מחקר חדש מראה כי בניגוד לטענות הממשלה ומשרד האוצר, עליית מחירי הלדק קשורה בעיקר למס הגבוה שגובה עליו על המדינה. המס על ליטר בנזין בישראל גבוה יותר מהמחיר הכולל של ליטר בנזין לצרכן האמריקאי
הדלק מתייקר שוב: המיסים עולים והתחבורה הציבורית מוזנחת
פרופסור דן בן דוד ממרכז טאוב לחקר מדיניות חברתית בישראל יצא לחקור את עלויות הדלק הגבוהות בישראל, והגיע למסקנה כי מרבית ההתייקרות נובעת מעלויות מס הבלו על הדלק ששמרו על אחוזים גבוהים במיוחד גם כאשר מחירי חבית דלק ירדו באופן משמעותי. כמו כן גילה בן דוד כי ישראל ממוקמת במקום השישי במדינות ה-OECD ביחס לגובה המס על הדלק.
בין השאר מגלה המחקר כי מחירה של חבית נפט בשקלים זהה היום למחיר חבית ביולי 2008. למרות זאת, ב 1- בספטמבר השנה מחירו של ליטר בנזין צפוי לעלות כ 8.20- שקלים, לעומת 7.00 שקלים ביולי 2008 וזאת בעיקר בגלל תוספת מיסוי ( 88 אג'). עוד עולה מהמחקר של המכון כי רק המסים על ליטר בנזין בישראל גבוהים מכל שאר המרכיבים יחדיו (מחירי הנפט, הזיקוק, ההובלה, השיווק והרווחים). מסקנה עגומה נוספת קובעת כי המס על ליטר בנזין בישראל גבוה יותר מהמחיר הכולל של ליטר בנזין לצרכן האמריקאי.
לדברי פרופ' בן-דוד, הסיבות לגידול של1.20 שקל במחיר ליטר בנזין הן כולן מתוצרת כחול-לבן: "בזמן שמחיר הנפט ירד במונחים דולריים, המרווח שמקבלות חברות הזיקוק, ההובלה וההפצה בתוך ישראל גדל ב 34- אגורות לליטר, וממשלת ישראל הגדילה את המסים המוטלים על ליטר בנזין ב- 88 אגורות לעומת יולי 2008".
בתגובה למחאות קיץ 2011 , החליטה הממשלה להוריד את הבלו בעשרה אחוזים עד יעבור זעם. כעבור חודשיים, באוקטובר 2011 , הבלו שוב הועלה – ל- 2.83 שקלים לליטר. לפי המחקר של מרכז טאוב, ב 14- השנים האחרונות (מאז ינואר 1998 ), סך המסים על ליטר בנזין עלו ב 21- אחוז לאחר ניכוי האינפלציה – עם גידול של 12 אחוז (במונחים ריאליים) בתקבולים ממס הבלו וגידול ריאלי של 56 אחוז בתקבולי הממשלה מהמע"מ.
בהמשך מתייחס בן דוד לעובדה כי מדינות רבות מגדילות את נטל המס על הדלק מתוך רצון לצמצם שימוש בכלי תחבורה פרטיים אך גם כאן נראה שמדינת ישראל נותרה כשחצי תאוותה בידה. "בניגוד למדינות אחרות, שקיימות בהן חלופות מסילתיות רבות, הפיגור בהשקעות בנושא זה בישראל, שנמשך עשורים, הניב מחסור משמעותי בחלופות כאלה. כתוצאה מכך, מספר כלי הרכב לנפש גדל ב 49- אחוז מאז 1990 והצפיפות על הכבישים עלתה ב 70- אחוז באותה תקופה. לפי פרופ' בן-דוד, "בהיעדר חלופות תחבורתיות משמעותיות בישראל, מסים על הבנזין לא יכולים להוות כלי משמעותי להקטנת השימוש בכלי רכב – והעלאתם גורמת בעיקר לסבל האוכלוסייה".