שי פורת, מנכ"ל ענבר אנרגיה סולרית, מבהיר מדוע הסדרת מונה נטו עשויה להשתלם לכל אדם בעל גג שיבקש להתנתק מתלות האספקה של חברת החשמל. ערבון למחיר קבוע בן 25 שנה והחזר השקעה מהיר, הן רק מהתשובות לשאלות ביחס ליתרונות ההסדרה החדשה
כיצד תוכלו להפרד מחשבון החשמל?
בתמונה: שי פורת, מנכ"ל ענבר אנרגיה סולארית
עבור שי פורת, מנכ"ל ענבר אנרגיה סולרית, הקמת מתקנים סולאריים על גגות הן כבר עניין שבשגרה. רק לפני מספר חודשים הודיעה החברה שהיא נמצאת בעיצומו של תהליך הקמת פרוייקטים בגודל בינוני בהספק של כ- 15 מגה וואט על גגות, בהיקף מסחרי של כ- 150 מיליון ש"ח. פרויקט זה מצטרף לזכייתה במספר מכרזים עירוניים להקמת מערכות אנרגיה סולארית על גגות בתי ספר ומבני ציבור בירושלים, אשדוד, חיפה, שדרות ובאר טוביה ועוד מאות מערכות מסחריות שהוקמו בהסדרות הראשונות.
כעת, משהגיע זמנה של הסדרת מונה נטו, מתפנה פורת בכדי להבהיר מעט יותר על ההיתכנות של ייצור חשמל סולארי באופן עצמאי. "למעשה, ההסדרה מיועדת לצרכנים המעוניינים להפחית את עלויות החשמל באמצעות ייצור חשמל עצמי, אשר ברשותם שטח גג פנוי לבניית מערכת סולארית" אומר פורת. כאשר הוא נשאל מה הדגשים שיש לתת לאנשים המעוניינים להכנס להסדרה, הוא מזכיר את ערכי הגריד פאריטי. "עלות החשמל הסולארי לצרכן נמוכה כבר היום מעלות רכישת החשמל מחברת החשמל, בעיקר בשעות השיא. מחירי החשמל צפויים לעלות, והפער בין מחירי החשמל הסולארי לחשמל הקונבנציונאלי יגדל משמעותית".
מלבד ערכי המחיר החשמל הסולארי שהולך ופוחת, יש ערך משמעותי ליציבות המחיר שעתיד להשאר קבוע על פני השנים הבאות. "עלות החשמל הסולארי קבועה וידועה למשך כל חיי המערכת (25 שנים), ואינה תלויה בגורמים חיצוניים מלבד השמש" מסביר פורת "ההסדרה מאפשרת שימוש בחשמל מהרשת כשהייצור הסולארי נמוך מהצריכה, וצבירת עודפים בזמן בו היצור הסולארי גדול מהצריכה. במידה והייצור גדול מהצריכה לאורך זמן ונותרים עודפי ייצור, ההסדרה מאפשרת את מכירתם".
על אף המתווה המזמין, יש לא מעט אנשים שחוששים להכנס להסדרה הנוכחית. מה לדעתך ההזדמנויות הטמונות בהסדרת "מונה נטו"?
"קיבוע מחיר החשמל מראש ל- 25 שנה והבטחת חשמל זול שלא מושפע משינויים במחיר החשמל במשק הם העניין הראשון. לאחר מכן יש לזכור שפתרון לייצור עודף של חשמל (למשל בשבתות ובחגים) באמצעות מנגנון קיזוז מול חברת חשמל, יאפשר לצרוך עודפי חשמל על פני עד שנתיים לאחר ייצורן. הקרדיט על ייצור חשמל עודף הינו קרדיט כספי, מה שמאפשר ליהנות משני העולמות: הקטנת הצריכה בשעות השיא ובו בזמן זיכוי גבוה על ייצור בשעות אלו".
מהו החזר ההשקעה במונה נטו?
"עליית מחיר החשמל יחד עם ירידת מחירי המערכות הסולאריות מאפשרים תשואה גבוהה על ההשקעה בהקמת המערכת. החיסכון בהוצאה על חשמל יביא להחזר עלות המערכת בפחות מ- 10 שנים, לאחריהן יהנה הצרכן מחשמל חינם במשך כ- 15 שנים נוספות. במונחים פיננסיים, התשואה השנתית הממוצעת תהיה בין 10-12%, שזו תשואה גבוהה מאוד להשקעה תשתיתית ללא מינוף".
האם הקמת מערכת בהסדרת מונה נטו שונה מהקמת מערכת בהסדרה אחרת?
