איצטדיון המונידאל בברזיל ובנק מרכזי במנצ'סטר הם רק דוגמאות בודדות להליך האדריכלי שלוקח את הפאנלים הסולאריים כחיפוי אופנתי רלוונטי
איך הפכו הפאנלים הסולאריים לכלי אדריכלי ממדרגה ראשונה?
האם פאנלים סולאריים יהפכו להיות הבשורה האדריכלית הבאה עבור אדריכלי העל? בכתבה שמתפרסמת היום בבלומברג נראה כי מגמה הולכת ומתרחבת בעולם העיצוב לוקחת בחשבון את הפאנלים הסולאריים כגורם חיפוי אטרקטיבי לגורדי שחקים ומבני ציבור. אחת הדוגמאות הבולטות למבנים כאלו הם איצטדיון הענק שנבנה בימים אלו בברזיל לקראת המונדיאל ומבנה נוסף של בנק מרכזי במנצ'סטר.
על פי ההערכות, מגמה זו של בנייה ירוקה, תשלש את הדרישה למוצרים סולאריים בתחום הארכיטקטורה, בשל הדירקטיבה האירופאית שקבעה כי החל מ-2020 בניינים יצטרכו לצמצם את אחוזי הפליטות שלהם למינימום. אחת הדרכים שיעזרו לקדם את המטרה הנכספת הוא התכנון המקדים של הבניינים שייקח בחשבון את השימוש בפאנלים מלכתחילה ולא כנטל עודף, כפי שהיה עד כה.
"מגדלי משרדים ומפעלים שבהם רוב שעות העבודה הן במהלך היום, יכולים לעשות שימוש בטכנולוגיה הזו שלא דורשת מקום נוסף עבור ייצור החשמל. זה פשוט פתרון מתבקש" אומר גאווין רזוס, מנהל קרן הון אוסטרלית בשם Viaticus המשקיעה מכספיה בפרויקטים מסוג זה. על פי מחקר של חברת NanoMarkets, תחום החיפויים הסולאריים למבנים צפוי לגדול מ-2.1 מיליארד דולר כיום ל-7.5 מיליארד דולר במהלך 2015.
"אנחנו מגיעים לנקודת מפנה שבה כל מבנה משמעותי שיוקם בעתיד יהיה חייב לקחת חלק במהלך הזה" אומר מייק ראסלס, מנהל בכיר בגוף המחקר Accenture שבוחן את התקדמות הבנייה הירוקה באספקטים אלו. כדוגמא מובהקת ניתן להתייחס לאיצטדיון פיטואצ'ו שבברזיל, שם לא הסתפקו האדריכלים בחיפויי האיצטדיון עצמו אלא חיפו גם את חדרי ההלבשה והציליות באזורי החניה.
אחד מהאדריכלים הבכירים בעולם, נורמן פוסטר, הפך לאחרונה לאחד המובילים בתחום של הבנייה הירוקה והחדרת הפאנלים הסולאריים כגורם חיפוי אופנתי. אחד הפרויקטים הבאים שעליהם עמלים ב"פוסטר" הוא בניין משרדים חדש עבור "בלומברג" שיוקם בלונדון ויחופה בחלקו העליון על ידי פאנלים סולאריים. בבניין אחר של גוף מחקר סביבתי באבו דאבי השתמש פוסטר בלא פחות מ-3,156 פאנלים סולאריים בכדי לייצר חיפוי לאכסדרה ענקית בבניין.
עם זאת, הטכנולוגיה המבטיחה מביאה עימה גם אתגרים עיצוביים שיש לקחת בחשבון. "בעוד שהתאים הסולאריים עצמם נשארים 'דיסקרטיים' וקל לשלב אותם בנוף, הרי שאת הכבלים שמחברים אותם לרשת, כבר צריך לדאוג לשלב באופן זהיר" אומר ראש צוות העיצוב בפוסטר ושות'. עניין נוסף שיש לזכור הוא שזכוכית סולארית למטרות חיפוי עדיין יקרה בכ-10% ממחירם של פאנלים סולאריים רגילים. עם זאת, לנוכח העובדה שמחירי הדלקים הפוסיליים רק צפויים לעלות ומחירי המוצרים הסולאריים ימשיכו לרדת, הרי שעתידו של הענף, נראה מבטיח למדי.
תראו מה אפשר לעשות בעזרת השם(ש)
תראו מה אפשר לעשות בעזרת השם(ש)
האם ניתן גם ליעל את החוקים כדי שנוכל לראות את זה בנוף
האדריכלות הישראלי?