היבוא 'נוגס' ברכישת מוצרים ישראליים, כך עולה מסקר שערכה התאחדות התעשיינים בקרב כ-150 חברות תעשייתיות
34% מן המפעלים מדווחים על ירידה במכירות לשוק המקומי
34% מהמפעלים מדווחים על ירידה במכירות לשוק הישראלי ברבעון השני של 2013, אל מול 26% בלבד שדיווחו על עלייה במכירות. בדומה, גם לרבעון השלישי של 2013 צופים 33% מהתעשיינים ירידה נוספת במכירות לשוק המקומי, לעומת 25% בלבד שצופים עלייה. נתונים אלה עולים מתוך ממצאים ראשוניים של סקר ציפיות בתעשייה לחודשים יולי-ספטמבר 2013, שנערך על ידי אגף המחקר הכלכלי בהתאחדות התעשיינים, בקרב כ-150 חברות תעשייתיות.
כמו כן, מסקר הציפיות עולה כי ברבעון השני של 2013 חלה נסיגה חדה בהזמנות שקיבלו מפעלים, לייצור לשוק המקומי. נתון שלילי זה, מהווה אינדיקציה נוספת לכך שמגמת הירידה במכירות של התעשייה לשוק המקומי, צפויה להימשך גם בחודשים הקרובים.
ראש מטה 'כחול לבן' בהתאחדות התעשיינים, רון תומר, מסר בהתייחס לנתונים כי "הנסיגה במכירות התעשייה לשוק המקומי הינה תהליך שנמשך מזה כשנתיים והינו תוצאה ישירה של השחיקה בכושר התחרות של התעשייה המקומית. שחיקה זו חלה על רקע שילוב קטלני של תיסוף בשער החליפין, שמביא להוזלת הסחורות המיובאות לצד התייקרות תשומות הייצור המקומיות כגון חשמל, ארנונה, מים וכן עלויות השכר. שילוב זה מקשה על התעשיינים הישראלים להתמודד כשווים אל מול מתחריהם מחו"ל, מתחרים אשר כיום זוכים לתמריצים והקלות במדינות הזרות מתוך הבנה בחשיבות התעשייה המקומית שם".
תומר מתריע כי מגמה זו של עלייה בייבוא אל מול צמצום הצריכה והייצור המקומיים, טומנת בחובה סכנה לפגיעה בלתי הפיכה בתעשייה המקומית, אשר אם תימשך תוביל לפיטורי עובדים ותלות גוברת ומסוכנת בייבוא. "יש לזכור כי סגירת מפעל היא הליך בלתי הפיך ואובדן מקומות עבודה היא בעיה שקשה עד מאד לתקן", מזהיר תומר, "בתקופה זאת של כלכלה עולמית הנמצאת בבעיה קשה יש לקרוא לכל רוכש, ציבורי או פרטי, להוסיף את השיקול הישראלי בכל רכישה ולסייע לתעשייה הישראלית להתקיים ולהתחזק".
הירידה הצפויה במכירות המקומיות ברבעון השלישי של 2013, משקפת צפי לירידות חדות במכירותיהם של ענפי הנייר והדפוס, הטקסטיל וההלבשה, הכימיה, המתכת והחשמל. זאת לצד צפי להמשך הנסיגה במכירות ענף האלקטרוניקה לשוק המקומי. אולם, ירידות אלו, צפויות להתמתן הודות להאצה בקצב גידול המכירות בענף המזון לקראת תקופת החגים הקרובה. כל זאת לצד צפי לגידול מהיר נוסף במכירות המקומיות של ענף הכרייה ומוצרי הבנייה, שיושפע ככל הנראה מגידול בביקושים על רקע התקדמות הפעילות בבניית עיר הבה"דים, לצד ביקושים ערים בשוק הנדל"ן. קיפאון צפוי בענף הגומי והפלסטיק.
היצרנים המקומיים מתחרים בסחורות שעולות הייצור שלהם זולה יותר בחו"ל,כך שהרבה חברות "כחול לבן" כמו נעלי נמרוד ובגיר הם חלק ממגמה זה ומייצרים מוצריהם במזרח הרחוק. ברגע שהממשל יתן תמריץ או יעזרו להוזיל את מחיר הייצור ע"י הורדת מיסים מוצרינו יהיו במחיר תחרותי מבלי לפגוע בכח השקל.