רשות החשמל מפתיעה עם התייקרות מתונה יחסית במחירי החשמל ומציינת כי ייתכן וההתייקרות הצפויה ל-2014 תבוטל
סופית: מחירי החשמל יתייקרו ב-5.5% בלבד
לאחר אינספור ספקולציות והערכות משתנות מודיעה היום רשות החשמל כי ההתייקרות בתעריפי החשמל תעמוד השנה על 5.5% בלבד וזאת לאחר הודעות מוקדמות שנעו על ציר התייקרות של 6%-10%. רק בחודש שעבר פרסמה הרשות נתונים אחרים וקבעה כי ההתייקרות הנוכחית צפויה לעמוד על 6.5%.
נציגי רשות החשמל מסרו בנוסף כי ההחלטה על הפחתת ההתייקרות צפויה להוביל על פי התחזיות ליציבות בתעריפים בשנת 2014, בפרט לצרכנים הביתיים, בכפוף לבחינה בשנה הבאה. ההתייקרות הנוכחית הינה השנייה במספר מתוך שלוש מדרגות שנבעו מהצורך לכסות את חובה של חח"י בעקבות משבר הדלקים שפרץ, עם הפסקת הגעת הגז המצרי והדלדלות מאגר ים תטיס.
משבר הגז שפקד את מדינת ישראל לפני כשנתיים היה אמור להשתקף בעליית תעריף של מעל 50% כבר לפני כשנה לצרכני החשמל. עם זאת, רשות החשמל קבעה בשיתוף פעולה מתווה לפריסת התייקרות התעריף על פני שלוש שנים (2012-2014) בשלוש פעימות של עליות תעריף. בהתאם, הפעימה הראשונה התרחשה לפני שנה במרץ 2012, אז הועלה תעריף החשמל בשיעור של 8.9 אחוזים. מתווה תלת שנתי זה התאפשר לאחר שיתוף פעולה שהושג בין הרשות לחשמל לבין משרד האוצר, אשר כלל מתן סיוע ממשלתי לחברת החשמל.
בהתאם להחלטת הרשות המקורית, הפעימה השנייה והנוכחית של עלית התעריף הייתה אמורה להיות בשיעור של 4.4. אחוזים, בכפוף לעדכון נתוני האמת וההנחות העדכניות שיגיעו לידי הרשות בשנת 2013. עדכוני הנתונים, עליהם עמל אגף הכלכלה ברשות בחודשים האחרונים, הראו כי שיעור עליית התעריף בפעימה זו יהיה גבוה מהתחזית בהחלטת הפריסה המקורית.
גורמים שונים הוסיפו לייקור עלות משבר הדלקים באופן גבוה מהמתוכנן והם: האיחור בכניסתו של הגז הנוזלי (LNG) בשנת 2013 וזאת במחיר יקר מהצפוי ובנוסף, כניסה מוגברת של יצרני חשמל מאנרגיות מתחדשות נקיות הוסיף לעליית התעריף. מאידך – נתונים שונים מיתנו את הייקור הצפוי . המדובר בהקדמת הזרמת הגז הטבעי מתמר בחודש ימים, מנתוני ביקוש נמוכים מהצפוי לחשמל בתקופה האחרונה ובשל הוזלה בשבועות האחרונים של עלויות הדלקים לחברה. כל אלה חייבו את צוות הרשות לחשמל לעדכן מחדש פריסת התייקרות תעריף החשמל בשנתיים הקרובות ולעדכן את פריסת המתווה התלת שנתי ואף לעדכן שוב, בשבועות האחרונים את הנתונים שפורסמו לשימוע, בהתאם לשינויים שהתרחשו בפועל בחודש וחצי מאז פורסם השימוע.
הרשות מציינת בהחלטתה, כי לולא פריסת ההתייקרות האמורה, היה צפוי תעריף החשמל לעלות בעשרות אחוזים ולצנוח בשנת 2014 בשיעור של עשרות אחוזים גם כן. מתווה פריסת התעריף איפשר החזרת חוב משבר הדלקים ב"תשלומים" בגיבוי ערבויות מדינה תוך הקלת הנטל של משבר זה על הצרכנים.
שיעור עלית התעריף הממוצע באה לידי ביטוי אצל סוגי צרכנים שונים באופן שונה, בהתאם להתפלגויות הצריכה שלהם. ביחס לצרכן הביתי – העלאה זו תשתקף בעליה של כ- 6.3 אחוז בתעריף (במקום שיעור של 8% כפי שביטא שימוע הרשות בחודש שעבר.
תעריף החשמל מגלם בתוכו עלויות נוספות המפורטות בהחלטה ובהן: עלויות רכישת חשמל באנרגיות מתחדשות בסך 937 מיליוני שקלים לשנים 2011-2012, עלויות חשמל מופחת לנזקקים בסך 168 מיליוני שקלים, החזר לצרכני החשמל בסך 4 מליוני שקלים – לצרכנים שנרשמו להסדר חסכת הרווחת והפחיתו את צריכתם, עלויות רכישת חשמל מיצרני חשמל פרטיים בסך 514 מיליוני שקלים.
אלה שחושבים שזו "ההתייקרות האחרונה" בתעריף החשמל משלים את עצמם.
הגירעון של חח"י ממש לא התחיל עם משבר הגז המצרי, והוא ממש לא יסתיים עם העלאת התעריף הזאת.
אנרגיות מתחדשות זה נחמד ופופוליסטי להכניס לתוך משוואת ההוצאות של חח"י, אבל זה ממש לא הסיבה למצבה הפיננסי הקשה של החברה.
יש לעשות תעריף דיפרנציאלי
שבו כמות בסיסית ראשונית של צריכת חשמל
היא במחיר מוזל ורק לאחר מיכן במדרגות
להעלות את המחיר (כמו חשבון המים).
זה ייצור סוג של "צדק חברתי"
שבו העניים/החסכנים משלמים מעט
והעשירים/הבזבזנים משלמים יותר.