את ועידת תעשיית העתיד 2013 ביוזמת פורטל תשתיות והתאחדות התעשיינים פתח נשיא ההתאחדות, צביקה אורן, בתיאור ההשפעה הדרמטית של הגעת הגז הטבעי ממאגר תמר
נשיא התאחדות התעשיינים "תעשו הכל כדי להתחבר לגז הטבעי"
את ועידת תעשיית העתיד 2013 ביוזמת פורטל תשתיות והתאחדות התעשיינים פתח נשיא ההתאחדות, צביקה אורן, בתיאור ההשפעה הדרמטית של הגעת הגז הטבעי ממאגר תמר על התעשייה, תמיכת התאחדות התעשיינים בהחלטת הממשלה בנושא ייצוא הגז והשפעתה האפשרית של 'המחלה ההולנדית' בה מחזק ייצוא הגז את שער המטבע המקומי.
"בשביל התעשיינים תגליות הגז הן בשורה ענקית, זה ההבדל בין רווח להפסד"
"בשבילנו הגז בתעשייה זאת בשורה ענקית, דווקא בימים האלה שאין שום אופציה להעלות מחירים וצד ההכנסות חסום. כולכם יודעים את מצב היורו ומצב הדולר ואתם יודעים שמדינת ישראל היא מדינת ייצוא, אנחנו מייצאים בערך 40% מהתוצרת שלנו, מהצד הזה של עליית המטבעות העתיד לא נראה ורוד וזה כנראה ימשך, אנחנו מקווים שהנגיד החדש ימשיך את מדיניות קודמו ולפחות ישמור על השערים במתכונת הקיימת, אם הם ימשיכו לרדת זו תהיה בעיה מאוד גדולה, נדבר על זה אח"כ בהקשר של הגז.
נושא נוסף שמפריע להעלות מחירים זה כמובן המחאה החברתית ובצדק. אין שום אופציה במצב הפוליטי הקיים ובעירנות של הציבור להעלות מחירים ולכן הדרך היחידה שלנו להוריד עלויות ובזה אנחנו מתרכזים. בהקשר הזה של הורדת עלויות הגז זו כמובן בשורה מאוד גדולה בשבילנו כמו שאמרתי בתחילת הדברים. אני לא יודע אם אתם יודעים אבל עלות האנרגיה בגז היא פחות מחצי מאשר העלות במזוט, יש הרבה מאוד מפעלים שעלות האנרגיה שלהם היא מעל 30%, לדוגמה פיניציה עלות האנרגיה שם היא כמעט 40%, יש מפעל יפה שמייצר רעפים, שם העלות היא כמעט 50%. אתה לוקח את כל המפעלים האלו, מעביר אותם ממצב של הפסד למצב של רווח וכמובן שמבחינתנו זו בשורה ענקית.
צריך גם לקחת בחשבון שבכל העולם מגלים היום גז, ולכן אם לא נדע להפיק את הגז במהירות ולא נתחבר אליו במהירות, ופה אני גם רוצה להעביר אליכם מסר, ואני שמח על הכנס הזה, אתם חייבים כל אחד במפעלו, ולו הקטן ביותר, להתעניין איך מתחברים לגז. אנחנו בהתאחדות הקמנו יחידה שזה התפקיד שלה – לסייע לכם, בעיקר המפעלים הקטנים, מה המשמעות של התחברות לגז, ואני קורא לכם לבחון ולבדוק ולהתעניין ולעשות את כל מה שצריך על מנת להסב את המפעל שלכם לקליטת גז כי לא נוכל לשמור את כושר התחרותיות שלנו גם מול העולם אם לא נתחבר לגז ולכן חשוב מאוד לעשות את זה.
הנושא של הגז התחיל קצת צולע ולאחרונה הוא התיישר. אתם יודעים שכרגע יש מאגר אחד שנקרא תמר ויש צינור אחד שמחבר את הגז לחוף, צינור אחד בלבד וזה אחת הבעיות הקשות שיש ולצינור הזה יש קיבולת מסויימת כולכם יודעים שהספיקה מוגבלת בצינור. כל הקיבולת שהייתה בצינור כבר נמכרה ואנחנו התעקשנו שלפחות התשתית תיבנה כך שלא רק הגדולים אלא כל מפעל קטן באשר הוא גם יוכל להתחבר לגז. נקטנו כמה מהלכים מול הממשלה וכרגע זה המצב: יש כמה מפעלים קטנים שכבר התחברו לגז וכבר חנכנו את הכניסה שלהם לגז וזה כבוד גדול וכיף גדול.
