מניית כי"ל נפלה בעקבות הקמת ועדת ששינסקי 2 אך בכי"ל ממהרים להבהיר: נשתף פעולה עם הועדה למרות שאנו משלמים את המסים הגבוהים במשק כבר עכשיו
כי"ל: נשתף פעולה עם ששינסקי. המניה צונחת ב-5%
ההודעה על הקמת ועדת ששינסקי 2 לבחינת המיסוי על משאבי הטבע מעוררת הדים רבים. מניית כי"ל הגיבה בצניחה של כמעט 5% לנוכח הבשורות וגם האנליסטים ממהרים להוריד את המלצותיהן מהמניה. גם בכי"ל מיהרו להגיב לדברים ומסרו את הדברים הבאים: כיל מברכת על הקמת הוועדה לבחינת תקבולי המדינה ממשאבי טבע, שהוקמה על ידי שר האוצר, מר יאיר לפיד. החברה מאמינה ומקווה שוועדה זו, על כל חבריה, תבחן ברצינות ובמקצועיות את כל העובדות, הנתונים והמחויבות הנוכחית של הנוגעים בדבר, תוך בחינת טובתה של מדינת ישראל, כולל: הקהילות המקומיות שעשויות להיות מושפעות מהחלטות אלה, הציבור בכלל, העובדים והשותפים העסקיים של כיל, כמו גם בעלי המניות של החברה מהארץ ומהעולם".
בהמשך מציינים נציגי החברה כי הם לא רואים בבחירתו של ששינסקי כאדם המוצלח לבחינת סוגיית המיסוי של משאבי הטבע. "מהבחינה הזאת, אנו מצטערים כי פרופ' שישנסקי הביע כבר את דעתו בנדון אף לאחר פנייתו של שר האוצר אליו, באופן שפוגע במראית העין של הבדיקה העניינית והמקצועית של הדברים, וכל זאת תוך הצגת עובדות ונתונים לא נכונים ולא בדוקים. כיל תשתף פעולה עם הוועדה ותספק לה את כל המידע הרלבנטי המצוי בידי החברה, בדיוק כפי שהיא נהגה בעבר". בהקשר זה ראוי לצייו כי בדו"ח ששוחרר היום על ידי משרד האנרגיה לבחינת משק הפוספטים נכתב כי אין הדברים נכונים וכי מפת הפוספטים הישראלית, אותה יצרה המדינה בטרם הפרטת החברה, מצויה בידי כי"ל ולא הועברה עד כה לידיה של המדינה.
בהמשך מתייחסים בכי"ל להעלאת המס שספגה החברה במהלך 2012 ומבהירים כי "בעקבות פעולות שונות שנקטו הממשלה והכנסת כולל ההסכם שהכפיל את התמלוגים שמשלמים מפעלי ים המלח בגין כריית אשלג מים המלח; ובעקבות החרגתה של כיל מהחוק לעידוד השקעות הון – כיל משלמת כבר היום את תקבולי המדינה הגבוהים ביותר בישראל המסתכמים בכמיליארד ₪ בשנה. תקבולי המדינה של כיל הכוללים תמלוגים מהרווח לפני מס, מס חברות ומס על הדיבידנד מגיעים כבר היום לכ 41% מהרווח לפני מס, ועל פי התוואי הקיים, תקבולי המדינה מהפקת האשלג מים המלח יגדלו אף יותר בשנים הקרובות ויגיעו לכ 59% מהרווח לפני מס – תקבולי המדינה הגבוהים ביותר בעולם האשלג. כיל מאמינה שאין צורך ואין מקום להמשיך ולהעלות את אחוזי התקבולים האלה בעתיד".
יש לציין כי בדוחותיה הכספיים האחרונים של החברה לישראל, כי"ל הייתה לחברה היחידה בתאגיד שרשמה רווחים מרשימים במיוחד בסך של 305 מליון דולר. רווחים אלו היוו עליה גם ביחס לרווחי כי"ל בשנה הקודמת, אז גרפה רווחים של 289 מליון דולר.
בתוך כך, גם אילנית שרף, אנליסטית מבית פסגות ברוקרז' ציינה כי "הקמת הוועדה מעלה את חוסר הוודאות לנוכח האפשרות לפתיחה של הסכם שנחתם אך לפני שנה ולנוכח האפשרות שהממשלה יכולה לשנות לעיתים תכופות הסכמים קיימים. התנהלות זו מעלה את פרמיית הסיכון של המנייה. אנו מעריכים כי המלצת קנייה איננה תואמת את תנאי הרקע הרגולטוריים בהם פועלת החברה, כאשר אין אנו רואים כרגע קטליזטור חיובי מצד השווקים בהם פועלת החברה".
לסיכום כותבת שרף כי "העלייה בפרמיית הסיכון מובילה אותנו להעלות את שיעור ההיוון ב- 0.25% ולהפחית את מחיר היעד ל- 44 ₪ (בהשוואה למחיר יעד קודם – 47 ₪). אנו גם מורידים את ההמלצה להחזק לנוכח האמור לעיל ולצד העדר התפתחויות חיוביות בסביבה העסקית. בנוסף אנו מורידים את המלצתנו לחברה לישראל מקניה להחזק הואיל וכ-80% משוויה של החברה לישראל נובע מכי"ל".