עמדותיו של שטייניץ בנושאי האנרגיה: עידוד ייצוא הגז בכמויות גדולות, הפרטת חברת החשמל והעברת הרפורמה והתנגדות ממושכת לתחום האנרגיות המתחדשות
מסתמן: יובל שטייניץ ימונה לתפקיד שר האנרגיה והמים
שר האוצר היוצא יהפוך לשר האנרגיה והמים: יובל שטייניץ, האיש שנחשב לאחד מתומכיו המובהקים של תהליך ייצוא הגז מישראל ומי שניסה לטרפד לא פעם את תחום האנרגיות המתחדשות , עתיד להפוך היום לשר האנרגיה הבא של ישראל. השר עוזי לנדאו שכיהן במהלך הקדנציה האחרונה כשר האנרגיה ימונה ככל הנראה לתפקיד ראש הסוכנות היהודית.
שטייניץ, שבמהלך כהונתו כשר האוצר התפתח משק הגז הטבעי בישראל, היה אחד מהגורמים שעמד מאחורי הקמת ועדת שישינסקי והעברת חוק הקמת הקרן לתמלוגי הגז. במהלך ועדת שישינסקי הופעלו לחצים רבים על השר שהצליח לעמוד מולם ולהעביר את החוק שקבע כי על השותפות במאגרים יהיה לשלם מיסים בסך של עד 62%.
מלבד ועדת שישיסנקי, שטייניץ שלח את נציגיו גם לועדת צמח שבחנה את עתודות הייצוא ממאגרי הגז. עמדתו של האוצר בכלל ושטייניץ בפרט הייתה כי ישראל חייבת לייצא עתודות גז גדולות ולהשאיר כמות שתספק את המשק הישראלי ל-25 שנה בלבד, זאת בניגוד לעמדת השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן ואנשי לשכתו. מלבד זאת, סבור ארדן כי ברגע שיוטלו קשיים על מנגנוני ייצוא, המשקיעים יברחו ונכסי הגז יישארו ללא מפתחים.
באשר לקרן תמלוגי הגז, הבטיח שטייניץ כי כבר עם אישור ועדת שישנסקי ב-2011, יפעל בכדי להקימה תוך לא יותר משנה. המדובר בקרן שהייתה אמורה לקום בחסות בנק ישראל, אליה יועברו הכספים מתמלוגי מכירות הגז. עד היום לא קמה הקרן המדוברת וזאת למרות מחאתם של אנשי ציבור, ארגוני סביבה וחברה ועוד. בהקשר זה יש לציין כי מספר חברי הממשלה התנו את תמיכתם בחוק שישינסקי בעקבות הקמת הקרן. כך למשל, ציפי לבני, שהתריעה לא מזמן כי ככל שהדברים תלויים בה, ההצבעה בעד החוק הייתה תלויה לחלוטין בהקמת הקרן.
בתחום האנרגיות המתחדשות בכלל והסולארית בפרט, שטייניץ נחשב לדמות "בעייתית". גורמים בתעשייה אמרו הבוקר לתשתיות כי הם מקווים כי שטייניץ לא יקבל את התיק שכן בכל הזדמנות שהייתה לו, הוכיח כי הוא מבקש לטרפד כל הזדמנות שניתנה לו בכדי לקדם את תחום המתחדשות בישראל. כך למשל, שטייניץ הביע התנגדות נחרצת להסטת מכסות אנרגיית הרוח בסך של 300 מגה וואט לטובת האנרגיה הסולארית וזאת למרות שידע כי אנרגיית הרוח שקועה במגוון חסמים שלא יאפשרו לה לקדם את תוכנית המתאר שלה בין כה וכה. לטענת שטייניץ, האנרגיות המתחדשות עשויות לייקר את מחירי החשמל, דבר ממנו ניסה להמנע כשר אוצר.
בהקשר של חברת החשמל, שטייניץ ידוע כאחד מהתומכים הברורים של תהליך הרפורמה והפרטת החברה. סגנו של שטייניץ, יצחק כהן היה נציג המשרד בענייני הרפורמה וניסה להשיג סעיפי הסכמה בין הצדדים עד הרגע האחרון בהחלט. יש לציין כי עמדתו של שטייניץ אינה נוחה זה זמן רב מהתנהלות חברת החשמל ואנשיו עשו "חיים קשים" להנהלת חח"י בכל פעם שאלו נזקקו לערבויות מדינה נוספות בכדי להתמודד עם החוב שהלך והצטבר עם השנים.
בהקשר זה מסקרן לבחון כיצד יגיב שטייניץ לדרישת ישראל ביתנו באשר להכפפת רשות החשמל למשרד האנרגיה וביטול סמכויותיה של הרשות למעשה. בעבר, שטייניץ ואנשי משרדו התנגדו בתקיפות למהלך כזה שעשוי להפוך את מחירי החשמל לעניין פוליטי, דבר שיוביל לאי יציבות בחברת החשמל ובמשק החשמל כולו. עם זאת, אנשיו של שטייניץ ניסו בעבר לבטל העלאות מחירי החשמל (בדיוק לפני כשנה) אך דבר זה לא אירוע בסופו של יום, בשל התנגדות רשות החשמל. כעת ניתן יהיה לראות האם עמדת השר תשאר זהה גם כאשר עבר מכסא אחד לאחר.
מדהים כמה טוב יכול לצאת מהתחום הזה. ומדהים כמה רע אנן מתנהלים…מדהים שאנו לא עושים דבר בנושא ההתעללות האין סופית של הרשויות בנו ובתחום…אם לא נעשה משהו ולא נפעל , לא נפגין ולא נצעק כנראה שלא יקרה כלום…ואם לנו לא אכפת אז למה שיהיה אכפת לזאבים ולצבועים שמחכים שנמות כדי לחיות על חשבוננו
הציבור מטומטם והציבור ישלם, גם מה שבא בקושי כנראה שבקלות יעלם