שנתיים של נסיגה בייצוא: התעשייה הישראלית מתקשה להתמודד עם ייסוף השקל, המשבר הכלכלי באירופה ותשואות גבוהות בתחומי מים, ארנונה וחשמל
הייצוא התעשייתי נסוג ב-10%, מוצרי נפט בעלייה של 176%
תעשיית מוצרי הנפט בישראל זכתה לתנופה אדירה בשנתיים האחרונות, כך עולה מדוח "התפתחות היצוא התעשייתי" של אגף המחקר הכלכלי של התאחדות התעשיינים. על פי נתונים שהצטברו מן השנתיים האחרונות עולה כי הייצוא התעשייתי בתחום מוצרי הנפט עלה בכ-176%. גם ענף הרכיבים האלקטרוניים רשם עלייה נאה עם קפיצה של 39%.
עם זאת, בשורות אלו אינן מעידות כלל וכלל על כלל התעשייה הישראלית שרושמת ירידות קבועות במהלך השנתיים האחרונות. בשקלול כלל התעשיות, נרשמה נסיגה ריאלית של כ- 1%, כאשר בנטרול ההשפעה החיובית של מוצרי הנפט המזוקק והרכיבים אלקטרוניים, נסוג היצוא בשאר ענפי התעשייה בכ- 10%.
הנסיגה ביצוא בתקופה הנסקרת נגזרה בעיקרה מנסיגה חדה ביצוא ענף התרופות (31%-), לצד ירידות חדות ביצוא ענפי הכימיה (15%-), הטקסטיל וההלבשה (11%-), הגומי והפלסטיק (8%-), המתכת, המחשבים והמכשור האופטי והרפואי (5%-) וכן ענפי הציוד החשמלי (4%-), העץ נייר ודפוס (2%-).
מנהלת האגף למחקר כלכלי בהתאחדות התעשיינים, דפנה אבירם ניצן, מסרה בהתייחס לנתונים כי "הנסיגה ביצוא התעשייתי במהלך השנתיים החולפות, חלה על רקע שילוב של שלושה גורמים מרכזיים- ביקושים ממותנים בשווקים המפותחים, המהווים יעד לכמחצית מהיצוא התעשייתי; שחיקה ניכרת בכושר התחרות של היצוא הישראלי על רקע מגמת התיסוף בשערו של השקל; התייקרות ניכרת של תשומות היצור העיקריות כגון חשמל, מים וארנונה. מאחר ומגמה זו של התחזקות השקל צפויה להימשך גם בשנים הבאות, על הממשלה לגבש ולהפעיל בדחיפות חבילת צעדים, מוניטאריים ופיסקאליים במטרה לסייע ליצוא הישראלי לחזור למסלול של צמיחה".