חוב מצטבר של 700 מליון ש"ח הצליח להטריד את שר האנרגיה שאיים על ניתוק צרכנים ברשות הפלשתינית. השר לא ציין מדוע לא גובים את חובותיה של הרשות כפי שעשו עד כה
"ננתק את החשמל לרשות הפלשתינית אם לא תסדיר את חובותיה"
שר האנרגיה והמים, עוזי לנדאו התריע הבוקר כי החוב של חברת החשמל הולך ותופח בעקבות עיכוב בתשלומים של הרשות הפלשתינית. השר אף מיהר להתריע כי במקרה שהחוב לא ישולם בקרוב, יורה לחברת החשמל לנקוט צעדים כלפי הרשות הפלשתינית, אשר עשויים להגיע עד כדי ניתוקי חשמל.
במכתב ששלח לנדאו לראש הממשלה ולשר האוצר כתב כי "חברת החשמל, במצבה הפיננסי המורכב הנובע בין היתר מהשלכות של מחסור בגז טבעי אינה יכולה ואינה צריכה לשאת בנטל המימון של חובות אלו. כמובן שבנסיבות אלו אין זה מתקבל על הדעת להעלות את תעריפי החשמל לצרכנים בישראל בשל חובות המצטברים בגין הצריכה באזור הרשות הפלשתינית".
אין זו הפעם הראשונה שהרשות הפלשתינית מקבלת התראה מסוג זה: לפני כחמישה חודשים הצהיר יו"ר חח"י, יפתח רון טל, כי חובותיה של הרשות הגיעו לשיא כשעמדו אז על 612 מליון ש"ח. כעת, משהגיעו חובותיה של הרשות לרמתם הגבוהה ביותר אי פעם, נראה שגם השר עצמו התעורר ומצא לנכון להבהיר כי ינקוט בצעדים דרמטיים באם לא תושלם סגירת החוב.
חובה של הרשות הפלשתינית לישראל עומד כעת על כ-700 מליון ש"ח, אחוז קטן ביחס לחובותיה העצומים שח חברת החשמל שעומדים כעת (ע"פ רוב ההערכות) על כ-62 מיליארד ש"ח. חובה של החברה הולך ותופח בימים אלו בלי כל קשר לאי תשלום החוב של הרשות הפלשתינית או כל גוף אחר. הסיבה המרכזית לחוב הגדל הוא העיכוב בהגעת הגז הישראלי לתחנות הכוח. כמו כן, רשות החשמל – הגוף האמון על קביעת תעריפי החשמל, כבר הודיעה כי תעלה את מחירי החשמל במהלך השנים הקרובות ב-31% שיפרשו על פני שלוש שנים. המשמעות של עלייה זו היא שללא כל קשר לחובותיה של חברת החשמל, תעריפי החשמל יעלו בכל מקרה.
חברת החשמל מספקת חשמל לעזה אך אינה מקבלת כל תשלום תמורתו. בשל כך מקזזת חברת החשמל את החוב של צרכני החשמל בעזה מכספי גביית המסים שמגיעים לרשות הפלסטינית ומוחזקים במשרד האוצר. המצב דומה באזורים בגדה המערבית שאינם מקבלים חשמל מחמ"י – חברת החשמל המזרח ירושלמית, כמו ג'נין וחברון. מלשכת השר לא נמסר מדוע הפעם, בניגוד לתשלומי העבר בדרך זו, לא ניתן היה להגיע לפתרון.
חמ"י, הנמצאת בבעלות של משקיעים פלסטינים, מספקת חשמל לשכונות ערביות במזרח ירושלים וכן ליריחו, לרמאללה, לבית לחם ולבית ג'אלה. לאחרונה נתקלת חמ"י בקשיים הולכים וגוברים לגבות את חובותיה מהצרכנים. הרשות הפלסטינית צורכת כ-7% מסך החשמל שמייצרת חברת החשמל ואין לה מקורות ייצור עצמיים של חשמל, למעט תחנת כוח קטנה בעזה המופעלת בסולר.