יו"ר ועדת הפנים והסביבה, ח"כ מירי רגב, הבהירה כי הדיון בדבר הפיילוט של פצלי השמן יעבור לדיון בוועדה המחוזית לתכנון ובניה, שם ילקחו בחשבון הערותיהם של גופי הסביבה והבריאות
פיילוט פצלי השמן בעמק האלה יעבור לדיון בועדה המחוזית לתכנון ובניה
הדיון בדבר הפיילוט של פרויקט פצלי השמן בעמק האלה יעבור לידיה של הודעה המחוזית לתכנון ובניה, כך הודיעה היום ח"כ מירי רגב העומדת בראש ועדת הפנים והסביבה בכנסת. רגב הבהירה כי "בפני הוועדה המחוזית יונחו מכלול השיקולים הסביבתיים – בריאותיים כמו גם השיקול של חשיבות העצמאות האנרגטית. בתום שקילת כלל הנתונים תבוא ההכרעה למוסדות התכנון ואלו יקבעו על פי הדין את עתידו של הפיילוט. ועדות התכנון ייקחו בחשבון את עמדת המשרד להגנת הסביבה וכל הארגונים בעלי העניין".
מבירור שביצענו ב"תשתיות" עולה כי בימים אלו עמלים גורמים במשרד להגנת הסביבה על חוות דעת שתבחן את קיום הפיילוט, במסגרתו תנסה חברת IEI להפיק נפט בשיטת פצלי השמן. על פי IEI הפיילוט עתיד לכלול עבודות קידוח באזור הסמוך לצומת האלה, חימום תת קרקעי, הפקת פצלי שמן וטיפול בתוצרי המשנה והשבת האתר לייעודו המקורי (חקלאות).
עוד נכתב באתר החברה כי הצלחתו של הפיילוט אינה משקפת בהכרח את השלכות הקידוח המסחרי בשל העובדה שהפיילוט יבחן קידוח בעומק רדוד יחסית בעוד שאופי הקידוח המסחרי יכלול קידוחים בעומקים גדולים יותר. לדברי החברה, במהלך הפיילוט ינסו אנשי המקצוע להביא הוכחות להימצאות משאבים בסך של 500 חביות נפט ו- 42,500 מטר מעוקב של גז טבעי.
נציגי עמותת אדם טבע ודין שנכחו בישיבת ועדת הפנים הביעו את התנגדותם הנחרצת כנגד המהלך לביצוע הפיילוט והבהירו כי "הפיילוט, הינו למעשה שלב ראשון במסלול קידום הפרויקט המסחרי, ואף לבדו הינו בעל פוטנציאל להשפעה משמעותית על הסביבה הרגישה בה הוא עתיד לקום, אגב ביצוע תהליכי ייצור פטרוכימיים בתת הקרקע".
נציגי העמותה הוסיפו כי "מצד אחד, הפיילוט, כפי שהוא מתוכנן ומקודם כיום, שונה במובנים רבים מהפרויקט המסחרי המתוכנן ולא יאפשר למידה אמיתית וקבלת החלטה מושכלת לגבי השלב המסחרי. מצד שני, המסגרת של חוק הנפט הארכאי והלא-סביבתי מאפשרת מעבר כמעט אוטומטי בין הפיילוט לשלב המסחרי, ולכן התחלת פיילוט עלולה לבשר, למעשה, "אור ירוק" לפרויקט כולו".
אנשי העמותה דרשו מועדת הפנים לאמץ את עקרון הזהירות המוחל במדינות המפותחות לעניין הפקת נפט וגז כבר לשלב בחינת הפיילוט, זאת כדי לבחון את כל ההשלכות המיזם וכדי למנוע את מה שהם מכנים "היווצרותם של מפגעים סביבתיים בלתי הפיכים, סכנות בריאותיות ובזבוז והשחתה של משאבי טבע חיוניים וייחודיים, שאינם בני תחליף".