המדד, שנותר על ידי המכון הישראלי לאנרגיה, מציג את שיעור השינוי החודשי בסך הוצאות האנרגיה של המשק בכל המגזרים, ובכלל זה את משקי הבית, התעשייה ודלקים לתחבורה
מדד חדש יציג את שיעור השינוי החודשי בסל הוצאות האנרגיה של כלל המגזרים
המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה משיק את "מדד האנרגיה" אשר יפורסם מדי חודש, בתחילת כל חודש. המדד, שפותח בשיתוף כלכלנים ואנשי מקצוע, מציג את שיעור השינוי החודשי בסך הוצאות האנרגיה של המשק בכל המגזרים, ובכלל זה את משקי הבית (דרך מחירי הדלקים לכלי רכב פרטיים ותעריפי החשמל), מגזר התעשייה וכן דלקים לתחבורה. המדד שיפורסם בתחילת כל חודש ייתן את השינוי הצפוי בחודש הקרוב בהוצאות האנרגיה.
רמות המחירים של מקורות האנרגיה השונים מבוססים על המחירים שמשלם הצרכן הסופי, והם כוללים את כל מרכיבי עלויות האנרגיה, ובכלל זה את מחירי הדלקים עצמם ואת המיסים העקיפים (בלו ומע"מ), ואת מחיר החשמל המבוסס על התעריף הכללי לצרכן כולל מע"מ. המדד נקבע בנקודות כאשר מדד הבסיס הינו מדד חודש ינואר 2013 העומד על 100.00 נקודות.
המדד מתבסס על סך הצריכה בפועל של כלל מקורות האנרגיה השונים במשק הישראלי בתקופה שלאחר כניסת הגז הטבעי ממאגר תמר שהביא לשינוי בתמהיל האנרגיה הכולל של המשק הישראלי. כך למשל, בטבלה ספרסם המכון ניתן לראות כי מפת הדלקים של ישראל כוללת שימוש ב-גפ"מ (3.5%), בנזינים (11.5%), קרוסין (דלק מטוסים- 4.5%), סולר (12%), מזוט (3.5%), צריכת חשמל (המגלמת את הגז הטבעי בתוכה- 60%), וצריכת גז טבעי לתעשייה (5%).
מתנוני המכון עולה גם כי סך צריכת הגז הטבעי בישראל (לאחר חיבור מאגר תמר) מגיע לכ- 20% מסך תשומות האנרגיה במשק, אולם, רובו של הגז משמש לייצור חשמל וכלול למעשה בתעריף החשמל והיתרה משמשת לתעשייה. חלק זה צפוי לגדול עם התפתחות משק הגז הטבעי בישראל, ובכוונת המכון לבחון את המשקלות אחת לתקופה.
יוסי רוזן, יו"ר המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, מציין עם השקת המדד: "המדד צפוי להגביר את המודעות אצל הצרכנים, היצרנים, הרגולטורים וקובעי המדיניות בנוגע לגורמים שהביאו לשינויים בהוצאות האנרגיה החודשיות. ההוצאות של המשק הישראלי על אנרגיה, הן ההוצאות העקיפות והן ההוצאות הישירות, הן גבוהות, וכבר מהמדד הראשון ניתן לראות, כי גם במקרה של ירידה במחירי מקורות האנרגיה בעולם, הצרכן הישראלי לא בהכרח נהנה ממנה, שכן שיעור המס המשולם על ידו בגין מקורות אלו גדל ומגיע בממוצע לכ- 52% ממחירי האנרגיה".
מה מסמן המדד עבור אוגוסט 2013?
בחודש אוגוסט 2013 ניתן לראות עליה בשיעור של +0.491% לעומת חודש יולי, כך שהמדד הגיע לרמה של 103.17 נקודות.
השינוי במדד חודש אוגוסט 2013 נובע מהגורמים הבאים: עלייה ממוצעת של 1.39%+ במחירי הדלקים לעומת החודש ראוי להדגיש, כי העלייה במחירי הדלקים החודש נובעת מהתייקרות הנפט בעולם, ואלמלא ירידה של -1.13% בשער הדולר, הרי שעליית מחירי הדלקים היתה אף גבוהה יותר. שיעור הכנסות המדינה ממיסים על דלקים מהווה כ- 52% מסך מחיר הדלק לצרכן (וזאת לעומת כ- 50.5% מתחילת שנת 2013), והעלייה הנוכחית במחירי הדלקים בעולם הביאה גם לעלייה בתקבולי המיסים העקיפים של המדינה בשיעור ממוצע של +0.49% לעומת החודש הקודם.
באשר למחיר החשמל במשק הרי שבאוגוסט 2013 לא נרשמה עלייה במחירי החשמל, כאשר התעריף הביתי לצרכן, הנלקח בחשבון במסגרת המדד, נותר עומד על 63.76 אגורות לקוט"ש כולל מע"מ. יחד עם זאת, תעריף החשמל הביתי עלה מתחילת השנה בשיעור כולל של 7.2%+, וזאת הן בעקבות העלייה בתעריפי החשמל שחלה באמצע חודש מאי 2013 והן בעקבות העלאת המע"מ שחלה בתחילת חודש יוני 2013. חשוב להדגיש, כי לעומת התעריף הביתי, התייקרו תעריפי התעו"ז לתעשייה בשיעורים משתנים שנעו בין 4.5%+ לבין 7.3%+ (כולל מע"מ), כאשר התעריף הכללי לתעשייה עלה מתחילת השנה בשיעור כולל של 4.04%+.