הצניחה בריכוזי תחמוצת החנקן מעידה על ההשפעה החדה שיש לריכוזי התחבורה על הזיהום באזורי הערים הגדולות
רמת זיהום האוויר צנחה ב-92% במהלך יום כיפור
הפסקת זרם התחבורה במהלך יום כיפור הביא להפחתה משמעותית בזיהום האוויר. עם כניסת החג צנחו ריכוזי תחמוצות החנקן, המהוות סמן לזיהום אוויר, מכלי רכב בתחנות התחבורתיות בגוש דן ובירושלים. ריכוזי תחמוצות החנקן ביום הכיפורים בגוש דן צנחו בכ-92% ועמדו על ערכים מרביים של 9 חלקים לביליון, לעומת בוקרו של ערב החג, בו הגיעו הריכוזים עד ל- 116 חלקים לביליון.
בתחנות לניטור זיהום אוויר בעורקי התחבורה בירושלים נרשמה צלילה של כ-95% בתחמוצות חנקן. בבוקרו של ערב יום כיפור עמדו ריכוזים על 194 חלקים לביליון וצנחו ל-9 חלקים לביליון ביום הכיפורים. בחיפה תחתית ירדו ריכוזי תחמוצות החנקן מ- 41 חלקים ב- 6:30 בערב יום הכיפורים ל- 8 חלקים ביום הכיפורים.
על פי נציגי המשרד להגנת הסביבה, תופעה זו של צניחת זיהום האוויר ביום כיפור מודגשת בעיקר בערים הגדולות, אזורים המושפעים מזיהום אוויר מכלי רכב. השיפור הרב באיכות האוויר ביום זה מעיד על השפעת התחבורה כמקור העיקרי לזיהום האוויר בערים הגדולות.
תחמוצות החנקן חודרות לעומקי דרכי הנשימה גורמת לסימפטומים שונים של מחלות בדרכי הנשימה ולהקטנת עמידות הגוף בפני חיידקים. בריכוזים נמוכים גורמת לגירוי בריאות ובעיניים. בחשיפה לריכוזים גבוהים תחמוצות החנקן משפיעות עלינו בעיקר על ידי החלשת הגנות הגוף נגד מחלות נשימתיות כגון דלקת ראות. מחקרים מראים שילדים הם קבוצת האוכלוסייה הרגישה ביותר לחנקן דו-חמצני.