התוכנית, האימון והשליטה במצב עד להשגת התוצאה: קווים רבים מחברים בין רצי המרתון למתייעלים אנרגטית. ששי פתאו נותן בהם סימנים
כשהאימון מביא לתוצאות: התייעלות אנרגטית כריצת מרתון
כותב המאמר : ששי פתאו
בתחילת חודש אפריל השנה השתתפתי במרתון פריז – היה זה המרתון השני בו אני משתתף, והוא שוב הדגים כיצד ריצת מרתון הינה אתגר המשלב יכולת פיזית עם נחישות וכוח רצון מברזל. כנגזר מהתחום בו אני עוסק, אני סבור שניתן גם להשוות את האתגר הזה עם המסע הנדרש על מנת להשיג התייעלות אנרגטית.
1. דרושה תוכנית
עבור אצנים, כמו גם עבור ארגונים, בניית תוכנית מוצלחת היא הצעד הראשון וההכרחי להצלחה. רץ מרתון זקוק לתוכנית אימונים יסודית, הכוללת לוח זמנים לאימוני ריצות מגוונות (קצובות, ארוכות, מהירות, קבוצתיות, בתנאי עליה ועוד), תרגילי מתיחות המבצעות סימולציה של תנאי ריצה, תפריט הכולל תזונה בריאה, הקפדה על ימי מנוחה בין האימונים ועוד.
ארגון זקוק לתוכנית אנרגיה חכמה הכוללת מפת דרכים ובה פעולות הדרושות לביצוע לאורך זמן, הערכות לגבי יכולתו להמשיך ולפעול תוך שימוש בכמות מופחתת של אנרגיה, מידע אודות שוק האנרגיה ותמיכה בתמריצים והנחות שנועדו לקדם מדיניות חיסכון באנרגיה.
הניסיון לארגן תוכנית כוללת כזו עשוי להיראות מאיים עבור ארגון, אך קל להתחיל כאשר יש בנמצא כלים מקצועיים התומכים במהלך, ומאפשרים לחשב במהירות את פוטנציאל החיסכון באנרגיה של החברה. פתרונות המשלבים אוטומציה, בקרה ופיקוח יכולים להביא לחסכון של עד 30% בהוצאות האנרגיה של הארגון.
2. דרוש מאמן
המאמן חיוני על מנת לשמור את רץ המרתון בדרך הנכונה להשגת מטרתו, ולסייע בחלקים הקשים שבדרך. רץ מרתון זקוק למאמן מיומן, המכיר את הדרישות שבהן חייב לעמוד מי שמבקש לסיים מרתון. המאמן מוודא שהאימונים היומיים מתאימים, הריצות מתבצעות באורך ובקצב הנכון, הדיאטה והביגוד מתאימים והמוכנות הנפשית לקראת ובמהלך האתגר הקשה נשמרת.
גם ארגון זקוק למאמן – מומחה שירותי ניהול אנרגיה אמינים – EMS, Energy Management Services. מאמן ה-EMS (או יועץ, כפי שהוא מכונה בעולם העסקים) יערוך בדיקת מקורות האנרגיה החיצוניים, פיתוח תקציבי, ניתוח תעריפים, תגובה לביקוש וניהול סיכונים. כחלק מתהליך האימון יש גם לוודא שתוכנית האנרגיה מיושמת לאורך כל מחזור החיים של הארגון.
