בג"צ דחה את עתירת חברת "איתנית" וקבע כי תיאלץ לקחת לשלם 150 מליון ש"ח לטובת פינוי האסבסט שמכרה במשך עשרות שנים לתושבי הגליל המערבי
"איתנית" תשלם 150 מליון ש"ח לטובת פינוי האסבסט שהפיצה בעבר
אמש (ג') דחה בג"צ את עתירת יצרנית האסבסט, איתנית, נגד חוק האסבסט המחייב אותה להשתתף בעלות פרויקט ניקוי הגליל המערבי מאסבסט, בסך 150 מיליון ש״ח. השופטים הטילו על החברה לשלם גם הוצאות משפט בסך 200,000 ש״ח. שופטי העליון קבעו כי בעלי המפעל לא יוכלו להתעלם מלשון החוק שקבע כי המזהם ישלם וזאת על אף שפעולות הזיהום החלו כבר לפני עשרות שנים, עוד בטרם נחקק החוק עצמו. "היעדר טיפול בסיכון האסבסט – כמוהו כחשיפת האזרחים לפצצה בריאותית מתקתקת״ כתבו השופטים בפסק הדין.
הבג"צ הוגש על ידי איתנית כנגד המדינה לאחר שזו חייבה את יצרנית האסבסט לקחת חלק בעלויות פינוי הגליל המערבי מאסבסט, אותו מכרה ברבות השנים לתושבי האזור בכדי להיפטר מהחומר המסוכן. במסגרת החוק שנחקק לפני כשנתיים קבעה המדינה (בעידודם הנמרץ של עמותות אדם טבע ודין, המשרד להגנת הסביבה וגופים סביבתיים נוספים) כי היא תקח על עצמה כמחצית מעלויות הפינוי של החומר המסוכן (לאחר שהתגלו סימני תחלואה גבוהים באזורים אלו), כאשר שאר העלויות יוטלו על הגוף המזהם. במקרה זה, המזהם הבלעדי התברר כחברת איתנית. נציגי המפעל הגישו עתירה לבג"צ כנגד החוק וכעת זו נדחתה על הסף.
עד כה פונו כמאה אתרים בגליל המערבי בתקציב כולל של 90 מליון ש"ח אך הפרויקט עתיד להמשך עוד מספר שנים ותקציבו הכולל עומד על 300 מליון ש"ח. על פי תמר בר-און, מנהלת אגף אבק מזיק במשרד להגנת הסביבה, המדובר ב-150 אלף קוב של פסולת רעילה שתמשיך להיאסף בשנים הבאות. "הפסיקה הזו תקדימית וקובעת שגם אם המזהם זיהם לפני שהחוק אסר על כך, הוא צריך לקחת חלק בפתרון של הבעיה שיצר. אמנם יש כאן פגיעה מסוימת בזכות הקניין של איתנית אבל זו פגיעה מידתית והתכלית ראויה. מדובר כאן בפרויקט מציל חיים ואנחנו מתכוונים להמשיך ולעבוד על הפרויקט לפחות עוד 3 שנים".
בסרטון שלפניכם תוכלו לצפות בתהליך פינוי האסבסט שהפעיל המשרד להגנת הסביבה בשנה החולפת.