בבית הדין הארצי לעבודה מתקיים דיון בעתירה להוצאת צווי מניעה לשביתה בנמלי חיפה ואשדוד. מאות מעובדי הנמלים מפגינים מחוץ לדיון במחאה על הרפורמה הצפויה
מסתמן: בית הדין יאשר לעובדי הנמלים לשבות
בתמונה: עובדי הנמלים מפגינים היום אל מול הדיון בבית הדין לעבודה
מאות עובדים מנמלי אשדוד וחיפה, הפגינו היום (ב') מחוץ לבית הדין הארצי לעבודה , בו התנהל הדיון בדבר העתירה של איגוד לשכות המסחר, שדורש להוציא צווי מניעה נגד השביתה בנמלים. ההסתדרות הזכירה הבוקר, שתמו 14 הימים להכרזת סכסוך העבודה בנמלים, ולכן מהיום אחר הצהרים ניתן לפתוח בשביתה.
לפני כשבועיים הוכרז סכסוך העבודה בנמלים, כאשר ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר התחבורה ישראל כץ ושר האוצר יאיר לפיד, הודיעו על פרסומם של שני מכרזים להקמת שני נמלים חדשים בישראל, שיתחרו באלו הקיימים. הפעלת הנמלים החדשים תינתן לחברה שתזכה במכרז לתקופה של 25-30 שנה כאשר המימון להקמת כל נמל נאמד ביותר ממיליארד דולר, וחציו יילקח מקופת נמלי ישראל.
אחת הטענות של המפגינים היא שהם מוצגים כבריונים, בעוד שהתנגדותם להקמת נמלים חדשים משרתת גם את האינטרס הציבורי. לדבריהם, הנמלים כיום אינם מנצלים אף לא מחצית מתפוקתם הפוטנציאלית, לכן אין טעם בהוצאת כספים על הקמת נמלים חדשים.
הדיון מתנהל על-ידי סגן נשיאת ביה"ד הארצי, יגאל פליטמן, והשופטים הנוספים הם עמירם רבינוביץ' ורונית רוזנפלד. נציג הציבור מטעם המעסיקים הוא יצחק קאול, לשעבר מנכ"ל בזק, והנציג מטעם העובדים הוא שלום חבשוש, לשעבר ראש אגף בהסתדרות הכללית.
אתמול זימן פליטמן את נציגי הצדדים לדיון סגור בלשכתו וניסה להביא לפשרה שתכלול ניהול משא ומתן ללא צעדים חד-צדדיים: המדינה מצידה תקפיא את שני המכרזים להקמת הנמלים החדשים, ואילו ההסתדרות תמנע מלהכריז על שביתה בנמלים. נציגי המדינה לא הסכימו להצעה והדיון הסתיים ללא פריצת דרך.
על פי הערכות, בית הדין יקבע כי הממשלה רשאית לקיים את המכרזים, אולם מכיוון שבמהלך זה קיים חשש סביר לפגיעה בעובדי הנמלים הקיימים, המדינה מחויבת לנהל עימם משא ומתן. בית הדין צפוי לקבוע שלא מדובר במה שמכונה "שביתה פוליטית" שנחשבת לאסורה על פי דין, אלא בשביתה על רקע כלכלי או לכל היותר "שביתה מעורבת". במקרה של שביתה מעורבת, העובדים יורשו לשבות תוך מגבלות מסוימות.
בקרב התאחדות התעשיינים מתנהלים בימים האחרונים מאמצים לגשר בין הצדדים ולמנוע שביתה. התעשיינים חוששים כי שביתה בנמלים תגרום לעיכוב באספקת סחורה ועל כן להפסדים, בעיקר בקרב יצואנים קטנים ובינוניים, אשר עלולים להפסיד לקוחות במדינות היעד של היצוא.