שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה, נכנס מחויך לישיבת תדרוך העיתונאים הבוקר לגבי המסקנות הסופיות של הועדה שעמד בראשה. ניכר היה כי המסקנות שהוא עומד להגיש בערבו של יום לראש הממשלה היוו גם עבורו, משא כבד מנשוא. ללא ספק, מסקנותיו של צמח יהוו גורם מכריע בכל הקשור למשק האנרגיה המקומי והתנהלותו לאורך שנים.
הסביבה נגד האנרגיה "מטרת ועדת צמח היא למקסם את רווחי יזמי הגז"
שאול צמח, מנכ"ל משרד האנרגיה, נכנס מחויך לישיבת תדרוך העיתונאים הבוקר לגבי המסקנות הסופיות של הועדה שעמד בראשה. ניכר היה כי המסקנות שהוא עומד להגיש בערבו של יום לראש הממשלה היוו גם עבורו, משא כבד מנשוא. ללא ספק, מסקנותיו של צמח יהוו גורם מכריע בכל הקשור למשק האנרגיה המקומי והתנהלותו לאורך שנים. בימים האחרונים פורסמו בתקשורת שלל אזהרות לגבי עתודות הייצוא של תגליות הגז הישראליות. גם גלעד ארדן, השר להגנת הסביבה הוציא דו"ח מיעוט ביחס למסקנות הועדה בטענה כי ההחלטות על ייצוא הגז מגיעות מוקדם מהראוי. אלא שצמח, יחד עם הבוס שלו, שר האנרגיה והמים, שידרו ביטחון מלא בדו"ח המוגש.
הנושא שהודגש חזור והדגש נסוב סביב סוגיית היצוא. לטענת צמח, יושבי הועדה הגיעו למסקנה כי עיכוב מסקנות באשר לייצוא לא יכול להיחשב למדיניות אמיתית אל מול חטיבת משקיעים שמבקשת תשובות ברורות. "צריך להבין שיזמים השקיעו פה מאות מליוני דולרים בחיפושים. אנחנו בתמורה חייבים להבטיח להם את השוק היציב. אחרת לא יהיה אפשר לספק גם את צרכי השוק המקומי. אנחנו מביאים בחשבון את הכל. שוק הוא לא עניין חד מימדי. המלצות לממשלה ל-30 שנה קדימה צריכות להיעשות בדחילו ורחימו".
כאשר הגיע לדון בצרכי השוק המקומי הבטיח צמח כי בניגוד לדיווחים שקודמו בתקשורת הרי שעתודות הגז שיובטחו לשוק המקומי וודאיות, לפחות למשך 25 השנים הבאות. בשיקלול זה הבטיח צמח גם שימושים עתידיים לתחבורה, משק חשמל ותחליפי דלקים מבוססי גז טבעי. כאשר עלתה סוגיית שמירת הגז לטווח ארוך יותר מזה של 25 שנים אמר צמח כי אופק של חמישים שנה ישאיר את המשקיעים בחוץ וממילא לא יופקו בארות גז שיועילו יותר מהכל לשוק המקומי.
"תחזיות ל-25 שנה קדימה הם ענין מאד מורכב" הבהיר צמח את הבחירה בתקופה הנקובה "צריך לזכור שתחזיות צמיחה הן לשנה או שנתיים קדימה. לכן לקחנו שולי ביטחון רחבים יותר. הגדלנו את הכמויות לכמויות מאד גדולות גם ביחס לצריכה הקיימת כיום. אפשר יהיה בעוד חמש שנים לבחון מחדש את המדיניות. היא לא תחול על אלו שקיבלו כבר אישור ייצוא אבל על המפתחים החדשים היא תחול בהחלט".
באשר למתקני הייצוא שימוקמו ככל הנראה בתוך שטחי המים הכלכליים של ישראל, למורת רוחם של בעלי הקידוחים הסביר צמח כי "זו מחויבות של המדינה למצוא פתרון לעניין. לכולם ברור שהיצוא הוא המפתח לפיתוח שאר המאגרים ולכן מונה מנכ"ל משרד ראש הממשלה בכדי לטפל בסוגיה הזו".
