מנכ"ל התנועה לאיכות השלטון: "אנו תמהים על המאבק המשפטי המתמשך של כיל לאי פרסום הפרוטוקולים של הליך הבוררות בסוגיית תמלוגי ים המלח. יש להזכיר לכיל שהנכסים הם בבעלות הציבור"
כיל לא מוותרת: הגישה בקשת עיכוב ביצוע למסירת הפרוטוקולים
כיל הגישה היום (ב') בקשת עיכוב ביצוע למסירת הפרוטוקולים של הליך הבוררות בסוגיית תמלוגי ים המלח, זאת בתגובה להחלטת בית המשפט המחוזי, כי יש לפרסם את הפרוטוקולים והעדויות של הליך הבוררות בינה לבין המדינה.
לפני כשבועיים דחה בית המשפט המחוזי בירושלים את העתירה שהגישו מפעלי ים המלח נגד פרסום הפרוטוקולים והעדויות של הליך הבוררות בסוגיית תמלוגי ים המלח. שופט בית המשפט המחוזי, ד"ר יגאל מרזל, קבע כי לא מדובר במחלוקת פרטית, אלא בסכסוך בעל מאפיינים ציבוריים מובהקים, ולכן יש לאפשר את פרסום הפרוטוקולים במסגרת החוק לחופש המידע. בית המשפט קבע גם כי מפעלי ים המלח ישלמו הוצאות משפט לתנועה לאיכות השלטון ולאדם טבע ודין בסך 20 אלף שקלים.
את הדרישה לפרסום המסמכים הנוגעים להליך הבוררות שמנהלת המדינה מול מפעלי הים המלח, באשר לאופן חישוב התמלוגים על האשלג שישלמו המפעלים, הגישו למשרד האוצר הארגונים "אדם טבע ודין" ו"התנועה לאיכות השלטון" כבר באוגוסט 2012. משרד האוצר נענה לבקשה, אך, כאמור, כיל עתרה לבית המשפט המחוזי בירושלים במטרה למנוע את פרסום המסמכים ואת שיתוף הציבור בהליכים.
הבוררות בין המדינה לכיל החלה ביוזמת המדינה לפני כשנתיים, לאחר שהמדינה טענה כי בין השנים 2000-2009 כיל העבירה רק תשלום חלקי מתוך התמלוגים שבהם היא מחויבת לפי הזיכיון שלה בים המלח. במסגרת הבוררות תובעת המדינה מ'כיל' סך משוער של 291 מיליון דולר. כיל טוענת מנגד כי התשלומים מתבצעים כדין.
מנכ"ל אדם טבע ודין, עו"ד עמית ברכה מסר היום כי "כיל משתמשת באסטרטגיית התשה כדי להסתיר מידע על נכסים שהם בבעלות הציבור. לא נרפה עד שייחשפו הפרוטוקולים ועד שכיל תשלם לציבור את כל הכספים המגיעים לו בשל ניצול ים המלח לטובת אינטרסים כלכליים פרטיים".
אלי סולם, מנכ"ל התנועה לאיכות השלטון: "אנו תמהים על המאבק המשפטי המתמשך של כיל לאי פרסום הפרוטוקולים, דבר המעלה תמיהות מהם הדברים אותם הם רוצים להסתיר. יש להזכיר לכיל שהנכסים הם בבעלות הציבור".