3. דרוש אימון
עבור רצי מרתון השואפים להשלים את המרוץ בהצלחה ובבטחה, אימון הינו הכרחי. עבור ארגון, תרגול אנשיו לחסכון באנרגיה חשוב באותה מידה. רץ מרתון חייב להבין כי הריצה עצמה איננה הרכיב היחיד באימון. אימון כולל גם לימוד נשימה נכונה, כיצד לבצע צעדים ארוכים, איך/מתי/מה לאכול, מה ללבוש, מתי לנוח, כיצד להתנהל בתנאי מזג אוויר שונים ועוד. כל האימונים הללו מסייעים לרץ לחסוך אנרגיה במהלך המרתון עצמו. גם ארגון חייב להתאמן, כאשר הגורם האנושי משחק תפקיד עצום בצריכת אנרגיה:
לתרגול העובדים בנוגע לחשיבות צריכת אנרגיה יעילה לטובת החברה ולטובת העולם, ולתרגול התנהלות מתאימה במקום העבודה, יש השפעה ישירה על עמידה ביעדי האנרגיה. על מנת לתמוך בתרגול הזה, יש לערוך ביקורות אנרגיה על בסיס קבוע, משום שהן יהוו אמצעי חשוב לאיסוף נתונים על ידי מנהל האנרגיה בארגון.
אימון הוא הדרך לשמר תוצאות רצויות – עבור רצי מרתון, המשמעות היא שיפור הישגיהם במרוצים עתידיים. עבור ארגון, מדובר בשיפור ההחזר על ההשקעה שנה אחרי שנה.
4. דרושה שליטה
רץ מרתון חייב לשלוט בגופו. הוא חייב להגיע למצב של שליטה בקצב, בנשימה, בצעדים ובמחשבה, על מנת לשמר אנרגיה פיזית.
ארגון חייב לשלוט בתפעול צריכת האנרגיה שלו – שליטה בחשמל, HVAC ומקורות אנרגיה חשמליים באמצעות תכנון ומדידה, בקרת אנרגיה וכדומה. ללא שליטה באנרגיה לא ניתן לחסוך באנרגיה.
5. דרושה מדידה
בסופו של דבר, השאלה האמיתית היא "מהם הביצועים שלך?" רץ מרתון חייב לפקח על הביצועים לאורך כל תוכנית האימונים. זו הדרך היחידה לעקוב אחר ההתקדמות ולזהות תחומים הדורשים שיפור. זו גם הדרך היחידה לוודא שנמצאים בדרך הנכונה להשלמה מוצלחת של המרתון בזמן היעד שקבע לעצמו הרץ.
גם ארגון חייב לפקח על הביצועים. הפיקוח נעשה באמצעות דו"חות אנרגיה, אבטחת ביצועים, דו"חות אנרגיה/פחמן וניתוח מידע. דיווחים אלו מאפשרים למנהלים להיווכח עד כמה תוכנית האנרגיה יעילה, והאם הם עומדים ביעדי האנרגיה והתפעול המופחתים.
רק באמצעות מדידה קבועה של הביצועים ניתן לקבוע את הצלחת תוכנית החיסכון באנרגיה. הביצועים מציבים את הרף למערכת היעדים הבאה – בין אם הם מתייחסים למרתון הבא או לשורה התחתונה בדו"ח הכספי הבא.
6. דרושה השתפרות
רץ מרתון חייב לשפר את ביצועיו בכל פעם שהוא מתאמן – לרוץ קילומטר נוסף, לאכול פחות שומנים, לנוח זמן רב יותר על מנת לאפשר לגוף להבריא וכדומה. אצנים המתחרים במספר מרתונים חייבים לשפר את זמן הסיום שלהם על מנת להשתפר בהדרגה. שיפור הביצועים אינו אפשרי ללא חסכון באנרגיה בכל צעד.
ארגון חייב לשפר את התשתית שלו. שדרוגי יעילות, כיווץ ביצועים, השבחת HVAC ופתרונות אנרגיה מתחדשת מאפשרים לחברות למזער את צריכת האנרגיה, למקסם את יעילות האנרגיה ולשפר את החיסכון באנרגיה.
באמצעות אופטימיזציה של אמצעי החיסכון באנרגיה ניתן להמשיך ולשפר את תוכנית החיסכון באנרגיה, ולשמר את תוצאות החיסכון לאורך זמן.
– ששי פתאו הוא סמנכ"ל שיווק ומכירות, חטיבת Power בשניידר אלקטריק ישראל, מובילה בינלאומית בניהול אנרגיה.