הבלוק הקפריסאי שעתיד להכיל בין 5-7 TCF מצוי כ-160 ק"מ מערבית לחיפה. באם הכל ילך כשורה, הגז צפוי להגיע לקפריסין כבר ב-2017
יוצאים לדרך: בעוד שבועיים יחלו הקידוחים בבלוק 12
לאחר שסיימו לקדוח את מאגר כריש 1 והצהירו אודותיו כתגלית גז, חברות דלק ונובל אנרג'י ממשיכות ליעד הבא בים התיכון: קידוח בלוק 12 המצוי בשטח המים הכלכליים של קפריסין. על פי הודעה בורסאית שפורסמה הבוקר, נובל אנרג'י תחל בקידוח בעוד שבועיים כאשר הציפיות לאומדני הגז עומדים בימים אלו על 5-7 TCF. המדובר בכמות גז משמעותית ביותר שעשויה לעזור לקפריסין לצאת מן הבוץ הכלכלי בו היא מצויה בשנים האחרונות. הערכות מוקדמות של ממשלת קפריסין קבעו כי הגז מבלוק 12 יוזרם אל החוף הקפריסאי בשנת 2017.
עומקו של הקידוח, המצוי כ-160 ק"מ מערבית מחיפה, יעמוד על 5,600 מטר מתחת לפני הים ועלותו הצפויה (ללא מבחני הפקה) נאמדת בכ-117 מליון דולר. על פי הדיווח של "דלק" הקידוח צפוי להתחיל בעוד כשבועיים ולהימשך כארבעה חודשים. במידה ותתקבל החלטה לבצע מבחני הפקה בקידוח, עשויה הפעילות להימשך כחודשיים נוספים.
יש לציין כי פיתוח "בלוק 12" מכיל בחובו גם נקודות השקה לפיתוח שדה לוויתן. הסיבה לכך היא שקפריסין הייתה שמחה לראות את ממשלת ישראל מאשרת את הקמת מתקן הנזלת הגז במשותף עם קפריסין, בשטחיה שלה. ממתקן זה יוכלו שתי המדינות לייצא את הגז באוניות לשלל יעדים בעולם. עם זאת, בדו"ח ועדת צמח נכתב כי הועדה רואה לנכון שלא להקים מתקן בשטחי המים הכלכליים של קפריסין מטעמי ביטחון.
חברת נובל אנרג'י, המחזיקה ב-70% מסך המאגר בבלוק 12, דוחפת לקראת שיתוף פעולה בין ישראל לקפריסין שכן היא מעורבת בתגליות הגז הטבעי שבשתי המדינות. בקפריסין גילתה נובל את בלוק 12 והיא שואפת לפתחו בשיתוף עם מאגר לוויתן שהיקפו מוערך כעת ב-18 TCF. פרויקט שכזה יוקם לכל המוקדם בשנת 2018. אך אם פרויקט משותף לא יצא אל הפועל קפריסין בוחנת הקמה של צינור תת ימי מבלוק 12 אל החוף שם תתבצע הנזלת הגז שימשיך משם לאירופה. במידה והפרויקט הזה יצא אל הפועל הוא יעלה כ-13 מיליארד דולר ויחל להראות הכנסות ב-2019-2020.