את הדברים אמר גרואה הארטמוט, האחראי על התוכנית הלאומית בגרמניה להתייעלות אנרגטית במסגרת כנס משותף ללשכת הסחר של ישראל – גרמניה
"ישראל צריכה לפתח את האנרגיות המתחדשות, לצד משק הגז הטבעי"
לשכת המסחר והתעשייה ישראל גרמניה ערכה היום כנס ייחודי בנושא התייעלות אנרגטית בתעשייה. גרמניה, שנחשבת לנציגה הבכירה ביותר בתחום זה (עם הפחתת פליטות של 25%), שלחה מספר נציגים רשמיים ועסקיים בכדי להפגין אופטימיות ולייצר שיתופי פעולה מסחריים עם גורמים ישראליים בתחום. ראשונה עלתה לדוכן יעל פארן, מנכ"לית הפורום הישראלי לאנרגיה שהזכירה לנוכחים באולם עד כמה הממשלה הישראלית אינה מחויבת להבטחות שהעניקה בדבר התוכנית להפחתת פליטות. "התוכנית, שתוקצבה בסכום של 2.2 מליארד ש"ח על פני עשר שנים תיעצר בשלוש השנים הקרובות וזאת למרות שמשרד האוצר בעצמו ראה עד כמה כלכלית התכנית לכל אורכה. חשוב להבהיר שגם בתקופה של כניסת הגז הטבעי לתעשייה, התייעלות אנרגטית מהווה את האלטרנטיבה הזולה והסביבתית ביותר, אפילו יותר מגז טבעי" אמרה פארן.
לאחר פארן עלה לנאום הרטמוט גרווה, שנשא דברים אודות התוכנית הלאומית הגרמנית להתייעלות אנרגטית במשרד הכלכלה והטכנולוגיה. גרווה הביא עימו בשורות מעודדות אודות השיפור האדיר שחל בגרמניה בעקבות מעבר לאנרגיות מתחדשות. הוא ציין כי כבר היום גרמניה צורכת רבע מכלל הספק האנרגיה שלה מאנרגיות ירוקות לחלוטין אך הבהיר כי יעד זה אינו מספק וכי גרמניה שואפת ל-60% של אנרגיה נקייה עד 2050. "זהו כמובן יעד שאפתני מאד אבל אנחנו מאמינים שנגיע אליו". בהמשך דבריו ציין גרווה את צמיחת משק הגז הטבעי בארה"ב והבהיר כי בניגוד להערכות מוקדמות, נראה ששיטת הכרייה של הגז בדרך הפרקציה, מסתמנות כמזיקה לסביבה. "רק היום קראתי מאמר שהראה איך בדיקות של מקווי מים בפינסליבניה, אחד מהאזורים הבולטים להפקת גז בשנים האחרונות, כללו ממצאים של גז ומזהמים אחרים. מלבד זאת צריך לזכור שרוב הדלקים הפוסיליים בעולם מצויים באזורים מאד מורכבים ולא יציבים מבחינה גיאו פוליטית כך שאנחנו צריכים להמשיך לשאוף להיגמל מהדלקים הללו".
גרווה הבהיר כי גרמניה עושה כל שביכולתה בכדי לתמרץ את היזמים המקדמים שימוש באנרגיות מתחדשות. "יש לתמוך בתעשיות הללו דרך מיסוי, סובסידיות או הלוואות. כמו כן, המדינה צריכה לתת דוגמא בבניינים שהיא עצמה בונה ולהחליט שהם יכולים להיות בניינים ירוקים. הבעיה היא שלפעמים הבניינים הללו יקרים יותר וזה עשוי להוות בעיה תקציבית, אצלכם ואצלנו גם יחד. עניין נוסף שחייבים לשים אליו לב הוא נושא התחבורה שעד היום לא השתנה כמעט בכלל ולמעלה מ-95% מהרכבים עדיין נוסעים על דלקים פוסיליים ומזהמים".
גיל פרואקטור, הממונה על התוכנית להפחתת פליטות במשרד להגנת הסביבה, אמר שבמשרד מבקשים להרים תוכנית אב חדשה שתהווה מעין מפת דרכים עבור התעשייה הישראלית בכל הקשור לאחוזי פליטות הco2. "השאיפה היא להביא את ישראל למצב שבו היא תוכל להפחית באופן דרמטי את אחוזי הפליטות שלה עד שנת 2040".
בין החברות שהציגו את מרוכלתן במסגרת הכנס בלטה HAASE שעוסקת בעיקר בתחומי הביוגז ומערכות (CHP (Combined Heat Power שאחראיות להפחתת הצריכה האנרגטית בעשרות אחוזים. בשיטה זו, שהפכה מוכרת למדי בגרמניה בפרט ובאירופה בכלל, ניתן לקחת את החום השיורי ולהשתמש בו לטובת חימום וקירור ובכך לחסוך עתודות אנרגיה נוספות. טים שטיינברכר, מבעלי החברה שנאם בכנס, אמר כי הכדאיות לשימושים במערכות אלו גבוהות במיוחד בישראל לנוכח מחירו הזול של הגז הטבעי שנכנס זה עתה לשימוש בתעשייה המקומית.
חברת KAESER המתמחה בטכנולוגיות המונעות על ידי אויר דחוס שלחה את נציגה הישראלי, ניסים עובד, שהבהיר כי עלויות האנרגיה בטכנולוגיות מסוג זה גבוהות במיוחד, כאשר בפועל ניתן להקטין את רמות הצריכה באופן ניכר. "כיום כל מפעל שהוא ניזון ברמה כזו או אחרת מטכנולוגיות מבוססות אויר" אמר עובד "המנוע בו אנו משתמשים הוא המנוע המתקדם מסוגו בעולם והוא מיוצר על ידי סימנס. השלב הראשון בדרך לחיסכון הוא להבין את המצב הקיים. צריך להתחיל למדוד איך המכונות עובדות ובאיזה שעות. לאחר מכן צריך לקיים את האנליזה בכדי לבחון את המצב הקיים, בשלב השלישי אנחנו מבצעים מהלך של סימולציה בכדי לקבל את הנתונים הספקולטיביים לצריכה של יום, חודש או שנה ורק כשמסיימים עם זה אנחנו מציעים את הפתרונות השונים שלנו. צריך להבין שפוטנציאל החיסכון יכול להגיע עד ל-30%והחזר ההשקעה נע בין שנה לשלוש שנים. בדרך כלל יספיקו שנתיים בלבד".
ניסים עובד, מנכ"ל KAESER ישראל