בית המשפט העליון פסק לטובת משרד האנרגיה וקבע כי אין צורך לשנות את תקנות חוק הנפט. המשמעות: מחפשי נפט יעקפו בקלות ועדות תכנון ובנייה בדרכם לקידוח
בג"צ דחה את עתירת "אדם טבע ודין" אך הסתייג מהחלטות משרד האנרגיה
בג"צ דחה הבוקר את עתירת עמותת אדם טבע ודין נגד משרד האנרגיה והמים והחליט שלא להתערב בתקנות הנפט (הרשאה לסטייה מהוראות חוק התכנון והבנייה –תשע"ב 2012) וכי הן תפורשנה בהתאם לעמדת המדינה. עם זאת, קבע בית המשפט העליון כי במסגרת ההנחיות החדשות שיחולו מעתה על חברות הגז והנפט לא יתאפשר "מעבר אוטומטי" בין שלב החיפושים לשלב ההפקה המסחרית, כפי שקיים כיום.
כמו כן, קבע בג"צ כי קיימת חובת נוכחות לנציג סביבתי בדיוני הוועדה וכי יש להרחיב את משך הזמן לבחינת הסוגיות הסביבתיות הצפויות נוכח החיפושים והקידוחים. באשר לפרויקט פצלי השמן בעמק האלה, קבע בג"צ שאין להסתפק בתקנות הקיימות ולאור הרגישות הסביבתית במקום והסכנות הצפויות מהפרויקט, על מוסדות התכנון לבחון אותו באופן דקדקני ומחמיר יותר.
העתירה שהוגשה על ידי עמותת "אדם טבע ודין" ביקשה לטעון כי תקנות חוק הנפט העכשוויות אינן רלוונטיות להיתרים שמעניקים מועצת הנפט ומשרד האנרגיה וזאת בשל מה שכינו קבלת החלטות בהליך מזורז. העתירה הוגשה בעיקר בשל ניסוי פצלי השמן בעמק האלה במסגרתו עתידה חברת IEI לבצע תהליך שעבור גופי סביבה נחשב לקו אדום ומסוכן.
בתגובה להחלטת בג"צ אמר עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין' כי למרות החלטת בג"צ לחייב את המדינה לקבל הנחיות ברורות מהיועמ"ש בנוגע לסוגיה שהייתה עד כה פרוצה בכל הנוגע לחיפושי הגז והנפט, המאבק רק מתחיל: "כעת המאבק נגד ההשלכות המסוכנות של קידוחי הגז והנפט ושל פרויקט פצלי השמן בפרט עובר אל ועדות התכנון. 'אדם טבע ודין' תעמוד על המשמר ותבטיח כי כל פרויקט וחיפוש חדש לא יתקדמו אם לא יעברו את כל השלבים וההנחיות החדשות עליהם הורה בג"צ בעקבות העתירה שלנו. אנחנו רק בפתחו של מאבק חדש שמתחיל היום ומטרתו למנוע פגיעה אפשרית בבריאות הציבור ונזק בלתי הפיך לסביבה".
על פי משרד האנרגיה, התקנות הנוכחיות בחוק הנפט (שחודשו השנה על ידי השר) הותקנו על ידי המשרד ומסדירות את ההליך התכנוני לשלב חיפושי הנפט ומטרתן לבסס תעשיה מתקדמת וברת קיימא הפועלת בהתאם לסטנדרטים גבוהים המקובלים בעולם המערבי.