האיחוד האירופי חוקר בימים אלו את התנהלות תאגיד הגז והנפט הרוסי גזפרום הנמצא בשליטת ממשלת רוסיה והנשיא פוטין בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים
הנשיא פוטין "החקירה בנושא גזפרום נועדה לסבסד גז טבעי לאירופה"
הנשיא פוטין ובכירי גזפרום – צילום: אתר גזפרום
האיחוד האירופי חוקר בימים אלו את התנהלות תאגיד הגז והנפט הרוסי גזפרום הנמצא בשליטת ממשלת רוסיה והנשיא פוטין בחשד להפרת חוקי ההגבלים העסקיים, מניעת תחרות, יצירת תלות אירופאית בספק הרוסי והצמדה לא הוגנת של תעריפי הגז למחיר הנפט. החקירה מכסה את אספקת הגז הטבעי למרכז ומזרח אירופה – פולין, צ'כיה, סלובקיה, הונגריה, בולגריה, אסטוניה, ליטא ולטביה. חברות הנמצאות אשמות בהפרת כללי ההגבלים העסקיים באיחוד האירופי יכולות להיקנס בהיקף של עד 10% מסך המכירות השנתיות.
"החקירה של האיחוד האירופי היא חלק מהמאמץ לאלץ את החברה לסבסד את כלכלות מזרח אירופה באמצעות מכירת הגז במחיר זול", אמר הנשיא ולדימיר פוטין לכתבים בפסגת המנהיגים לשיתוף פעולה כלכלי אסיה – פסיפיק. לטענתו, בתקופת ברית המועצות, רוסיה סיפקה גז למדינות מזרח אירופה במחירים שמתחת למחירי השוק אך "מאוחר יותר התחלנו לשתף פעולה על בסיס עקרונות שוק ונוסחות התמחור השתנו. רוסיה המודרנית מעולם לא התחייבה ולא מתכננת להתחייב לסייע להסדיר את הכלכלות של מדינות אלה" והוסיף כי "אני מאוד מקווה שדרך שיח באורינטציה עסקית, ידידותית, בין הגופים הכלכליים, החברות הרוסיות, והנציבות האירופאית, נוכל למצוא דרך לצאת מהמצב ללא גרימת נזק לשני הצדדים".
גזפרום בוחנת זה תקופה ארוכה כניסה אופציונאלית לשוק הגז הישראלי דרך שותפות בפיתוח מאגר הגז "לוויתן" שהוא הגדול ביותר שנמצא עד כה, בהמשך לחתימה על הסכם עקרונות לייצוא גז ממאגר תמר. בביקורו האחרון בישראל התייחס פוטין לנושא ואמר כי נוצרה הזדמנות טובה לשיתוף פעולה ישראלי – רוסי בנושא הגז הטבעי. למרות שהמאגרים הישראלים קטנים יחסית לעתודות הענק של גזפרום, הערכות המומחים הן כי האינטרס הרוסי הוא למנוע ייצוא תחרותי של מאגרי הגז בישראל ובקפריסין לשוק האירופי.