במסגרת הצעת החלטה שתוגש היום לממשלה יקודמו הגפ"מ, המתאנול והדלקים הביולוגיים לראש רשימת סדרי העדיפויות הלאומית
הממשלה אישרה קידום רכבות חשמליות ומטוסים מונעי דלק ביולוגי
היום (א') אישרה הממשלה את הצעת ההחלטה שהתגבשה במנהלת תחליפי הנפט של משרד ראש הממשלה. במסגרת ההצעה אמורה המדינה לעבור למצב שבו עד שנת 2020 כ-30% מסך הדלקים לתחבורה בישראל יבוססו על תחליפי נפט. על פי אותה תוכנית, עד לשנת 2025 סכום זה עתיד לקפוץ לכדי 60%. סכומים אלו נחשבים לאופטימיים במיוחד וגם ההצעה מתייחסת לכך שיעדים אלו מותנים בכדאיותם הכלכלית למשק.
במסגרת ההמלצות של הצעת ההחלטה מבקשים לקדם במנהלת מספר יעדים קונקרטיים ובהם: אפיון דרישות בטיחותיות לאוטובוסים מבוססי גפ"מ, גיבוש מתווה ורגולציה (תוך 180 יום) בכל הקשור לרכבים דו דלקיים, קביעת תקנים להסבת רכבים, שיתוף פעולה עם יצרניות הרכב בכל הקשור לתדלוק על ידי מתאנול, בחינת כדאיותו של ה-GTL (גז טבע שהומר לדלק) ועוד.
יש לציין כי כמות הגז הטבעי שאמורה להיות מופנית לטובת תחליפי דלק לתחבורה הינו אחד הנושאים החמים עליו דנו במסגרת ועדת צמח שהייתה אמונה על ההחלטות בתחום ייצוא הגז. על פי הדיווחים, עתודות הגז לתחבורה שהוקצו במסגרת הדו"ח (50 BCM) יוגדלו לטובת תחום התחבורה וזאת לאחר המלצה של ברכה חלף, שמונתה על ידי נציגי משרד האנרגיה בעצמם.
על פי הצעת ההחלטה, פתרונות מבוססי גז טבעי הם היעילים והזמינים ביותר בטווח הזמן הקצר. "להערכתנו ניתן להתחיל בהטמעה של תחליפים מבוססי גז טבעי כבר בשנים 2014-2015 ולהגיע לחדירה משמעותית של עד 50% תוך עשור. כמו כן אנחנו צופים תחילת חדירה של דלקים ממקורות מתחדשים עד סוף העשור והתעצמות השימוש בה במהלך העשור הבא כאשר הכדאיות הגדולה ביותר של דלקים אלו היא בשוק התעופה".
סעיף נוסף ולא פחות מעניין הנמצא בהמלצות המועצה כולל התייחסות לתשתיות הרכבת בישראל ובו נקבע כי עד לשנת 2020 יושלם המהלך להסבת רכבות הנוסעים בישראל להנעה חשמלית. כמו כן נקבע כי עד 2025 תהיה רגולציה אירופאית (מחמירה) אפקטיבית שתחייב טיסות העוברות בשמי אירופה להשתמש בדלק סילוני ממקורות מתחדשים.
הרעיון שעומד מאחורי הצעת ההחלטה שתאושר היום הינו הפחתת התלות של העולם בנפט, המוחזק ברובו על ידי מדינות אופ"ק. מדינות אלו, הכוללות את איראן, עירק וערב הסעודית מנהלות את הכלכלה העולמית בעצם שליטתן במשאב היקר מכל. מנהלת תחליפי הנפט מבקשת להתמקד בנושאי תחליפי הנפט לתחבורה מכיוון שזהו התחום אליו מופנים רוב משאבי הנפט העולמיים. הצלחתה של התוכנית עשויה להשפיע באופן עמוק על המשק הישראלי, הן מבחנינה ביטחונית, כלכלית ומדינית.
pointing
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4332169,00.html
קראתי מוקדם יותר ולמרות הכותרת ה"צהובה" משהו (מבית היוצר של ידיעות אחרונות בסה"כ), יש לתת את הדעת על הסייפא של הכתבה בקשר להפחתת הזיהום הסביבתי עם הסבתם של כלי רכב מסחריים וציבוריים לשימוש בתוצרים של גז טבעי. בכל אופן, תודה על ההתעניינות וההפניה.