למרות הפעילות השוטפת במדינות ערב: ראשי ענקית האנרגיה האיטלקית פגשו בשר האנרגיה, סילבן שלום, והביעו את רצונם לשנע גז טבעי ישראלי לקפריסין
ENI מעוניינת לשנע גז ישראלי דחוס לקפריסין
ענקית האנרגיה האיטלקית ENI הביעה את רצונה לייצא נתחים מן הגז הישראלי לקפריסין, כך דיווח אמש (ב') עיתון "גלובס". שר האנרגיה והמים, סילבן שלום, פגש בראשי החברה במסגרת נסיעה לאיטליה, אליה נשלח ברגע האחרון לאחר שראש הממשלה העדיף לבטל את הגעתו בשל המצב הבטחוני. בפגישה שנערכה בין הצדדים הביעו אנשי ENI עניין בגז הישראלי והעברתו לקפריסין במצב דחוס.
מגעים מסוג זה של ענקית אנרגיה אירופאית (בשווי של כ-70 מיליארד אירו) נחשב לצעד משמעותי בכל הקשור לפיתוח אפשרויות הייצוא של הגז הישראלי שכן ההנחות המוקדמות קבעו כי חברות הפועלות בשיתוף פעולה עם מדינות ערב (ENI מחזיקה ברשיונות בלוב, תוניס ועוד) לא ירצו לסכן את השקעותיהם בעקבות יצירת קשרים עסקיים עם ישראל. עם זאת, כאמור, ראשי החברה ציינו כי קפריסין זקוקה לגז הישראלי בדחיפות בשל עלויות חשמל יקרות במיוחד.
יש לציין כי מגעים בין ישראל לקפריסין בדבר ייצוא הגז כבר עמדו על הפרק מספר פעמים. נציגי משרד האנרגיה הישראליים פגשו בעמיתיהם מניקוסיה לא פעם ולא פעמיים. עם זאת, ההצעה על העברתו של גז טבעי דחוס (CNG) לא עלתה על השולחן עד כה באופן פומבי. גז טבעי דחוס משונע לרוב במיכליות ומחירו יקר יותר מזה של גז טבעי "רגיל". עם זאת, מעצם היותו משונע במיכליות, ה-CNG יכול להגיע לכל יעד גם ללא צנרת הולכה וחלוקה, דבר שיכול להקל באופן משמעותי על הוצאות אנרגיה גבוהות בתחומי התעשייה והתחבורה.
מלבד הפגישה עם ראשי ENI נפגש השר שלום גם עם גורמים אחרים במשק האנרגיה האיטלקי וביניהם עם ראשי חברת "אדיסון" המחזיקה ברשיונות "נטע" ו"רועי". כמו כן, עלתה הצעה על ידי ראשי חברת Fincantieiri שביקשה לבחון אפשרות של הקמת אסדות עבור משק הגז הישראלי. על פי הדיווח ב"גלובס" הגורמים בפגישה שאלו לא מעט שאלות בדבר סוגיית הייצוא של הגז הישראלי ועל החלטת בג"צ בנושא. בתגובה לדברים אמר השר שלום כי גם אם ההחלטה על הייצוא תחזור לכנסת, הרי שהגז ייוצא בכל מקרה.