חברת האנרגיה האמריקאית אקסון מוביל מפרסמת את תחזיתה לעתיד האנרגיה העולמי. לראשונה מאז תחילת פרסום התחזית, התחזית צופה עד שנת 2040 כשהדו"ח מנסה להתמודד עם השינויים והצפי לשינויים שלדברי מומחים בעולם מתעשיית האנרגיה עוברת בימים אלה מהפכה דומה למהפכת התקשורת של שנות ה90' של המאה הקודמת.
אקסון מוביל מפרסמת צפי לשוק האנרגיה עד שנת 2040
חברת האנרגיה האמריקאית אקסון מוביל, חברת הדלק הציבורית הגדולה בעולם, מפרסמת את תחזיתה לעתיד האנרגיה העולמי. לראשונה מאז תחילת פרסום התחזית, התחזית צופה עד שנת 2040 כשהדו"ח מנסה להתמודד עם השינויים והצפי לשינויים שלדברי מומחים בעולם מתעשיית האנרגיה עוברת בימים אלה מהפכה דומה למהפכת התקשורת של שנות ה90' של המאה הקודמת.
אקסון מודעת לכך שעל מנת להבין מה צפוי בשוק האנרגיה בשלושים השנים הקרובות יש להתייחס לכל מחוז ואזור ולשקף את מגוון המגמות הכלכליות והדמוגרפיות וכן את ההתפתחות הטכנולוגית ומדיניות של ממשלות. אף על פי כן, אקסון קובעת שניתן לקבוע בוודאות שסביב העולם, אנרגיה נצרכת בצורה יעילה יותר ומקורות האנרגיה הופכים למגוונים יותר ככל שטכנולוגיות חדשות ומקורות אנרגיה חדשים מופיעים על מפת התעשייה.
ע"פ צפי הדו"ח של אקסון בשנת 2040 תחול עליה של 30% בצריכת האנרגיה לעומת הצריכה ב-2010, שתענה על צרכים של כלכלות שיכפילו את כוחן ויספקו את צרכי אוכלוסיות העולם שתמנה קרוב לתשע מיליארד נפש. אך הדו"ח גם מציין שככל שכלכלות מתבגרות ומתפתחות, ישנה ירידה בצריכת האנרגיה, עליה ביעילות האנרגטית והאטה בגידול האוכלוסיה.
בהתייחסות הדו"ח למדינות החברות ב-OECD, נראה שמגמת הצריכה במדינות צפון אמריקה ואירופה מראה על התיישרות קו הצריכה למרות שכלכלות אלו ממשיכות לצמוח ורמת החיים בהן ממשיכה לעלות. זאת בניגוד למגמה במדינות שאינן חברות ב-OECD שבהן אקסון צופה עליה של 60% בצריכת האנרגיה. בסין, הדרישה המוגברת לאנרגיה תימשך על פני שני העשורים הקרובים לפני שתתחיל שם מגמה של התמתנות – זאת ביחס ישיר להתבגרות הכלכלה והאוכלוסיה. אך עדיין, מיליוני אנשים ברחבי העולם השלישי יעמלו על מנת לקדם את רמת החיים שלהם, הדורשת בשלב הראשון יותר אנרגיה מזו הנצרכת במדינות אלה היום. דרישה זו תהיה המניע הגדול ביותר לייצור אנרגיה למטרות הפקת חשמל. עד שנת 2040, צופה אקסון, ייצור חשמל יהווה 40% מצריכת האנרגיה העולמית.
הדרישה לפחם תגיע לשיא ואז תחל ירידה הדרגתית, חלקית בגלל מדיניות כלכלית המבקשת להפחית פליטות גזי חממה על ידי העלאת מחירי השימוש בדלקים אלו. השימוש במקורות אנרגיה מתחדשים ואנרגיה גרעינית יגדל משמעותית במקביל. אך השימוש בנפט, גז ופחם ימשיך להיות נפוץ כדלקים לייצור אנרגיה וצפויים על פי אקסון מוביל להוות 80% מצריכת האנרגיה ב-2040. שוק הגז הטבעי ימשיך לגדול ויעקוף את הפחם כמקור האנרגיה השני הנפוץ ביותר אחרי נפט. הדרישה לגז טבעי תתרחב ביותר מ-60% ב-2040. אך עדיין, על פי הדו"ח של אקסון, גם נפט וגם גז טבעי יופקו בעיקר ממקורות לא קונבנציונליים כגון פצלי שמן. אולם שיפורים בטכנולוגיות ומתודולוגיות בתחום ההתייעלות האנרגטית – כגון רכבים היברידיים ותחנות ייצור חשמל סופר יעילות הפועלות על גז טבעי ימתנו את גידול הצריכה ויגבילו את רמת הפליטות.
רמת הפליטות בעולם תמשיך לגדול בצורה איטית עד לשיא שיגיע בערך ב-2030. בארה"ב ובאירופה היכן שמקורות אנרגיה דלי פליטות כבר בשלבי הטמעה מתקדמים, גרף הפליטות יראה ירידה לכל אורך העשור עד 2040.