ארה"ב ובריטניה מובילות את רשימת הייצוא הישראלי ומיד אחריהן מגיעה תורכיה שקופצת 3 מקומות קדימה ביחס לנתוני שנה שעברה. הייצוא לסין רושם ירידה של 17%
תורכיה הופכת ליעד הייצוא ה-3 עבור ישראל
מפת הייצוא הישראלית שינתה פניה במחצית הראשונה של 2013: על פי מכון הייצוא, תורכיה חיזקה את קשריה המסחריים עם ישראל והפכה ליבואנית השלישית בגודלה לאחר ארה"ב ובריטניה. סך הייצוא של ישראל לתורכיה עלה במחצית הראשונה של 2013 בשיעור חד של 56% והסתכם בכ-1.2 מיליארד דולר. עיקר העלייה נובעת מגידול ביצוא מוצרי הכימיקלים וזיקוקי נפט. במחצית הראשונה של 2013 כמעט והוכפל ייצוא הענף לטורקיה, מכ-465 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2012 לכ-915 מיליון דולר במחצית הראשונה של 2013, המהווים עליה של 96%. במכון היצוא מציינים כי בנטרול יצוא ענף הכימיקלים נרשמה ירידה של כ-10% ביצוא לטורקיה.
ענפי הייצוא הדומיננטיים של ישראל הם תרופות, כימיקלים ורכיבים אלקטרוניים, ואלו השפיעו באופן מובהק על דרוג יעדי היצוא, כך עולה מניתוח שערכה היחידה הכלכלית במכון היצוא. על פי הניתוח, במקום הראשון בדרוג יעדי הייצוא נותרה ארה"ב יעד הייצוא המרכזי של ישראל, אשר עלה במהלך המחצית הראשונה של 2013 בכ-9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד והסתכם בכ-5.4 מיליארד דולר. זאת כתוצאה מגידול המואץ ביצוא התרופות. בנטרול ענף התרופות נרשמה עלייה של כ-4% ביצוא לארה"ב.
במקום השני ניצבת בריטניה, ללא שינוי בדירוגה לעומת התקופה המקבילה אשתקד. במחצית הראשונה של 2013 עלה היצוא לבריטניה בכ- 15% והסתכם בכ- 1.7 מיליארד דולר. עיקר הגידול כתוצאה מעליה ביצוא התרופות – הענף הגדול והדומיננטי ביותר בייצוא למדינה. בששת החודשים הראשונים של השנה צמח יצוא התרופות לבריטניה בשיעור של 27% להיקף של כמיליארד דולר, והוא מהווה כ-60% מסך הייצוא למדינה. במכון היצוא מציינים כי בנטרול ענף התרופות, נותר הייצוא לבריטניה ללא שינוי בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
סין, יעד הייצוא הגדול ביותר של ישראל באסיה, ירדה מהמקום השלישי אשתקד למקום הרביעי. היצוא לסין ירד בכ-17% והסתכם בכ- 1.2 מיליארד דולר. עיקר הירידה חלה בענפי הייצוא הדומיננטיים: הרכיבים האלקטרונים, הכימיקלים והמינרלים. בניגוד למגמה בשנים האחרונות, ירד ייצוא שלוש ענפים אלו במחצית הראשונה של 2013 בשיעור של 26% להיקף של כ-775 מיליון דולר והווה כ- 67% מסך הייצוא לסין. במכון היצוא מציינים כי בנטרול יצוא הענפים הדומיננטיים נרשמה עליה של כ-9% ביצוא לסין.
במקום החמישי מדורגת הולנד אשר ירדה מהמקום הרביעי אשתקד. סך הייצוא להולנד הסתכם במחצית השנה הראשונה של 2013 בכמיליארד דולר, ירידה של 18% בהשוואה לתקופה מקבילה אשתקד. עיקר הירידה כתוצאה מקיטון משמעותי ביצוא התרופות למדינה, שהתכווץ בשיעור של כ-60% מכ-304 מיליון דולר במחצית 2012 לכ-120 מיליון דולר השנה. בנטרול יצוא התרופות מצטמצם שעור הירידה לכ-4% בהשוואה לתקופה המקבילה ב-2012.
גרמניה יורדת מהמקום החמישי למקום השישי. במחצית הראשונה של 2013 ירד הייצוא של ישראל לגרמניה בשיעור של כ-3% להיקף של כ-805 מיליון דולר. ירידה זו נרשמה למרות גידול חד בייצוא הכימיקלים וזיקוקי הנפט, אשר עלה ב-22% להיקף של כ-150 מיליון דולר. ללא יצוא הכימיקלים ירד הייצוא לגרמניה בכ-7%. במכון היצוא מציינים כי הייצוא לגרמניה מאופיין ברמת ביזור גבוהה יחסית של ענפי הייצוא, ולכן ההתכווצות המגמתית בהיקפי הייצוא למדינה זו אמורה להדליק נורות אדומות.
למקום השביעי מזנקת ספרד מהמקום ה- 12 בתקופה המקבילה אשתקד. סך היצוא לספרד במחצית 2013 הסתכם בכ-740 מיליון דולר, עליה של כ- 35% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. במהלך תקופה זו הושפע הייצוא באופן מהותי מתנודתיות חריפה ב-2 ענפים עיקריים: הכימיקלים והתרופות. בעוד שיצוא הכימיקלים וזיקוקי הנפט רשם זינוק של 136% בהשוואה למחצית הראשונה אשתקד (הסתכם בכ-456 מיליון דולר), יצוא התרופות צנח בשיעור של 98%, מכ-66 מיליון דולר לפחות מ-2 מיליון דולר. בנטרול שני ענפים אלו ירד היצוא לספרד בשיעור של כ-3%, על רקע המשבר הכלכלי המתמשך במדינה זו.
במקום השמיני מדורגת צרפת אשר ירדה מהמקום השביעי בה דורגה אשתקד. היצוא לצרפת עלה במחצית הראשונה של 2013 בכ-5% והסתכם בכ-710 מיליון דולר. במקום התשיעי מדורגת איטליה אשר ירדה מהמקום השמיני. היצוא לאיטליה עלה בכ-2% במחצית הראשונה של 2013 והסתכם בכ-630 מיליון דולר. במקום העשירי מדורגת הודו אשר ירדה מהמקום התשיעי למקום העשירי. היצוא להודו עלה בכ-2% והסתכם בכ- 610 מיליון דולר.
לדברי עופר זקס, מנכ"ל מכון היצוא: "השינויים בדרוג יעדי היצוא במחצית 2013 משקפים תנודתיות בייצוא של מספר ענפים דומיננטיים – תרופות, רכיבים אלקטרוניים וכימיקליים אשר היוו כ 52% מסך היצוא בתקופה זו. ענפים אלו מאופיינים בריכוזיות גבוהה ביותר ובדומיננטיות של מספר חברות המשפיעות על כלל הייצוא".