"העמדנו לממשלה שלושה תנאים קריטיים לתמיכת ההתאחדות בייצוא הגז"
הנושא השני הוא העניין שמדברים עליו הרבה וזה העניין של הייצוא. אני רוצה להסביר לכם את העניין מנקודת המבט של התעשיינים, כולם מתפלאים איך התעשיינים בבגץ שהגישו נגד הממשלה הצטרפנו לטובת הממשלה בהקשר הזה. איך יתכן שהתעשיינים הם בעד ייצוא? אני רוצה להסביר לכם את המדיניות שלנו בהקשר הזה. המצב כרגע הוא כזה שכל הקיבולת של הצינור הנוכחי מכורה. על מנת שתעשיינים נוספים יוכלו להצטרף ושיהיה מספיק גז בשנת 2017 צריך צינור נוסף וצריך מאגר נוסף ולכן חייבים כבר היום לפתח את מאגר לוויתן כי אם מאגר לא יתחיל להיות מפותח היום בשנת 2017 אין גז, אנחנו נמצא את עצמנו באותו מצב שבו היינו כשהתחילו הבעיות עם מצרים. כלומר אחרי שנמצא איכשהו את הכסף שדרוש כדי להסב את המפעל לגז נגיע לשנת 2017 ויגידו לנו מצטערים, אין גז כי לא פיתחו ולא הניחו עוד צינור ואין מספיק חוזים וכן הלאה. זה החשש האמיתי שלי להימנע ממנו, אסור בשום פנים ואופן שזה יקרה.
בשביל לפתח את לוויתן צריך כסף ואומרות החברות המפיקות אנחנו צריכות ללכת לבנק עם חוזה. אין חוזה שהחברות האלו יכולות לחתום עם לקוח בארץ בסדר גודל הדרוש לפיתוח לוויתן. ולכן דרוש ייצוא, אלא אם כן הממשלה אומרת אנחנו נפתח בעצמנו את לוויתן שזה בטח לא יקרה, בטח לא בפער התקציבי ובגירעון שיש היום. אנחנו כבר מאחרים בתחילת פיתוח לוויתן ואני חושב שאנחנו נבכה על החודשים האלו שעברו כי כל חודש עולה הרבה מאוד כסף. לכן כאשר דיברו על העברת ההחלטה מהממשלה לכנסת, זה לא בהכרח רעיון רע שהכנסת תחליט. אנחנו חושבים שזה מאורע היסטורי ובהחלט היה טוב אם כנסת ישראל הייתה דנה ומחליטה בו, אבל זה היה צריך לעשות לפני שנתיים, לא עכשיו. עכשיו זה מאוחר, זה המצב. עכשיו חייבים ללכת עם החלטת הממשלה ולפתח את מאגר לוויתן.
אנחנו הסכמנו עם מתכונת ייצוא הגז במתווה שהממשלה החליטה בשלושה תנאים: תנאי ראשון, שלא יתחילו לייצא אפילו גרם אחד של גז לפני שמאגר לוויתן יפותח ויחובר בפועל. אנחנו חוששים ממצב שבו נסכים לייצוא, החברות המפיקות ייקחו את חוזי הייצוא וילכו לבנקים ואז יבוא הזמן ומסיבות התלויות בממשלה, נניח, המאגר לא יפותח ויחובר לחוף ואז יבואו החברות המפיקות שיהיו במצב שיש להם חוזה חתום שהוא ערבות בבנק והם חייבות לייצא ומאגר לויתן לא מפותח שלא באשמת החברות ואז יתחילו לייצא ממאגר תמר שממילא לא יוכל לספק את כל הצרכים באותה תקופה. זה מצב שהוא בלתי אפשרי ואנחנו לא מוכנים להיות בו ולכן התנינו בצורה שאינה משתמעת לשתי פנים את זה שהספקים והממשלה יתחייבו שגרם אחד לא יוצא לפני שמאגר לוויתן מפיק בפועל גז. זה נושא כ"כ קריטי וחשוב שאנחנו עכשיו בתהליך בבדיקה משפטית של החלטת הממשלה כדי לוודא שזה בדיוק מה שכתוב שם. נכנס עכשיו המנכ"ל שלי וזה בדיוק מה שדיברנו הבוקר על ניסוח שלא מוצא חן בעיני עד הסוף. זה קריטי ולא יכולות להיות בהקשר הזה אי הבנות. זה התנאי הראשון ולא נזוז ממנו מילימטר כדי להגן עליכם התעשיינים.