כאשר צמח נדרש להתנגדותו התקיפה של המשרד להגנת הסביבה, אמר כי "קצת מוזר שגורמים בועדה הגישו את התנגדותם לדו"ח לפני שהוגש הדו"ח". צמח גם מיהר להבהיר כי דעת משרד הגנת הסביבה אינה מקובלת עליו וכי התפיסה שדורשת להמתין עבור תוצאות הקידוחים אינה ריאלית בשום צורה. "היו שאמרו שאולי נחכה ונראה כמה גז יהיה לנו במצטבר. במקרה כזה לא היינו מוצאים גם את תמר ולוויתן. לחכות זו לא מדיניות. מי שחושב שבזמן שהממשלה מחכה, היזמים יבואו פשוט טועה. לא היינו מקבלים השקעות לאורך זמן".
מהמשרד להגנת הסביבה נמסר בתגובה: "ברור שמשרד האנרגיה והמים יהיה מעוניין להסתיר את דיוני הוועדה מעין הציבור ולהדליף רק את מה שנוח לו, כפי שבאמת עשה. הרבה יותר קל לבצע מכירת חיסול ולמנוע מהציבור נגישות לאנרגיה זולה וירוקה כאשר מעלימים מידע חשוב וחיוני באופן מגמתי. כיוון שמדובר במשאב השייך קודם כל לציבור ראוי שדיוני הועדה יתנהלו תוך שיתוף הציבור, ולפיכך מצאנו לנכון להעלות לסדר היום את היתרונות מניצול הגז הטבעי במשק המקומי, כגון תחבורה ואנרגיה זולים יותר.
לא מפליא ששוב משרד האנרגיה והמים לא מוצא תשובות אמיתיות לטענות העולות נגדו ומעדיף להתמקד בשולי ובתפל ולהאשים גורמים שונים בהדלפות. התחושה מתחילת דיוני הועדה שסומנה מטרה מראש והיא הסיוע ליזמים למקסם את רווחיהם, במקום להגביר את השימוש באנרגיה ירוקה, התבררה כמוצדקת עם העברת הטיוטה הסופית לחברים שבאופן תמוה לא כללה את העמדות המקצועיות שהצגנו בועדה"
המשרד להגנת הסביבה אינו היחיד שהביע את התנגדותו הנחרצת למסקנות הועדה. מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה, יעל כהן פארן, התייחסה לפרסום הדו"ח הסופי ואמרה כי: "מדובר בהמלצה חסרת בסיס, המנותקת מהמציאות. הגז הטבעי הוא המפתח לעתידו של משק האנרגיה ולכלכלת ישראל, ולא ברור מדוע אצה הדרך לראש הממשלה דווקא כעת, לוותר על נכס אסטרטגי כה חשוב. זו התנהלות שמתאימה למדינת עולם שלישי, לא למדינה שחברה בארגון ה- OECD. העובדה שבשנתיים האחרונות השתנו תחזיות אלו חדשות לבקרים מלמדת כי עוד מוקדם לקבל החלטה כה חשובה בהתבסס על ניחושים והשערות. תמוה כיצד בזמן שהמדינה משקיעה מאות מיליוני שקלים להגשמת חזונו של ראש הממשלה להפחית את תלותה של ישראל בנפט שמקורו במדינות זרות, בוחר נתניהו למכור דווקא את המשאב היחיד שיכול לסייע להפחית את התלות בנפט לכל המרבה במחיר. המצוקה במשק הגז הטבעי היא אמיתית, עשרות מפעלי תעשיה ממתינים לגז טבעי ומצויים בסכנת סגירה, חברת החשמל נאלצת לרכוש דלקים יקרים במיליארדי שקלים, בשל המחסור בגז, והציבור נדרש לשלם את המחיר. חברות הגז מנצלות את המצב הזה באופן ציני כדי להפעיל לחץ על הממשלה. מוטב שראש הממשלה ירסן את התזזית שאחזה בו בסוגיית הייצוא, ויעסוק בסוגיות הבוערות שעל קרקע המציאות, דוגמת צנרת הולכת הגז שתקועה כבר שנים, וסיוע ממשלתי נמרץ לתעשיה ולחברת החשמל".
הטבעת עצמאות אנרגתית של ישראל פועל יוצא מועדת צמח.
לספק גז ביד רחבה ולפי מחירי שוק זה פשוט להטביע את עצמאות האנרגיה שלנו בידים זרות .
אנו לא נורבגיה שיכולה לקבל ולתת גז ועודפי חשמל משכנותיה לפי מחירי שוק המאזנים את עצמם .
מדינת ישראל מבחינת אנרגיה וגז (ועוד…)הנה אי אנרגיה ,תרתי משמע, המייצר לעצמו בלבד ולא מקבל משום מקום .
מי סובל מזה הדורות הבאים ואיכות הסביבה ומי יהנה מזה תחשבו לבד ……….
ותקנו אותי אם אני טועה.
איציק