משרד האוצר התחייב להעביר 25 מליון ש"ח לטובת הקמת מערך התמודדות עם דליפות נפט בים. למרות זאת, אנשי משרד להג"ס מבהירים: לא נתמוך בקידוחים נוספים עד להקמת מערך לאומי מבחינה תקציבית, כוח אדם וחקיקה
המשרד להגנת הסביבה למשרדי הפנים והאנרגיה: חדלו לאשר קידוחי ים
המשרד להגנת הסביבה נוקט בטון תקיף כנגד אישורי קידוח ימיים: במכתב ששלחה מנכ"לית המשרד להגנת הסביבה, עו"ד אלונה שפר, למנכ"לי משרד הפנים ומשרד האנרגיה, מצויין כי המדינה אישרה לאחרונה 4 קידוחים ימיים וזאת על אף שעמדת המשרד הייתה כי למדינה כיום אין דרך להתמודד עם אסונות קידוח ימיים שעלולים לפגוע באופן עמוק בסביבה הימית והחופית של ישראל.
"בכל חוות דעת שהוציא משרדנו עבור המסמכים הסביבתיים שהוגשו על ידי היזם עבור בקשות אלו, הדגשנו את העובדה כי למדינת ישראל אין היום את האמצעים וכלי הטיפול הנדרשים במקרה של אירוע דליפת נפט משמעותי בים" כתבה שפר "משרדנו אמנם אישר את המסמכים עצמם אך ציין את חוסר המוכנות הלאומית. מדיניות סביבתית זו הנה עקבית והיא הובאה לידי שר האנרגיה והמים". בהמשך דבריה מציינת שפר כי היא ואנשי משרדה דורשים שלא לאשר אף לא קידוח נוסף "עד השלמה והסדרה של מערך ההיערכות הלאומית מבחינה תקציבית, כוח אדם וחקיקה".
דברים אלו של שפר מגיעים על רקע העובדה כי בימים אלו נמצאים אנשי משרד להגנת הסביבה בדיאלוג מול משרד האוצר, במסגרתו עתידים לקבל במשרד להגנת הסביבה 25 מליון ש"ח לטובת הקמת המערך הלאומי להתמודדות עם דליפות נפט בים. כיום מצויים בידי משרד להגנת הסביבה 2 ספינות בלבד. דרישת המשרד כללה רכישת ציוד נוסף, הכשרת אנשים ויצירת תקנים חדשים. עם זאת, התקציב הנוכחי אינו מספק את אנשי המשרד והם דורשים את הרחבתו לטובת הגדלת מערך ההגנה על הים. במקרה שמערך זה לא יוגדל, כדרישת המשרד, ימשיכו אנשיו להביע התנגדותם לקידוחי הים הבאים.
זה זמן רב שאנשי המשרד להגנת הסביבה מצהירים שוב ושוב על סכנות במקרים של דליפות נפט בים ואף מזהירים את אנשי משרד האנרגיה ממקרים כאלו. כתזכורת, עולה שוב ושוב מקרה מפרץ מקסיקו שהסב נזק עצום לסביבה ועלות ההתמודדות איתו עמדה על עשרות מיליארדי דולרים. עם זאת, במבחן המציאות, אנשי המשרד אישרו את הקידוחים האחרונים ("שמן" אושר ללא התנגדות המשרד) , בדיוק כפי שנכתב במכתבה של שפר. ממידע שהגיע ל"תשתיות" עולה כי המשרד להגנת הסביבה לא הביע את התנגדותו לקידוח לאחר שקיבל מן האוצר את מבוקשו (25 מליון ש"ח) וזאת לאחר שמשרד האנרגיה התנגד להקמת המערך במסגרת המשרד להגנת הסביבה. בסופו של יום, אנשי האוצר עקפו את משרד האנרגיה, העבירו את תקציב המערך למוכנות של דליפות נפט למשרד להגנת הסביבה וכך אושר קידוח "שמן".
אל קריאתה של מנכ"לית משרד להגנת הסביבה הצטרפו אנשי החברה להגנת הטבע. סמנכ"ל החברה, ניר פפאי מסר היום בתגובה כי "יר פפאי: "החברה להגנת הטבע העלתה בשנה האחרונה שוב ושוב את הסכנות של הקידוחים בים למודעות הציבורית ואף הקדישה לנושא את הכנס השנתי שלה, כנס ירושלים לסביבה וטבע, שהתקיים בתחילת החודש. אין צורך להכביר במילים על הסכנות הפוטנציאליות מקידוחי גז ונפט, ואין חולק כי לצד היתרונות הגלומים במציאת גז ונפט, מדובר בתעשייה בעלת סיכונים גבוהים ופוטנציאל נזק אדיר למדינת ישראל, ולכן החברה להגנת הטבע קוראת למדינה לקחת אחריות על המשאב הימי, לקדם את התכנית הלאומית שמקדם המשרד להגנת הסביבה ולהקצות לכך את כל התקציבים הדרושים להגנה על הים".