מגזין היוקרה "רניואבל אנרג'י וורלד" מפרסם את תחזיתו לתעשייה האנרגיה המתחדשת לשנת 2013. להלן, מקבץ הרשמים
תחזית גלובאלית לתעשייה הסולארית ב- 2013
עכשיו, עת נכנסה 2013, מגזין "רניואבל אנרג'י וורלד" מפרסם תחזית לשנה הקרובה עבור התעשייה הסולארית. כבכל שנה, גם השנה פורטל "תשתיות" מביא את תחזית מגזין היוקרה.
מחירי PV נמוכים יביאו לעלייה בתעסוקה ויותר משרות
כתוצאה באספקת יתר של פאנלים בשנים 2011-12, מחירי המוצרים נשחקו בצורה משמעותית. אלו היו בשורות רעות ליצרנים שרצו החזרי השקעה כלשהם אך הוביל לשפע הזדמנויות במורד שרשת האספקה כשספקים יכלו ללטוש עיניים אל עבר פרוייקטים גדולים במדינות בהם השוק מפותח, וכן במדינות בהן מתפתח שוק רק כעת.
יגאר שאה, שותף באינרג'יס וונצ'רס (Inerjys Ventures) מאמין שמגמה זו תמשך וחוזה עלייה משמעותית במשרות פנויות בתעשייה הסולארית ב-2013. "ההיצע הולך לגדול מאוד השנה. המחירים השנה היו כל כך נמוכים שישנן 40-50 מדינות בעולם שעוד לא התחילה בהן תעשייה וכעת מחלקות רשיונות לפרוייקטים העתידים להסתיים כבר בסוף השנה".
נט קרמר, מנכ"ל קלין פאוור פיננס (Clean Power Finance) מסכים וקובע "בדיוק כשם שהשקעת יתר בתחום הסיבים האופטיים הובילה להוזלת רוחב פס ויצרה את היסודות לכלכלת האינטרנט ממנה אנחנו נהנים היום, מודולים סולאריים זולים יוצרים את היסודות להתפרצות בצמיחה בתעשייה הסולארית". קרמר צופה אף הוא עלייה מאסיבית במשרות הקשורות לתעשייה בארה"ב, ככל שהתעשייה ממשיכה לצמוח, אך מזהיר "אני מאמין שהתכנסות מותגים והתקפלות יצרנים יובילו לפחות משרות ניהול ואדמיניסטרציה ברמה הגלובאלית".
עם כל הכבוד לצניחת מחירי הפאנלים, קרמר אינו צופה שהמחירים ימשיכו לצלול בשנה החדשה כפי שקרה בשנתיים הקודמות. "בטווח הארוך, כמו תעשיית השבבים, אנחנו מצפים שמחירי מודולים סולאריים ירדו, והיעילות תעלה. כיוון שמודולים היום מהווים קרוב ל-20% מעלות המתקן, תחרותיות בתחום כנראה יבוא ממרכיבים אחרים במבנה העלויות".
שאה טוען, שכיום יצרנים אינם מחפשים להוריד מחירים "ההבדל בין 70 סנט לוואט במודול ו-65 סנט לוואט במודול אינו מייצר פער כה גדול בעלויות ההתקנה. כיום לקוחות מחפשים ערכים מוספים מעבר למחיר בהחלטה איזה מודול לרכוש".
ליחסי המסחר בין ארה"ב לסין השפעה מועטה
נתון נוסף אליו מתייחסת הסקירה קובע כי השפעת היטלי ההגנה והייבוא על קומפוננטים המיוצרים בסין תהיה מינימאלית, כיוון שהם כוללים רק פאנלים שהורכבו מתאים שיוצרו בסין – סעיף עליו ניתן להתגבר בקלות.
לדברי שאה, יצרניות סולאריות סיניות כמעט ולא תיפגענה מההיטלים בזכות הגיוון שהיה קיים עוד קודם לכן בפסי היצור שלהם. "כיום, לסינים מערך ייצור מבוזר ומגוון, תוך שימוש בתאים טאיווניים, אז במקום מודולים שהורכבו באמצעות תאים שיוצרו בסין, הם משנעים לארה"ב מודולים עם תאים שיוצרו בטאיוון." על פי הדו"ח, על התעריפים לא תהיה השפעה מהמחירים בארה"ב כיוון שהייקור בייצור עם תאים טאיווניים הוא פחות מ-10 סנט לוואט.
