אלא שהבשורה המשמחת הזו מקבלת תפנית מצערת. באתר האינטרנט NPR פורסמה היום כתבה שסוקרת את תחום הג'טרופה ובה ניתוח הקובע כי הצמח שביקש לשנות את מפת האנרגיה יתקשה לעשות זאת ממספר סיבות. הסיבה הראשונה והפחות דרמטית לכך היא המשבר הכלכלי שפקד את אירופה וארה"ב במסגרתו פנו המשקיעים לאפיקים סולידיים יותר.
אך נראה שהבעיה המרכזית קשורה לצמח עצמו. בניגוד למה שחשבו בתחילה, מפתחי ומגדלי הג'טרופה גילו כי בניגוד למסקנה הראשונית שלהם שהצמח זקוק ליותר השקייה מכפי שדווח. הצמח אמנם מתקיים גם בתנאים אקלימיים יבשים אך במקרה זה, הזרעים שבתוכו לא יתפתחו מספיק. בשל כך, גם תפוקת השמן שבתוכם קטנה ולא משמעותית מספיק בכדי לייצר דלק ביולוגי בכמות שתוכל להתחרות במחירי הדלקים הקונבנציונאליים.
הבעיה הזו תשפיע ככל הנראה לא רק על בעלי העסקים שהאמינו והשקיעו בצמח כי אם גם באוכלוסיות שלמות שהחכירו את שטחי הגידול שברשותם לטובת הגידולים הללו. כעת, הבטחת ההכנסה של רבים מהם עלולה לרדת לטמיון.
ובכל זאת, יש מעט נקודות אופטימיות בסיפור. הראשונה שבהן קשורה לאותם חקלאים במדינות העולם השלישי שיוכלו, אם רק ירצו, להניע מהלך של גידול אישי של ג'אטרופה לטובת אספקת אנרגיה במימדים קטנים. נקודה נוספת של אור בסיפור היא העובדה שתעשיית ההייטק והביוטק מנסה לפתח את הצמח כדי לבחון אפשרות להגדלת נפח הזרעים גם כאשר הוא לא ניזון מכמויות גדולות מדי של מים.