על פי אמנה בינ"ל, כל אוניה שמבקשת לשחרר את מי הנטל שלה אל הים, חייבת לעבור סינון וחיטוי של המים שהצטברו בבטנה. המסננים של עמיעד מבקשים לטפל בדיוק בבעיה הזו
נתח השוק הבא של עמיעד: מסננים עבור מי נטל של אוניות משא
שמה של חברת עמיעד יצא למרחוק בשל טכנולוגיות סינון המים שלה. רבים מכירים את מוצרי החברה בהקשרים של תעשייה, השקייה ותשתיות אך מעטים מודעים לכך שבמפעל הקיבוצי הרחיבו את פסי הייצור לטובת מסננים נוספים ומגוונים בהרבה. כך למשל, החלה החברה לייצר כבר לפני כעשור מסננים יחודיים לטובת שימוש ימי עבור אוניות. מטרתם של אותם מסננים היא למנוע את שפיכתם של מי הנטל הטמונים בבטן האוניה (מים הנשאבים מן הים ומאזנים את האוניה) חזרה אל הים. מי הנטל שמוחזרים אל הים עלולים לכלול מגוון של אורגניזמים ביולוגיים, כולל צמחים, בעלי חיים ומיקרואורגניזמים, שאזור הריקון של מכלי המים אינו בית הגידול הטבעי שלהם.
כיום מקובל להניח כי מי נטל הם המקור העיקרי של מינים פולשים ימיים במימי העולם. בעיה זו הביאה את ארגון הימאות הבינלאומי (IMO) להחליט ב-2004 על אימוץ אמנה בינלאומית הקובעת כי ספינות יידרשו להתקין מערכות לטיפול וסינון מי נטל. בעמיעד הבינו כי קיים פוטנציאל משמעותי בעסקי המסננים לטובת מי הנטל ופעלו בהתאם. כיום, באיחור ניכר של כעשור, חוק המסננים מתחיל לצבור תאוצה (זאת לאחר שמדינות רבות החלו לחתום על האמנה) והביקוש למסננים המדוברים, נמצא במגמת עלייה.
אריק דיין, מנכ"ל עמיעד סיפר ל"תשתיות" כי "צריך להבין שאוניה שהחלה את דרכה בניו יורק ועשתה את כל הדרך לחיפה דרך אפריקה חייבת לעבור שני שלבים לפני שהיא נכנסת לנמל מקומי. היא חייבת לעבור הליך של סינון ואז לעבור הליך של חיטוי. כך למשל ניתן למנוע את הגעתה של אותה מדוזה סרקנית שמצאה עצמה בחופי ארצנו לא מזמן. את הסינון עושים עם רשתות עדינות יחסית ואת החיטוי על ידי טכנולוגיה שמבוססת על אולטרה סגול".
מהם סדרי הגודל של תעשיית המסנים עבור האוניות?
"אנחנו מעריכים ששוק הספנות מכיל כיום כ-50 אלף אוניות שיזדקקו לטיפול כזה. זוהי כמות האוניות שצפויה לעבור טיפול בעשור הקרוב. אוניות זה דבר מורכב מאד ואתה צריך לנטרל אוניה בכדי להרכיב לה מתקן כזה כך שהדברים ייקחו זמן. חוץ מאותן 50 אלף, יש 4,000 אוניות שנבנות מדי שנה. בסך הכול מדבר בשוק עולמי של 500-700 מליון דולר".
מהו גודל אוניה מינימאלי בכדי שתעבירו אותה הליך הסבה שכזה?
"מדובר רק על אוניות גדולות שמכילות עד 6,000 קוב לשעה. באוניות בסדר גודל כזה אנחנו יכולים להתקין לפעמים גם 2 מערכות שונות לסינון מי היטל. הנושא הזה עוד נמצא בחיתולים אבל כבר עכשיו יש לנו מתחרים מארה"ב וגרמניה , כך שאנחנו עושים את המקסימום בכדי ליצור נוכחות בשוק".
איך נראה גרף המכירות שלכם בתחום הזה עד כה?
"בינתיים הגרף נמצא בכיוון של עלייה. בשנת 2010 מכרנו מסננים מסוג זה ב-400 אלף דולר, ב-2011 כבר הגענו ל-2.5 מליון דולר וב-2012 רשמנו מכירות ב-5 מליון דולר. כבר עכשיו יש מאחורינו עסקה של מכירת מערכות התפלה לאוניה צבאית של האמריקאים. תחום נוסף שאנחנו מתכוונים להתפתח אליו הוא אוניות שעוסקות בקידוחי נפט. גם הן נדרשות למערכות סינון ונקיון של מים ויש לנו יופי של יכולות בתחום הזה. אנחנו משקיעים לא מעט משאבים בכדי להכנס לשווקים האלו, שנראים מבטיחים מתמיד".