רגע לפני הדיון בבג"צ על תוקפו של חוק הנפט, ממהרים לשנות במועצת הנפט את גובה ערבויות הנזקים לקידוחי ים ויבשה
המדינה תגבה עשרות מליוני ש"ח כערבויות נזקים בקידוחים ימיים
רגע לפני הדיון בבג"צ אודות תוקפו של חוק הנפט, עובדים במשרד האנרגיה על חידוש נהלים: המשרד יוצא בהכרזה על עלות הערבויות למניעת נזקים אותן יצטרכו חברות חיפושי הגז והנפט להפקיד בטרם יחלו בעבודות האקספלורציה: ערבויות הנזקים לקידוחים בים, ללא הבדל בעומק המים עד לקרקעית הים וללא הבדל בעומק המתוכנן של הקידוח, יעמדו על לפחות 10 מיליון דולר. כמו כן מוסרים במשרד כי גובה הערבות ייקבע באופן פרטני על ידי הממונה לענייני הנפט בהתאם לתכנית הפיתוח וההפקה. ערבויות הנזקים לקידוחים ביבשה יעמדו על לפחות 100 אלף דולר לקידוח בעומק שאינו עולה על 1,000 מטר, ולפחות 250 אלף דולר לקידוח בעומק העולה על 1,000 מטר.
ראוי לציין כי הדרישה לערבות נזקים תחול על כל אישור לקידוח שיינתן על ידי הממונה החל מה-30 ביוני, 2013. בסעיף נוסף מציינת הועדה כי בעל זכות (קידוח) שנדרש לקבל אישור הועדה המחוזית לצורך ביצוע קידוח, עשוי להידרש להמציא ערבות נזקים לפי ההנחיות שייקבעו לו על ידי מועצת הנפט. תאריך זה (יוני 2013) הינו תמוה, בלשון המעטה, שכן קידוחי ים עתידים לקבל את אישורם כבר בחודשים הקרובים ואלו יצאו כשידם על העליונה וללא מתן הערבויות הרלוונטיות. שר האנרגיה, עוזי לנדאו מתהדר בהודעה מטעם משרדו כי הערבויות למניעת נזקים יהוו "תעודת ביטוח מקיפה" אך לא מבהיר מדוע תעודת ביטוח זה תינתן רק לאחר הבחירות ולאחר מתן אישורי קידוח נוספים לחברות חיפושים שלא יאלצו לשלם את תעודת הביטוח ההכרחית.
בהודעת המשרד מציינים כי הערבות תוחזר לבעל זכות הנפט במידה וביצוע נטישת הקידוח נעשה בהצלחה והוכח שלא נגרם כל נזק לסביבה. הממונה רשאי לחלט את ערבות הנזקים כולה או מקצתה במידה והחברה גרמה נזקים המחייבים את התערבותו של הממונה.
כזכור, בימים אלו עומד בבג"צ כתב תביעה שהוגש על ידי מספר עמותת סביבה, המבקש להשהות את אישורי קידוחי הים והיבשה בשל העובדה כי חוק הנפט משנת 1952 אינו רלוונטי ואינו כולל בתוכו התייחסויות לסיכונים סביבתיים אשר עלולים להוות פגיעה אקולוגית. התייחסויות אלו לערבויות, אותם הוציאה מועצת הנפט מטעם משרד האנרגיה, עלולה לשמש את משרד האנרגיה כטיעון המוסיף רלוונטיות לחוק הנפט בבית המשפט.