על אף המתיחות הדיפלומטית: ולדימיר פוטין נפגש היום עם רג'פ טאיפ ארדואן במטרה לקדם את הרחבת שיתוף הפעולה האנרגטי בין המדינות
טורקיה תגדיל את צריכת האנרגיה שלה מרוסיה ל-100 מיליארד דולר
היום (ב') הגיע נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, לביקור דיפלומטי בתורכיה. מטרתו הלא רשמית של הביקור היא הרחבת מעגל שיתוף הפעולה בתחום האנרגיה בין שתי המדינות. כיום רוכשת תורכיה דלקים וגז טבעי מרוסיה בעלות של 30 מיליארד דולר כאשר לאחר המו"מ, עתיד הסחר לגדול לסכום של עד 100 מיליארד דולר בשנה. שר האנרגיה הרוסי, אלכסנדר נובאק, הבהיר טרם הגעתו של פוטין לתורכיה, כי באיסטנבול מבינים היטב כי האלטרנטיבה היחידה שיש לתורכיה על פני איראן, היא רוסיה.
"רוסיה תשמח להגדיל את אספקת הגז הטבעי לאנקרה בחורף הקרוב אם יובע עניין בכך ואם ייחתמו ההסכמים הרלוונטיים" אמר נובאק לעמיתו הטורקי, טאנר ידליז. בהזדמנות אחרת אמר נובאק כי בעבר כבר הגדילה רוסיה את נפח הגז שהעבירה לטורקיה והרחבה שכזו בהחלט יכולה להתקיים שוב, באם ייחתם ההסכם. על פי הדיווחים השונים, עתידים להיחתם 9 הסכמי אנרגיה שונים כאשר המרכזיים שבהם קשורים לצינורות הקו הכחול (המעביר 16 BCM) והקו המערבי (6 BCM).
מעבר לתשתיות הגז הטבעי, רוסיה אחראית לבנייתה של תחנת כוח גרעינית שתקום בפרובינציה הדרומית של מרסין. במסיבת עיתונאים משותפת של נובאק ויידליז אמר נובאק כי הוא מקווה להמשך שיתוף פעולה גם בתחום זה בעוד שיידליז אמר כי מדינתו תקדם בחום את הקמת תחנת הכוח הזו, לה יש ביקוש ער גם במדינות דוגמת סין, קנדה, יפן ודרום קוריאה.
את יעד 100 מיליארד הדולר הניח ולדימיר פוטין במפגש רשמי שערך עם ארדואן ביולי האחרון. בעשרת החודשים הראשונים לשנת 2012 הגיע ייצוא האנרגיה של רוסיה לתורכיה לסכום של 21.8 מיליארד דולר. עם זאת, הייצוא ההפוך (מטורקיה לרוסיה) עומד על 5.5 מיליארד ש"ח בלבד. בעוד שרוסיה מספקת לתורכיה בעיקר אנרגיה (גז ונפט) הרי הרי שתורכיה משווקת לרוסים מכונות, מזון ומוצרים שונים.
הרקע לשיתוף הפעולה הנוכחי מגיע לאחר מתיחות דיפלומטית שנמתחה בין אנקרה למוסקבה וזאת על רקע הפלת המטוס הטורקי בסוריה. "מעולם לא הייתה בינינו מדיניות של מלחמה קרה" אמר שר החוץ הטורקי "לעיתים יש בינינו חילוקי דעות אבל בסופו של יום אנחנו מגיעים למקום שבו היחסים בין המדינות חשובים יותר מכול ויכוח".