התנאי השני, אני חושב שזו הזדמנות היסטורית לפתח תעשייה של גז בשתי דרכים. הייתי במאגר תמר ויש שם 240 עובדים ומתוכם רק עובד ישראלי אחד. זה מצב בלתי אפשרי. אנחנו בתקופה בה מוטלת עלינו אחריות כבדה לייצר מקומות עבודה חדשים ואנחנו חייבים לנצל את העובדה שיש אצלנו גז וחברות רב לאומיות באות לפה ולפתח את הגז שלנו כדי להכריח אותן להשתמש בכח אדם ישראלי. אתם צריכים להבין שבסוף כולם יהיו מחוברים לגז ונצטרך הרבה טכנאים כדי לתחזק את המערכות שיש לנו במפעלים, יכולה לקום כאן תעשייה מאוד יפה של עשרות אלפי עובדים. חובה עלינו לוודא שאכן כך יהיה ולא יתחילו לייבא לנו עובדים מכל מיני מקומות בעולם, אתם יודעים שעכשיו זה שם המשחק – כל מדינה מנסה לייצא את האבטלה שלה למדינה אחרת ואנחנו לא רוצים להיות בצד של הפראיירים שמקבלים את העובדים במקום להיוץת בצד שמייצר את מקומות העבודה.
התנאי השלישי קשור לעובדה שיש תעשייה ענפה בעולם שקשורה לגז טבעי, ייצור מתאן, ייצור אמוניה, כל מיני מוצרים אחרים. אנחנו רוצים לפתח תעשייה שכבר קבענו את המיקום שלה במקום שגם טוב בטיחותית. זה יאפשר למדי נה לחסל את מצבורי האמוניה שלה בלב חיפה. להעביר אותם למקום אחר ולייצר את האמוניה בעצמנו. יש כמה בעיות שקשורות ללפיתוח תעשייה כז. חלק מהם קשור למחירים . סיפרה לי דפנה ממחלקת המחקר שלנו שעובדת על עבודה כזו ואנחנו נראה את המסקנות. אלו שלושת המטרות שלנו ושלושת התנאים שרק אם הם יתקיימו הסכמנו לייצא את הגז ואני חושב שנהגנו באחריות ושירתנו את המטרה שלכם ואת האינטרס שלכם התעשיינים בדרך הטובה ביותר האפשרית.
"המחלה ההולנדית עשויה למחוק את התעשייה הישראלית"
אני מוכרח להגיד שיש גם איום בנושא הגז שאנחנו חייבים להיות ערים לו, איום כבד על התעשייה הישראלית. והוא אם חס וחלילה הפופוליסטיקה של כמה חברי כנסת תקרה, על מה הם מדברים? הם אומרים שזה טיפשי לא לייצא גז ולא לקחת את הכספים שיתקבלו מתמלוגי הגז כדי לסגור את הפערים בתקציב. זה אסון. אם חס וחלילה אנחנו ניקח את הכסף של הגז ונמיר אותו להוצאות, כלומר נמיר את הדולרים לשקלים הדולר יהיה 2.5 שקל כמו שקרה בהולנד ואז חברים, אין תעשייה ישראלית. פשוט אין. לכן צריך קרן עושר שתקנה מניות בחוץ כדי לא להמיר את הדולרים האלו לשקלים. כמו שאמרתי בתחילת דברי ואני חוזר עליהם עכשיו כשהשר נוכח, אנחנו מרוצים מהחלטת הממשלה ולכן גם הצטרפנו לבג"ץ לטובת הממשלה. אני מאוד מקווה שהחלטת הממשלה לא תשתנה ושנוכל להבטיח שב-2017 יזרום אצלנו גז ושנוכל לנצל את היתרונות הגדולים שלו".