התכנסות והתמחות
למרות שהתעשייה כבר מראה סימני התכנסות עם גל פשיטות הרגל ומיזוג נכסים בין חברות, קרמר חושב שהמגמה תתרחב בשנה הקרובה. בנוסף הוא גם צופה פחות חברות בעלות שרשרת אספקה מלאה מהסיליקון למודול המוגמר.
"אנחנו צופים מיצרניות מודולים להתכנס ולהגיע לאיזון תפעולי. חברות שנמצאות למטה בשרשרת האספקה צריכות להתמקד במה שהן עושות הכי טוב – למכור, להתקין או לממן מתקנים, על מנת ליצור יתרון תחרותי על ידי מיקוד העסקים במה שהן עושות הכי טוב".
סעודיה צועדת בנתיב הסולארי
על פי מרק נורמן, עו"ד בצ'אדבורן & פארק ודירקטור איגוד התעשייה הסולארית באמירויות, ההשקה הרשמית של התכנית הסעודית להתקין 54,000 מגה וואט סולארי עד 2030 כנראה תתקיים ברבעון השני של 2013. הצעד הראשון יהיה מכסה של 600 מגה וואט סולארי ועוד 100 מגה וואט מתעשיית הרוח. לדברי נורמן, ישנם שישה פרוייקטים סולאריים ופרוייקט רוח אחד.
ההודעה על תוכנית המתחדשות של ערב הסעודית היתה מהלך מפתיע. התוכנית יוצאת אל הפועל בגלל תחזיות המראות שהמשך השימוש בנפט הסעודי תהפוך את הממלכה הערבית ליבואנית נפט עד 2030. בנוסף, זהו מהלך שבא לתת מענה לאבטלה הגואה בסעודיה, החוצה בשנים האחרונות את רף 10% בצורה קבועה.
על פי נורמן, הסעודים רואים באנרגיה מתחדשת הזדמנות להקים מרכז מצוינות גלובאלי בתחום האנרגיה הסולארית, מה שאומר גם מקומות עבודה לתושבים. המהלך עשוי להיות משנה משחק בתעשיית המתחדשות העולמית, במיוחד בתחום האנרגיה הסולארית." לדברי נורמן, המהלך הסעודי הוא אחת ההתפתחויות הגדולות של 2012, וימשוך את תשומת לב התעשייה גם ב-2013.
שווקים מתפתחים כגורם מאזן
על פי מחקר השווקים האחרון של IHS סולאר, השווקים המתפתחים באסיה התיכונה, אמריקה הלטינית, המזרח התיכון, אפריקה ו"אירופה המתפתחת" יסייעו לחזק את התעשייה הסולארית החל מ-2013. הדו"ח מציין שעד 30 גיגה וואט PV תתווסף להספק הפוטוולטאי העולמי בארבע השנים הקרובות, רק באמצעות שווקים אלה. תוספת זו תביא ליציבות בתעשייה המעורערת עם היעלמות הסובסידיות והתמריצים מהשווקים האירופאיים. על פי התחזיות בין 2.1 ל-3.5 גיגה וואט PV יותקנו בשווקים המתפתחים ב-2013 בלבד.
הדו"ח מציין את דרום אפריקה, תאילנד, צ'ילה, רומניה וברזיל כחמשת השווקים המושכים במיוחד לפיתוח פרוייקטים סולאריים. שווקים נוספים הם ארגנטינה, אקוואדור, טורקיה ומקסיקו.
אז מה באמת צפוי?
על פי נורמן, הפרויקט הסעודי הוא הסממן הראשון שמטוטלת הסולאר משנה כיוון. לדבריו, השווקים האירופאיים והאמריקאיים חווים תקופה כלכלית קשה ואנרגיה מתחדשת היא עדיין סוג של לוקסוס יקר. בנוסף בארה"ב ניתן לראות את המהפכה בפצלי השמן והגז פוגעת בהתפתחות התעשייה הסולארית. "בסופו של יום, התחרות של הסולאר היא מול משהו מוכן, זול יותר, ונתפס בתור הזדמנות חד פעמית עבור ארה"ב".