"מונה נטו היא הסדרה צרכנית, לעומת הסדרות קודמות שהיו הסדרות יצרניות. הדבר מתבטא בהליך רישוי פשוט יותר. זו גם ההסדרה הראשונה שאינה כרוכה בסבסוד ממשלתי לתעריף הייצור. בהסדרה זו גודל המתקן המקסימלי נקבע בהתאם לצריכה, בניגוד להסדרות קודמות בהן חברת החשמל התחייבה לרכוש את כל החשמל שיוצר. ההסדרה כוללת מנגנונים למכירת עודפים לצרכן אחר, אך הם לא כלכליים, וטובים רק לצורך מזעור ההפסדים במקרה בו לא ניתן לצרוך את כל החשמל".
בהמשך דבריו מבהיר פורת כי "בהסדרות הקודמות היזם היה שוכר גג, ומשלם שכירות מהכנסות הפרויקט שנוצרו על ידי מכירת החשמל שיוצר. בהסדרה זו אין הכנסות ממכירה של חשמל, ולכן מודל של שכירות לא קיים. בנוסף, במונה נטו קשה לקבל מימון באותם התנאים של ההסדרות הקודמות כי אין תזרים מובטח. ה"הכנסות" הן פונקציה של הצריכה. למעשה אין תזרים חיובי, אלא הקטנת התזרים השלילי של חשבון החשמל. מסיבה זו הבנקים אינם יכולים לשעבד את הכנסות הפרוייקט כביטחון עבור מימון הקמת המערכת".
מה היתרונות שלכם על פני חברות אחרות במשק הסולארי?
"ענבר מתקינה ומתחזקת מאות מערכות סולאריות בהיקף של עשרות מגה-וואט, הראשונות שבהן עובדות מעל ל-4 שנים. החברה מוכרת על ידי כל הבנקים בישראל. בזכות הקשרים הטובים עם הבנקים יש לנו את האפשרות לסייע בקבלת מימון. חוזה ה- EPC של ענבר כולל ערבויות משמעותיות, הבטחת ביצועים וקנסות שמפצים על אי-עמידה בביצועי המערכת. חוץ מכל אלו, אנחנו לוקחים על עצמנו את הסיכונים שבהקמה ובתפעול המערכת. חוזה ההקמה מבטיח הקמת המערכת בזמן, בתקציב ובביצועים המובטחים. חוזה התפעול מקיף מבטיח את ביצועי המערכת לאורך 25 שנה".
איך הניסיון שצברתם אמור לעזור לכם בהסדרה הנוכחית?
"מראשית דרכנו סיפקנו פיתרון Turn-Key EPC מלא, אשר כולל רישוי ופיתוח לפרוייקט והסכם בנקבילי לרכש, הקמה ותחזוקה. קשרי העבודה המבוססים של ענבר עם ספקיות הציוד השונות ועם הבנקים יסייעו לה בניהול מדויק של פרוייקטי ההקמה במסגרת מכסת מונה נטו. בפרוייקטים אלה כאמור, אין מרווחי בטיחות להגנה מטעויות ולכן ההתנהלות סביבם מחייבת משנה זהירות ומקצועיות מירבית.
לסיום, האם יש הבדלים בהתקנה בין מערכת במכסת מונה נטו למערכת במכסה אחרת?
"ההבדל העיקרי בין מערכות במונה נטו למערכת בהסדרה הבינונית (יצרנית) הוא בצורת החיבור לרשת החשמל. במונה נטו, כמו במערכת ביתית או מסחרית, החיבור הוא לארון החשמל הראשי של הצרכן לעומת מערכת בינונית שמצריכה הקמת חיבור חדש לרשת החשמל. חיבור לארון קיים מוזיל משמעותית את עלות החיבור בהשוואה למערכת בינונית. הבדל נוסף הוא הליך הרישוי – ההסדרה הבינונית שהיתה הסדרה יצרנית, דרשה קבלת רישיון ייצור על כל המשתמע מכך (הוכחת יכולת כלכלית, בדיקה סטטוטורית מקיפה ועמידה בדרישות סף מחמירות). לעומת זאת הסדרת מונה נטו הינה הסדרה צרכנית הדורשת היתר בניה מצומצם ומונה תעו"ז בלבד".
שאפו. שיהיה בהצלחה במונה נטו.
חברים , יש הרבה מתקינים הרבה הבטחות אבל שימו לב אין הרבה חברות שעומדות מאחורי הדיבורים וההבטחות.
מי שעובד עם עינבר בכלל ועם שי פורת בפרט שיהיה בטוח שהוא נמצא בידים טובות
איש ישר ומקצועי עם מערך שיודע את העבודה ועושה אותה ביושר.